Stress
Vorige

1 van 516

Volgende
Volgend artikel:

Vooral arbeiders lopen risico op burn-out

Mediteren op het werk

Op het eerste gezicht lijken werken en mediteren niet te verzoenen. Wie kan er nu tot rust komen als hij met deadlines en targets om de oren wordt geslagen? Toch lijkt het bedrijfsleven steeds meer aandacht te besteden aan soul searching, ondanks of misschien wel net dankzij de crisis. We gingen, yogamatje onder de arm, de spiritualiteit meten op enkele ondernemingen.
#

Dat meditatie door sommigen nog altijd als bedreigend wordt ervaren, bewijst het verhaal van Nuon in Amsterdam. In maart 2008 opende het energiebedrijf een ‘inspiratievilla’ in een mooi gebouw uit de jaren dertig dat op zijn terrein staat, en dit ter ondersteuning van het mentale welzijn van het personeel.

In de villa was plaats voor brainstormsessies, aandachtstrainingen, yoga en andere spirituele bijeenkomsten. De onderneming had al jaren bedrijfsfitness en fysiotherapie in huis, en het leek voor de hr-mensen logisch dat er ook fitness voor de geest zou aangeboden worden.

Te zweverig?

De Inspiratievilla werd een officieel luik van het gezondheidsmanagementprogramma. Een deel van het personeel reageerde erg enthousiast op het initiatief, zo’n 60 medewerkers schreven zich vrij snel in voor een mindfulnesscursus. Nuon kreeg bovendien lof toegezwaaid door organisatieadviseurs en vakbonden. Zij prezen de durf van Nuon om als eerste grote onderneming in te spelen op de tendens naar meer spiritualiteit in de maatschappij. “Daar kan het Nederlands bedrijfsleven een voorbeeld aan nemen”, luidde het in de commentaren.

Het positieve verhaal duurde echter niet lang. Toen de nieuwe CEO, de Noor Oystein Loseth, even later bekend maakte het mes in de kosten te zetten omwille van de crisis, besloot hij meteen om de Inspiratievilla op te doeken. Een beslissing die bijval kreeg van de criticasters die al langer hun twijfels hadden bij al dat meditatiegedoe. Het was hen allemaal veel te zweverig. “Typisch: de mensen die het meeste commentaar hadden, zijn nooit in de villa een kijkje komen nemen”, zegt een intussen ontslagen stafmedewerker.

(peter.van.dyck@jobat.be)      

9 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook