Hoe reageer je best op een "droge promotie"?
‘Droog’ gepromoveerd worden lijkt een mooi cadeau, maar in essentie komt het neer op meer taken in je bakje. Hoe reageer je dan best zodat het effect heeft? Enkele aandachtspunten.
Ruim zeven op de tien werkgevers zijn geneigd om werknemers die regelmatig fysiek aanwezig zijn op kantoor, eerder promotie te geven dan hun collega’s die hetzelfde werk verrichten vanuit het thuisfront. Een spijtige zaak voor bijna de helft van de werkende Belgen, want vier op de tien verkiest een hybride model boven een dagelijkse verplaatsing van en naar kantoor.
Ruim je werkplek op en… krijg promotie
Door vaker fysiek aanwezig te zijn op kantoor, verhoog je dus mogelijk je loonbriefje. Vooral in grote bedrijven blijkt dat het geval. Met die informatie in het achterhoofd, is maar liefst 40% bereid om vaker op kantoor te werken, als dat betekent dat ze daarmee hun kansen op promotie vergroten.
Een andere 22% geeft dan weer aan toch het comfort van telewerk te verkiezen, zélfs als dat ten koste gaat van een uitgebreider salaris. Sterker nog, 15% vindt de verplichting om vaker aanwezig te zijn op kantoor een reden om uit te kijken naar een nieuwe baan.
Zo maak je sneller promotie: 7 tips
Uit die cijfers rijst de ethische vraag of het wel verantwoord is om promotie toe te kennen op basis van iemands fysieke aanwezigheid. Het antwoord is natuurlijk ‘nee’: een salarisverhoging krijg je niet enkel en alleen door je gezicht te laten zien op kantoor.
Promotie verdien je op basis van objectieve prestatiecriteria. Maar – en daar zit de grote valkuil – door vaker in persoon aanwezig te zijn, kan je wel makkelijker sparren met collega’s en leidinggevenden, waardoor je sneller tot resultaten komt én die bovendien eenvoudig kenbaar maakt. Hoewel het aantal dagen dat je op kantoor spendeert dus geen rechtstreekse factor hoeft te zijn, kan het je indirect wel helpen om die promotie binnen te halen.
Andersom betekent vaker op kantoor zijn niet per se dat je ook betere prestaties neerzet. Misschien ben je net extra productief in de kalmte van je eigen woonkamer en geraak je in de drukte op kantoor snel overprikkeld, waardoor de to-dolijst alleen maar langer wordt. De juiste balans vinden tussen verplichte aanwezigheid op kantoor en telewerk is dan ook iets waar heel wat bedrijven sinds de pandemie mee worstelen.
Ontdek: Hoe reageer je best op een “droge promotie”?
Hoe vaak verwachten werknemers een loonsverhoging? Bijna één op vier zegt jaarlijks. Helaas zijn de meeste dromen bedrog, want twee derde van de werknemers geeft aan dat over een loonsverhoging onderhandelen moeilijker is geworden ten opzichte van vroeger. De oorzaak is waarschijnlijk te zoeken in het spanningsveld tussen de verwachtingen van de werkgever enerzijds en die van de werknemer anderzijds.
Waar de helft van de werkgevers promotie toekent op basis van geleverde prestaties of omdat ze talent aan boord willen houden, vindt 22% van de werknemers het verwerven van nieuwe skills evenzeer een geldige reden. Of ze willen een salarisverhoging omdat ze er simpelweg al lang geen meer hebben gehad. Ook opvallend: slechts één op de vijf bedrijven past het salaris aan om te kunnen concurreren met andere bedrijven. Hét bewijs dat de piek van de war for talent stilaan achter ons ligt.
Wil je je kansen om promotie te maken verhogen? Dan is het gesprek aangaan met je leidinggevende een belangrijke eerste stap. Zo ben je zeker dat je op dezelfde golflengte zit en leer je waar je extra op kan inzetten.
Lees ook: De ultieme 5 tips om een hoger loon te onderhandelen
(ZINNIG) – Bron: Robert Half
4 december 2024‘Droog’ gepromoveerd worden lijkt een mooi cadeau, maar in essentie komt het neer op meer taken in je bakje. Hoe reageer je dan best zodat het effect heeft? Enkele aandachtspunten.
In 2 op 3 kmo’s zien werknemers onvoldoende kansen op promotie, zo blijkt uit onderzoek van Hogent, KU Leuven, UGent en Securex.
Thuiswerken is standaard geworden voor veel kantoormedewerkers. Toch zijn er nog veel vragen over deze trend...
Een hogere functietitel krijgen, zónder bijhorende loonsverhoging. Zou je dat aanbod accepteren?
Een stapje hogerop is altijd goed nieuws, toch? Het is inderdaad een hele eer. Maar misschien is het niet voor iedereen weggelegd. En ook niet op elk moment.
Wacht jij af tot je baas of HR manager je een voorstel doet voor een promotie of interne job switch, of neem je liever zelf het heft in handen?
Maken ordelijke medewerkers meer kans op een promotie? Of lijkt dat alleen maar zo? We graven dieper in de achterliggende redenen.
Zomaar op je leidinggevende afstappen en loonsverhoging vragen, is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral voor vrouwen. Hoe komt dat?
Bijna twee derden van de werkende 55-plussers zou het afgelopen jaar over het hoofd gezien zijn voor een promotie.