Teamwork
Vorige

1 van 424

Volgende
Volgend artikel:

Drie verschillende brainstormtechnieken

Meer gevoel dan ratio? Coaching voor hoogsensitieven

“Hoogsensitieve Personen (HSP’s) vind je bij alle soorten werknemers en functies. Vaak zijn ze perfectionisten.” (Loopbaancoach Caroline Golkonda, zelf hoogsensitief)
Hoogsensitief? Dan heb je vaak al een grillig arbeidsparcours achter de rug. Verwerk je alle prikkels tijdens drukke werkdagen maar moeizaam, dan liggen stress, burn-out en oververmoeidheid op de loer. Loopbaancoach Caroline Golkonda is zelf hoogsensitief. Na vallen en opstaan is ze sinds een jaar zelfstandig loopbaancoach. “Het lijkt erop dat ik eindelijk mijn draai heb gevonden.”
Caroline Golkonda
“Hoogsensitieve Personen (HSP’s) vind je bij alle soorten werknemers en functies. Vaak zijn ze perfectionisten.” (Loopbaancoach Caroline Golkonda, zelf hoogsensitief)

15 procent van de bevolking is net als Caroline Golkonda een Hoogsensitief Persoon (HSP). “Na mijn studies beeldende kunsten ging ik 50 kilometer verderop aan de slag als textielontwerpster, maar al dat pendelen woog enorm. Bovendien wilde ik liever met mensen werken. Na vier jaar belandde ik thuis met een burn-out. Pas toen, rond mijn 27, kwam ik er dankzij veel lezen achter dat ik een HSP ben”, vertelt Caroline.

Omdat ze naar eigen zeggen een high sensation seeker is – vaak op zoek naar opwinding – nam ze vrij impulsief een biowinkel over. “Vol idealisme, maar uiteindelijk liep ik tegen een muur aan: alweer niet uitdagend genoeg.” Bij de VDAB raakte ze dankzij een empathische loopbaanbegeleider op het juiste spoor. “Ik volgde een cursus sollicitatietraining, waarna ik acht jaar educatief medewerker, trainer en arbeidsconsulent was bij verschillende vzw’s. Assertiviteitstraining geven aan kansengroepen: enorm verrijkend, maar alweer uitputtend. De problematiek kwam telkens zwaar binnen bij mij. Innerlijk ging ik tot de bodem, terwijl zij opveerden.”

Alweer een burn-out dus, maar dit keer leerde Caroline loslaten. “Ik realiseerde me dat er niks mis is met hoogsensitief zijn. Ik heb nog even geprobeerd om de draad weer op te pikken als trainer, maar ik probeerde veel te hard. Een jaar geleden besloot ik dan om zelf, op mijn eigen ritme, loopbaanbegeleider te worden. Toen ik groen licht kreeg van de VDAB heb ik mijn job opgezegd en ben ik begonnen als zelfstandige loopbaancoach en inspirator voor andere HSP’s.”

Zingeving

Ondernemen lukte pas nadat ze innerlijke rust vond, zegt Caroline Golkonda. Zonder evenwicht ben je tot weinig in staat. “Ik krijg mensen over de vloer die helemaal uitgeblust zijn. Die moet je zachtjes aanpakken. Daarom verkies ik loopbaantrajecten van 8 uur in plaats van de gebruikelijke 4 uur. Omdat HSP’s vaak perfectionisten zijn, zijn ze in een kort traject vaak te intensief bezig met hun huiswerk.”

Carolines aanpak speelt naar eigen zeggen meer in op gevoel dan op ratio. “In mijn loopbaanbegeleiding werk ik concreet rond kwaliteiten, talenten en waarden, maar ook intuïtie vind ik heel belangrijk. Jammer genoeg ‘ben’ je je beroep in deze maatschappij. Zonder rustpunten ga je erover. En dan dwingt je lichaam je tot gas terugnemen.” Als locatie voor infosessies houdt Caroline erg van het Gentbrugse bedrijvencentrum De Punt: “Met zijn maatschappelijk bewuste ondernemers liggen visie en zingeving er voor het rapen.”

