Het succes van mindfulness
In het bedrijfsleven rolt mindfulness over de lippen. Deze aandachtstraining, gebaseerd op boeddhistische meditatietechnieken, weekt interesse los bij bedrijven, en niet de kleinste.
Dat meditatie door sommigen nog altijd als bedreigend wordt ervaren, bewijst het verhaal van Nuon in Amsterdam. In maart 2008 opende het energiebedrijf een ‘inspiratievilla’ in een mooi gebouw uit de jaren dertig dat op zijn terrein staat, en dit ter ondersteuning van het mentale welzijn van het personeel.
In de villa was plaats voor brainstormsessies, aandachtstrainingen, yoga en andere spirituele bijeenkomsten. De onderneming had al jaren bedrijfsfitness en fysiotherapie in huis, en het leek voor de hr-mensen logisch dat er ook fitness voor de geest zou aangeboden worden.
De Inspiratievilla werd een officieel luik van het gezondheidsmanagementprogramma. Een deel van het personeel reageerde erg enthousiast op het initiatief, zo’n 60 medewerkers schreven zich vrij snel in voor een mindfulnesscursus. Nuon kreeg bovendien lof toegezwaaid door organisatieadviseurs en vakbonden. Zij prezen de durf van Nuon om als eerste grote onderneming in te spelen op de tendens naar meer spiritualiteit in de maatschappij. “Daar kan het Nederlands bedrijfsleven een voorbeeld aan nemen”, luidde het in de commentaren.
Het positieve verhaal duurde echter niet lang. Toen de nieuwe CEO, de Noor Oystein Loseth, even later bekend maakte het mes in de kosten te zetten omwille van de crisis, besloot hij meteen om de Inspiratievilla op te doeken. Een beslissing die bijval kreeg van de criticasters die al langer hun twijfels hadden bij al dat meditatiegedoe. Het was hen allemaal veel te zweverig. “Typisch: de mensen die het meeste commentaar hadden, zijn nooit in de villa een kijkje komen nemen”, zegt een intussen ontslagen stafmedewerker.
(peter.van.dyck@jobat.be)     
9 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
In het bedrijfsleven rolt mindfulness over de lippen. Deze aandachtstraining, gebaseerd op boeddhistische meditatietechnieken, weekt interesse los bij bedrijven, en niet de kleinste.
Binnenkort stelt bouwbedrijf Durabrik De Ruimte open, een grote zaal waar de medewerkers op adem kunnen komen. “Eigenlijk is iedereen, op zijn eigen manier, op zoek”, weet de spirituele bedrijfsleider Joost Callens.
De meeste werkgerelateerde veranderingen heb je zelf niet in de hand. Waar je wél controle over hebt: de manier waarop je ermee omgaat.
Sinds 1 april 2023 hebben werknemers het recht om onbereikbaar te zijn na hun werktijd. Een goede zaak volgens zo’n drie op de vier werknemers.
Voor wie nu al bezig is met z’n vakantieplanning op te maken, hebben we goed nieuws: ook dit jaar kan je werkgever jou extra bijkomende vakantiedagen geven.
Ondanks het stijgend aantal faillissementen in de horecasector is er ook goed nieuws: het aantal vaste werknemers is er de laatste 10 jaar met 25% gestegen.
Sporten is niet alleen gezond, het kan je met wat geluk ook stinkend rijk maken. Dit zijn volgens Forbes momenteel de 10 best betaalde sportvrouwen.
Eva vertelt over haar veelzijdige job als departementaal beheerder Oncologie.
"Waar zie jij jezelf over vijf jaar?" Het is een vraag die je met zekerheid mag verwachten op je sollicitatiegesprek. Maar wat is je antwoord? Wij geven enkele handige tips mee.