De 7 bouwstenen van werkgeluk
Steeds meer bedrijven leggen een focus op werkgeluk. En dat is maar goed ook. Maar hoe zet je als bedrijf optimaal in op werkgeluk?
Veerkracht wordt ook wel omschreven als het vermogen om op het hoogste niveau te blijven functioneren. Of als de kracht van de geest om zich snel te herstellen na tegenslagen. Die skill heb je in een werkomgeving regelmatig nodig. Wat bevordert je mentale veerkracht?
Idealiter maak je natuurlijk van je hobby je werk. Maar ook als dat niet het geval is, kun je er misschien voor zorgen dat je dagelijkse activiteiten aansluiten bij je interesses. Geef het zeker aan bij je leidinggevende, bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek, als je je niet gelukkig voelt in je werkzaamheden.
Wellicht kunnen zij je dan een takenpakket toewijzen waar je wél blij van wordt. Bezig zijn met je passies geeft je elke ochtend weer een goede reden om op te staan en je beste beentje voor te zetten.
Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?
Helaas raken we gemakkelijk verzeild in de bekommernissen van onze alledaagse taken. Maar juist door je te focussen op de langetermijndoelen en over de dagelijkse uitdagingen heen te kijken, houd je het grotere geheel in de gaten. Dat geeft je een duidelijk doel én het motiveert.
Lees ook: 5 manieren om succesvolle doelen te stellen én je eraan te houden
Een gezond lichaam creëert een gezonde geest, en dat is geen loze leus. Denk regelmatig na over de dingen die je voor je lichaam kunt doen om je fitter te voelen. Meer fruit eten en minder suiker, bijvoorbeeld. Of wat vaker gaan sporten.
Je zult merken dat je daardoor mentaal ook veel meer aankunt. Met een uurtje kickboksen of hardlopen maak je je hoofd leeg, waardoor je je gemoed ‘reset’.
Ontdek: Hoe gezond is de Belgische werknemer?
Een trucje om je mentale toestand te verbeteren? Je minder bezighouden met jezelf, en meer met anderen. Auw, een beetje hard misschien? Toch is het waar: teams waarin mensen omkijken naar hun collega’s werken niet alleen in een veel fijnere sfeer, maar stimuleren ook positief gedrag naar elkaar toe. Ze worden deel van je mentale vangnet. En met zo’n fijn team heb je meteen een extra reden om graag naar je werk te gaan.
Je kunt je mentale gezondheid alleen verbeteren wanneer je zelf weet waar je gelukkig van wordt. Wat geeft je energie, wat maakt je ambitieus? Op welke manier kun je je emoties het beste verwerken? Wat maakt dat je bij tegenslagen je hielen dieper in de grond zet? Schrijf het op of bespreek het met anderen. Zodra je jezelf beter leert kennen, kun je anticiperen op werksituaties en daar verstandiger op inspelen. Veel succes!
Verhoog je vitaliteit op de werkvloer: 5 tips
(ZINNIG) - Bron: ikvoelmegoedophetwerk.be / expertacademy.be
10 april 2024Steeds meer bedrijven leggen een focus op werkgeluk. En dat is maar goed ook. Maar hoe zet je als bedrijf optimaal in op werkgeluk?
Doelen. We kunnen ze vergelijken met de goede voornemens die we elk jaar stellen. Eerst zijn we enthousiast, maar dat gevoel verdwijnt wanneer de werkdruk toeneemt.
Plezier is een factor die op de werkvloer niet mag ontbreken. Heb je een positieve kijk op je job? Ontdek hier enkele tips om jouw werkplezier te vergroten.
Wie gelukkig is op het werk, is dat dikwijls ook ver daarbuiten. Geluksexpert Dajo De Prins verklapt al zijn tips om (terug) tevreden te zijn met je job.
Lef is een belangrijke sleutel tot meer succes en voldoening in je werk en leven. En wat blijkt? Je kan het je eigen maken.
Faalangst doet veel werknemers verlammen. Coach Els Vandervaeren tipt een lijstje concrete do’s om jouw faalangst te beteugelen.
Hoe veerkrachtiger je geest, des te meer kans dat je je goed voelt. Tim Vermeire is wellbeingexpert en peopledata-analyst bij HR-dienstverlener Attentia. Zelfcontrole en -sturing vindt hij een belangrijke eigenschap.
Vitaliteit op de werkvloer is van essentieel belang. Want als je goed in je vel zit, presteer je beter. Maar hoe zorg je voor een vitaler leven?
Met deze tips lok je je ambitieuze kantje uit z’n schuilplaats en ontdek je waar je écht voor wil gaan!