Bankiers meer last van stress en burn-out
Bankiers van Belgische grootbanken hebben last van stress en burn-outverschijnselen. Ze doen meer dan vroeger een beroep op de sociale diensten van de bank.
De financiële crisis heeft het vertrouwen in de banksector zwaar geschaad. Financiële instellingen hebben daarop gereageerd door zichzelf meer vooraf te controleren en door de procedures te versterken die garanderen dat banken werken in overeenstemming met de heersende wet- en regelgeving. Dit laatste wordt ook compliance genoemd.
“Klanten verwachten meer transparantie van hun bank dan voordien. De toezichthouder FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) legt om die reden heel wat nieuwe regels op”, zegt Geert Van Lerberghe, director risk affairs bij Febelfin. “Voor de banken betekent dat onder andere dat ze beter moeten worden in het beheersen, in kaart brengen en rapporteren van risico’s, zowel intern als ten aanzien van de toezichthouder.”
Die risico’s worden tegenwoordig via verschillende kanalen en instrumenten in het oog gehouden. De Twin Peaks Wet van juli 2010 (zo genoemd omdat er vanaf dan twee instanties toezicht houden op financiële instellingen: de Nationale Bank en FSMA, red.) gaf aan de toezichthouder nieuwe bevoegdheden om zijn rol als ‘beschermer van de klant’ ten volle te spelen. “Het ontwerp van die wetgeving voorziet dat banken binnenkort zelfs mystery shoppers van de controle-autoriteiten over de vloer kunnen krijgen”, legt Geert Van Lerberghe uit.
De FSMA lanceerde ook de MiFid-cartografie (Markets in Financial Instruments Directive). Dat is een audit die de risico’s van beleggingsactiviteiten in kaart brengt, wat de toezichthouder moet toelaten daar tijdig en efficiënt op te reageren.
De banksector tracht het vertrouwen ook te herstellen door enige nadruk te leggen op corporate governance, onder andere wat verloning betreft. “Om het kortetermijngewin te counteren, wordt remuneratie vaker gekoppeld aan duurzaamheid”, aldus Geert Van Lerberghe.
Bij heel wat financiële instellingen heeft die extra aandacht voor controle en risicobeheersing voor een kleine aardverschuiving in het personeelsbestand gezorgd. Onder andere omdat de bankproducten de voorbije tien jaar veel complexer zijn geworden.
“De mensen die onze producten aanbieden, moeten steeds meer kunnen”, zegt Johan Van den Branden, managing director bij Febelfin Academy, het opleidingsinstituut van de financiële sector. “We werken veel preventiever dan vroeger. Als een klant een product koopt, moet er van bij het begin nagegaan worden of dat product past bij zijn risicoprofiel. Dat vergt uiteraard een betere kennis en bijkomende middelen en mensen.”
Uit een rondvraag van de sector in 2012 bij de vier Belgische grootbanken blijkt dat het personeelsbestand in risk, compliance en audit tussen 2008 en 2011 is gestegen van 978 werknemers tot 1.178. Dat is een toename van 21 procent.
De grootste verschuiving werd genoteerd binnen compliance. Daar groeide het aantal werknemers op 3 jaar tijd met 70 procent. Binnen risk steeg het personeelsbestand met bijna een kwart. Binnen audit daalde het aantal werknemers met 15 procent. “Maar dat komt vooral omdat de departementen compliance en risk nu veel van het werk uitvoeren”, legt Johan Van den Branden uit.
Het zijn ook niet enkel meer technische profielen die controlefuncties uitoefenen. “Vroeger was dat zo. Nu vind je binnen compliance zowel mensen met een business- als een juridische achtergrond. Complexere producten hebben ook voor een complexere regelgeving gezorgd”, aldus Geert Van Lerberghe.
Hij ontkracht ook het beeld dat binnen de bankwereld enkel financiële profielen worden aangeworven. “Het tegendeel is waar. Meer dan de helft van de werknemers in financiële instellingen zijn niet-financiële profielen. In de huidige context hebben we nood aan diversiteit: van harde wiskundigen tot empathische front office-medewerkers.”
Binnen banken werken dan ook vaak compliance-teams, bestaande uit verschillende profielen met elk hun eigen bagage. Sinds kort moet elke kredietinstelling over een geregistreerde compliance officer beschikken. Via examens wordt getest of die beschikt over de minimaal vereiste praktijkervaring of juridische kennis. “Het is ook de persoon die bepaalde processen moet uitleggen en verantwoorden tegenover de raad van bestuur en de toezichthouder”, zegt Johan Van den Branden.
(wv)
15 februari 2013Bankiers van Belgische grootbanken hebben last van stress en burn-outverschijnselen. Ze doen meer dan vroeger een beroep op de sociale diensten van de bank.
We vroegen Stefan Mellaerts (44) uit Hoeilaart hoeveel hij verdient ...
Volgens onderzoekers verklaart hun theorie mogelijk het gebrek aan ethiek in de financiële sector,die de Amerikaanse economie bijna tot de ondergang leidde.
Uit onderzoek van de Deutsche Bundesbank blijkt dat vrouwelijke bankiers meer risico’s durven nemen dan hun mannelijke collega’s.
Het is belangrijk om op te vallen en een blijvende indruk na te laten doorheen het volledige sollicitatieproces. Hoe pak je dat aan?
Wil je een goede verstandhouding met je baas? Geef hem/haar dan geen enkele reden om te denken dat jij je job niet graag doet of dat je je job te min vindt.
Hoe evolueren de rol van een supply chain director, de benodigde vaardigheden, supply chain management én het salaris?
Een welzijnsbeleid opstellen en uitrollen en elke medewerker erbij betrekken: dat is het opzet van stad Harelbeke.
Door de snelle opkomst van AI lopen veel jobs het risico te verdwijnen. Althans, dat beweren doemdenkers. Maar de realiteit is complexer...