‘Kunnen we langdurig zieken positief benaderen?’
Brandend actueel zijn ze: de langdurig zieken. "De doelstelling dient toch te zijn dat we deze mensen helpen", stelt Louis Kemps, CEO van Itzu/Ucare.
De cijfers komen van HR- en well-being-partner Attentia. Opvallend is dat het aantal langdurig zieken met de helft is gestegen ten opzichte van tien jaar geleden. Dit absenteïsme is overigens niet leeftijdsgebonden, want in elke leeftijdsgroep is de toename zichtbaar.
Op het eerste gezicht is het opvallend dat de cijfers zo blijven toenemen. Want sinds bijna twee jaar is er een wet die het proces van re-integratie formeel vastlegt. “Hiermee kan de werkgever, net als de adviserende geneesheer van het ziekenfonds en de werknemer zelf, oproepen tot een integratietraject”, vertelt Edelhart Kempeneers, medisch directeur (en arts) bij Attentia.
Volgens Kempeneers werd er heel veel verwacht van deze wetgeving. Op basis van de officiële statistieken blijkt echter dat deze wetgeving eerder leidt tot ontslag dan tot re-integratie. Al is dat volgens de arbeidsarts ook niet zo verwonderlijk. “Want medisch ontslag kan alleen via dit officiële traject”, zo stelt hij.
Kempeneers benadrukt dat in bedrijven het informele traject in de praktijk veel meer resultaat kent. “De cijfers bij Carrefour tonen dit bijvoorbeeld aan (zie case in kader). Er wordt in bedrijven veel gere-integreerd, met goede wil van zowel werkgever als werknemer. Alleen ziet de buitenwereld dat niet.” Toch kan er volgens hem nog wel wat gebeuren. “Zo zijn er vandaag voor een bedrijf geen of weinig stimuli om iemand werkzaam te houden. En dat is jammer”, illustreert hij.
Re-integratie is, zo benadrukt Kempeneers, ook een kwestie van preventie op diverse domeinen, van geestelijke tot fysieke gezondheid. Zo lanceert Attentia als HR- & well-being-specialist samen met SportMed ‘Vital Company’, een programma om medewerkers bewuster te maken van het belang van een gezonde levensstijl, zowel op als naast het werk. Het is ook in dit kader dat Attentia organisaties oproept om dringend meer in te zetten op vitaliteit.
(wv) - Bron: MARK Magazine
Brandend actueel zijn ze: de langdurig zieken. "De doelstelling dient toch te zijn dat we deze mensen helpen", stelt Louis Kemps, CEO van Itzu/Ucare.
Mooi weer zorgt voor een ommezwaai in het aantal ziektemeldingen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse uitvoerder van sociale verzekeringen Acture.
De federale regering heeft recent een akkoord bereikt over de responsabilisering van werkgevers en werknemers voor de re-integratie van langdurig zieken.
Ergonomie onderschatten eist zijn tol. De klachten zijn divers en zoals steeds: voorkomen is beter dan genezen. De top 3 van kantoorkwaaltjes ...
Het toenemende ziekteverzuim heeft een enorme impact op de werkvloer. Hoe ziet de nieuwe wetgeving eruit?
Steeds meer bedrijven nemen initiatieven om een burn-out van medewerkers te voorkomen. BDO in Zaventem is daar één van.
Meer dan 50% van de Europese werklozen zit langer dan een jaar thuis, in de VS is dit amper 20%. Hoe komt dat?
'Werknemers worden onderbetaald in het begin van hun carrière en op het einde krijgen ze te veel vergeleken met hun productiviteit”(Gianni Duvillier, Voka)
Ik heb nu veel meer verantwoordelijkheden dan mijn directe chef. Tijd voor promotie?