De voor- en nadelen van naar je werk rijden
Met de auto naar het werk rijden is voor velen een automatisme… maar waarom zou je per se de auto nemen als het ook anders kan?
“Wat ik vooral moeilijk vond, was om me af te sluiten voor de gesprekken die andere mensen voerden”, bekent Business Yoga-coach Mirelle van den Anker. “Ik merkte dat het met een half oor luisteren naar deze gesprekken me vaak veel energie kostte. Maar als ik nu met de trein naar m’n werk ga, dan gebruik ik die tijd om te mediteren en kom ik energiek en uitgerust aan.”
En nee, mediteren is niet hetzelfde als slapen of doelloos naar buiten staren, zo blijkt ...
Op de trein, tram, bus of metro kan je best een NineMinMax-meditatie toepassen, aldus van den Anker, bestaande uit 3 delen van elk 3 minuten. Het grote voordeel: niemand zal je voor gek verklaren, je medereizigers zullen er waarschijnlijk niets van merken en denken dat je een dutje doet.
1. De eerste 3 minuten
Ga rechtop zitten, je borst naar voren en je kruin als hoogste punt van je lichaam. Plaats je voeten stevig op de grond en sluit je ogen. Breng mentaal de focus van je (gesloten!) ogen naar het puntje van je neus. Leg je handen ontspannen in je schoot en plaats je duim tegen je wijsvinger. Deze houding geeft je wijsheid en biedt ontspanning.
Verschuif je aandacht nu naar je ademhaling. Volg elke inademing en voel wat er gebeurt in je lichaam wanneer de zuurstof naar binnen stroomt. Voel de warmte van je adem bij je neusvleugels wanneer je uitademt.
Luister naar de geluiden om je heen, maar naar niets in het bijzonder. Je hoort de mensen in je omgeving praten, maar je luistert niet naar hun gesprek, het zijn slechts klanken voor jou. Je hoort het ruisen van de wind, de wielen van de trein en wellicht hoor je heel zachtjes je innerlijke stem.
Doe dit 3 minuten en ga dan door met de volgende oefening.
2. De volgende 3 minuten
Bewaar je houding. Blijf dus goed rechtop zitten, met je voeten stevig op de vloer en je ogen gesloten. Adem diep in en houd je adem vast.
Begin - terwijl je je adem comfortabel vasthoudt - je navel op en neer te bewegen. Maak de beweging zo groot als je kan. Zodra je voelt dat je moet uitademen, ontspan dan je navel, adem uit en adem opnieuw diep in, waarna je je navel opnieuw krachtig tracht te bewegen.
Je navel is je krachtcentrum. Door deze beweging vergroot je met andere woorden je eigen kracht. Na drie minuten ontspan je je lichaam en je ademhaling.
3. De laatste 3 minuten
Blijf ontspannen rechtop zitten en ga in het volgende ritme ademen: 5 seconden inademen, 5 seconden vasthouden, 5 seconden uitademen, 5 seconden leeg.
Herhaal deze cyclus gedurende 3 minuten. Adem tot slot nog 1 maal diep in. Adem diep uit … en ontspan volledig. Voel wat je voelt en geniet van je reis.
Duurt je reis niet zo lang, doe dan een deel van de meditatie. Heb je meer tijd, maak dan alle tijden evenredig langer. Maak er bijvoorbeeld een half uur meditatie van, door 3 keer 10 minuten uit te trekken.
EXTRA: 12 tips tegen pendel- en filestress
(mvda)
Mirelle van den Anker leert gedreven professionals hoe ze in no time kunnen ontspannen, zodat ze met meer plezier en succes hun werk kunnen doen, nu en in de toekomst. Mirelle is de auteur van het boek "Business Yoga, weg met de stress op je werk in maximaal 9 minuten per dag'.
22 juli 2020Met de auto naar het werk rijden is voor velen een automatisme… maar waarom zou je per se de auto nemen als het ook anders kan?
De gemiddelde Belgische automobilist stond vorig jaar 21 uur in de file. Dat komt overeen met bijna drie werkdagen per jaar. Hoe maak je daar het beste van?
Minder stress, meer focus en een betere nachtrust. Wil je dat ook? Dan kan mediteren je ongetwijfeld helpen, de effecten zijn wetenschappelijk bewezen.
Het grote gevaar van het thuiswerken is dat je te weinig ontspant. Met volgende tips kun je dit voorkomen.
Elke dag met het openbaar vervoer een lange afstand afleggen, is voelbaar aan je gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Zweedse Lund University.
Leuke muziek kan de file aangenamer maken, maar verandert niets aan het tijdsverlies. Tenzij je voor een van de vijf alternatieve vervoersmiddelen kiest.
Elke pendelminuut voelt aan als verloren tijd, en dat levert flink wat stress op. Tijd om daar iets aan te doen.
Peter Maes (48) uit Dendermonde is metrobestuurder bij MIVB. Jobat vroeg 'm hoeveel hij per maand verdient ...
Glenn Deprins (42) uit Zelzate is controleur bij De Lijn. Hoeveel hij daar netto per maand mee verdient? Jobat vroeg het hem ...