5 vaak gehoorde 'weetjes' over je salaris die je beter niet gelooft
Laat die foute informatie voor wat het is en krijg juiste antwoorden over je loon.
Hr-dienstverlener Acerta vroeg werknemers met een salariswagen of ze die al dan niet wilden inruilen. Meer dan de helft was niet strikt gehecht aan hun wagen, want er waren best wel wat alternatieven die werknemers aantrekkelijk vinden. 57% kiest voor een compensatie in geld, maar ook 54% vindt een milieuvriendelijke auto een goed idee. Extra vrije dagen? Dat slagen we ook niet af, want 52% ziet dat zeker zitten.
Pittig detail: de kans dat je als werknemer je bedrijfsauto opgeeft, is volgens werkgevers kleiner dan wat werknemers zelf aangeven. Meer dan de helft van de werknemers is bereid de auto in te ruilen voor cash, een ecovriendelijke wagen of extra vakantie. Werkgevers schatten de kans dat hun werknemers de salariswagen ook effectief loslaten minder hoog in dan dat de werknemers zelf aangeven: amper 10% van de werkgevers gelooft dit.
Het mobiliteitsbudget creëert een wettelijk kader voor het inruilen van de salariswagen. Het is aan de werkgever om te bepalen of die het aanbiedt en/of aan de werknemer om ernaar te vragen of erop in te gaan. “Dat 60% van de werkgevers het mobiliteitsbudget wil aanbieden, maar dat slechts een minderheid denkt dat de werknemer erop in zal gaan, getuigt vooral over de praktische uitvoering van het plan, maar niet over de intentie ervan. De theorie blijkt namelijk gunstiger dan het toepassen in de praktijk”, vertelt Annelies Baelus, director Acerta Consult.
“Houden wat je hebt, is het gemakkelijkste. Een evolutie weg van de salariswagen vraagt een inspanning van alle partijen: de werkgever moet het administratief rondkrijgen en werknemers moeten voor zichzelf uitzoeken hoe ze hun mobiliteit regelen. Dat wordt wikken en wegen en dat vraagt motivatie en tijd. We weten dat er drempels zijn omdat het niet altijd duidelijk is voor de werkgever hoe het te implementeren. Informeren en faciliteren is cruciaal. Daarom pleiten we ervoor om niet te snel conclusies te trekken over het effect van het mobiliteitsbudget en de sensibilisering rond het thema verloning-op-maat vol te houden.”
(mr)
10 september 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Laat die foute informatie voor wat het is en krijg juiste antwoorden over je loon.
Heb jij al eens over andere extralegale voordelen nagedacht anders dan een bedrifjswagen of maatlrijdcheques? Wij ook!
"Wanneer mijn werkgever mij een bedrijfswagen ter beschikking stelt voor persoonlijk gebruik, ontstaat er een voordeel van alle aard dat onderworpen is aan bedrijfsvoorheffing. Hoe zit dat precies?"
Het cafetariaplan wordt alsmaar populairder. Maar wat betekent dit precies? David Seghers van SD Worx geeft meer uitleg.
Je bedrijfswagen inwisselen tegen een bedrag in cash? Dergelijke nieuwe initiatieven worden voorlopig niet erg enthousiast onthaald.
Volgend jaar treedt het nieuw mobiliteitsbudget in werking. Werknemers zullen hun bedrijfswagen kunnen inruilen voor een fiscaal voordelige vergoeding. ‘Car for cash’ heet het principe. Maar kiezen is niet simpel.
Werkgevers onderschatten de hoogdringendheid van flexibele verloning.
Amper de helft van de Belgische werknemers is tevreden met zijn of haar loon. Toch zijn er oplossingen. Lees zelf maar ...
Het mobiliteitsbudget is een feit. Maar wat betekent dit voor jou en wordt het wat? Zal het de files (helpen) verminderen? Yves Labeeu geeft antwoord...