Glijdende werkuren wettelijk niet toegelaten
Glijdende werkuren zijn een hot topic op de werkvloer, en geliefd door veel werknemers. Verbazend genoeg is dat flexibel systeem niet wettelijk.
“Ook al hebben we nu 200 medewerkers en blijven we groeien: onze naam doet niet altijd meteen een belletje rinkelen. We zijn géén uitzend- en selectiekantoor of sociaal secretariaat. We zijn op de eerste plaats talentontwikkelaars en -begeleiders. We bieden outplacement en loopbaanbegeleiding aan, begeleiden werkzoekenden en ondersteunen organisaties door assessment, training, coaching en consulting. Op het vlak van outplacement zijn we zowat de nummer twee in België. We richten ons op kandidaten, werknemers, sectorfondsen, bedrijven en overheid.”
SBS Skill BuilderS is georganiseerd op basis van de principes van de Amerikaanse organisatieadviseur Patrick Lencioni. Die schreef verschillende bestsellers over team- en organisatieontwikkeling. “De basis is heel teamgericht werken en zorgen dat je glashelder je doelstellingen communiceert in je onderneming. Als familiebedrijf zijn we daarbij erg resultaatgericht, maar ook menselijk. Niemand werkt bij ons op basis van een bonus of een resultaatsgebonden vergoeding.”
Aarden bij SBS Skill BuilderS doe je vooral met talent voor coaching. “Vaak trekken we psychologen en sociale wetenschappers aan, maar motivatie en skills vinden we belangrijker dan een diploma. We vullen onze vacatures vrij vlot in. Behalve misschien voor goede salesprofielen, want daar is ervaring in hr toch aangewezen”, aldus Jens Van Mol. “Tijdens het eerste jaar waarin iemand in dienst is, zorgen we al voor vijftien inhoudelijke interessante opleidingsdagen, bijvoorbeeld in coachingtechnieken, naast training on the job.”
SBS Skill BuilderS experimenteert graag. Een testproject dit jaar in het Aalsterse kantoor biedt medewerkers volledige vrijheid in werkuren. Bijsturen was nodig omdat praktische klussen altijd op dezelfde schouders terechtkwamen. Na een finetuning draait het nu wél goed: “Zes van de veertig kantoren werken al op die manier. Met de nodige afspraken lukt het perfect”, stelt hij. “Aan de basis van veel innovaties staan enerzijds een doorgedreven informatisering en anderzijds onze werkgroepen over de verschillende afdelingen heen. Bijvoorbeeld over workshops inzake personal branding of gezonder werken. Of ‘50 tinten wijs’, waarbij oudere werknemers een omgekeerde jobbeurs organiseren. Ze stellen zichzelf voor aan bedrijven tijdens een ontbijtsessie. Wij bieden de logistieke ondersteuning, de organisatie van de speeddating zelf ligt volledig in hun handen. Dit soort experimenten zit best wel in ons DNA.”
(wv) – Meer info: www.skillbuilders.be
3 mei 2016Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Glijdende werkuren zijn een hot topic op de werkvloer, en geliefd door veel werknemers. Verbazend genoeg is dat flexibel systeem niet wettelijk.
Voor de een is de prikklok een relikwie van de vorige eeuw, voor de ander een noodzaak.
‘Werkbaar werk’ is hot in de politiek. Bij de FOD Financiën bepalen medewerkers grotendeels zelf hoe hun werktijd eruitziet!
In sommige bedrijven wordt dit niet getolereerd, in andere is dit niet zo’n groot probleem zolang het werk maar gedaan wordt...
Bedrijven doen er goed aan om tijdens de werkuren fitnesssessies aan te bieden, aldus de Canadese fitnesswetenschapper Mark Tremblay. Waarom?
Bij Het Nieuwe Werken, ook wel HNW genoemd, delen medewerkers hun werk zelf in en zijn ze vrij in het bepalen van tijd en plaats.
Werknemers willen langer werken als ze zélf mogen beslissen waar en wanneer ze dat doen. Maar wanneer is een flexibele werkplek productief?
Ontdek hoe je een inclusieve werkplek creëert waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht hun seksuele oriëntatie. Wij geven je de essentials mee.
Joachim en Najoua werken in de penitentiaire inrichting van Merksplas en maken zo dagelijks het verschil.