Intuïtie als kompas

HSP vind je bij alle soorten werknemers en functies, benadrukt Caroline. “Ik heb klanten van ver buiten Gent: veel vrouwen tussen 35 en 45 jaar. Arbeiders, bedienden, uitvoerende- en managementprofielen. De rode draad is dat ze compleet vast zitten. Coaching kan dan helpen om je te leren luisteren naar je innerlijke stem.”

HSP’s willen meer vrijheid, maar hebben zingeving nodig. “Ik hoor verrassend vaak dat mensen zelf coach willen worden. Schrijven is ook populair. Natuurlijk vereist zoiets offers. Omdat ik mijn intuïtie als kompas gebruikt heb, voel ik me beter dan ooit. Ik heb meer energie, kan taken afwisselen op mijn eigen tempo. Dat persoonlijke gevoel van bevrijding geef ik graag door.” Wat brengt de toekomst voor Caroline? “Uitbreiden en samenwerken met andere loopbaancoaches zou leuk zijn. Zeker met andere HSP’s, dan weet je dat ze het 100 procent goed zullen doen.”

5 tips van een HSP’er voor job en leven

Volgens de Vlaamse Vereniging voor Hooggevoelige Personen onderscheiden HSP’ers zich professioneel vaak sterk van andere werknemers. Fouten merk je sneller op, je bent een harde gewetensvolle werker.

Word je niet afgeleid, dan heb je een scherpe focus en ben je supergevoelig voor nuanceverschillen in het waarnemen van geluiden, kleuren of stemmingen. Je verwerkt de gebeurtenissen en ervaringen ook op een dieper niveau. Komt dat allemaal (te) hard binnen, dan heeft Caroline enkele tips die je aan het denken zetten over je job en je leven. Hoe vult ze die voor zichzelf in?

1. Stel je voor hoe je lief kan zijn voor jezelf

“Aan het einde van mijn sessies vraag ik wat je zou doen om lief te zijn voor jezelf. Mensen laten dan hun hart spreken en vertellen wat ze echt willen. Ikzelf ben lief voor mezelf omdat ik mezelf de vrijheid gun om gas terug te nemen wanneer ik dat wil. Ik werk op mijn eigen energieniveau. Niemand vertelt me trouwens ooit 60 uur per week te willen werken.”

2. Overloop je ideale werkweek

“Ontbijten, dochter van 7 naar school brengen, even blijven praten. Dan thuis schrijven, creatief zijn. Vanaf 10.00 uur maximum drie sessies van een uur of anderhalf uur. Mijn dochter ophalen en een rustige avond doorbrengen. Ik kan intensief werken, maar ik moet er tussenuit kunnen. Met een gewone baan lukt dat niet. Mijn ideaal is 4 à 5 uur coachen op een dag. Ook al werk ik in de praktijk vaak meer.”

3. Las stilteperiodes in

“Las elke dag een uur voor jezelf in, ga wandelen, neem een bad, mediteer, zorg voor headspace. Kom ik thuis van school, waar ik mijn dochtertje heb afgezet, dan is het – na wat huishoudelijke taken – tijd voor mijn ‘stille’ tijd.”

4. Omschrijf persoonlijke doelen

“Waartoe dient iets? Wat wil je bereiken en welke gevoelens wil je ervaren? In mijn geval was dit zoeken naar erkenning van mijn talent, naar waardering, op een manier die me fysiek en geestelijk niet onderuithaalt. Mijn eigen missie is zoveel mogelijk mensen wakker maken en laten luisteren naar hun intuïtie en gevoel. Net als veel andere HSP’ers inspireer en empower ik graag mensen.

Hoogsensitief: Zo vind je werk dat bij je past...

(wdh)

26 mei 2017
Anderen bekeken ook