Jobcrafting: hoe van je job een leukere job maken?
Ben je uitgekeken op je job, maar is het niet het moment om van werk te veranderen? Dan is jobcrafting misschien het antwoord!
Je eigen job naar je hand zetten, kan op diverse manieren. “Jobs hebben veel meer dimensies dan we denken”, stelt Els Vanbelle, die meeschreef aan het boek Mensenorganisaties: 24 evoluties onder de loep, waarbij jobcrafting dus een van de evoluties is. Vanbelle geeft het voorbeeld van een flight attendent bij South West Airlines die zijn veiligheidsvoorschriften al rappend bracht voor alle passagiers. “Een originele invulling van zijn job, en ook jobcrafting.”
“Ik heb het vaak over de zeven W’s: wie, wat, waar, wanneer, waarom, waarmee – wat slaat op de middelen – en wijze, wat betrekking heeft op de methodiek”, vertelt Vanbelle. Velen denken bij jobcrafting bijvoorbeeld over hun takenpakket (wat) en het thuiswerk (waar en wanneer). Maar het gaat dus verder. “Vaak zit het in kleine dingen.”
Vermits het zo’n brede invulling heeft, is het voor heel veel jobs van tel. “Ik geef regelmatig lezingen over het onderwerp en krijg vaak als opmerking: ‘Oh, maar dat heb ik zelf al gedaan’”, oppert Vanbelle. “De context van werk verandert ook. De huidige arbeidspopulatie kenmerkt zich in menig opzicht door een toenemende diversiteit. Er wordt steeds meer een beroep gedaan op de capaciteiten van werknemers om in te spelen op de groeiende complexiteit. Jobcrafting kan helpen om je job beter te laten aansluiten bij je persoonlijke behoeften, voorkeuren en interesses in deze alsmaar veranderende maatschappij.”
Jobcrafting vergt energie. “Als je energiepeil erg laag staat of als je tegen een burn-out aanloopt, kun je zo’n verandering voor jezelf in je job moeilijker realiseren”, weet Vanbelle. Hoewel een werknemer bij jobcrafting zelf het initiatief neemt om zijn job aan te passen, zijn er volgens haar ook externe randvoorwaarden nodig opdat jobcrafting een succes kan worden. “Mensen moeten bijvoorbeeld een zekere mate van autonomie krijgen binnen en voor hun job. En er moet steun zijn van de leidinggevende en collega’s.”
Jobcrafting was (en is) een flinke hype in de bedrijfswereld. Maar al te vaak ging de slinger helemaal de andere kant uit. “De focus kwam helemaal te liggen op zelfsturing, alsof er binnen een organisatie geen sturing meer nodig was”, stelt ze. “Jobcrafting is eerder aanvullend. Het gaat om finetunen. Werknemers hebben in een organisatie een richting en kader nodig, waarbinnen ze dan wel aanpassingen kunnen doen voor hun eigen job.”
(wv) - Bron: MARK Magazine
Ben je uitgekeken op je job, maar is het niet het moment om van werk te veranderen? Dan is jobcrafting misschien het antwoord!
“Om werk werkbaar te houden, is het belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt”, zo zegt Els Vanbelle, well-being consultant bij Attentia.
In plaats van op het werk te dagdromen over zaken die nooit zullen gebeuren, kan je die tijd beter gebruiken om gelukkiger te worden. Enkele simpele tips!
Bijna 1 op 2 Belgische werknemers tracht op eigen initiatief zijn job vorm te geven in overleg met de werkgever of collega’s. Jij?
Coachen in de natuur. Het klinkt als de zoveelste rage. Dat is het net niet, benadrukt wandelcoach Hilde Backus.
Over het aanpassen van werk op maat van het individu bestaan nogal wat mythes of misverstanden. Dat blijkt uit het boek 'Personaliseren van werk'.
Misschien verwens jij je baas van tijd tot tijd, maar dat lijkt wederzijds. Ziehier 10 dingen van jou die zijn of haar haren rechtop doen staan.
De tendens van de vervlechting tussen werk en privé zet zich traag maar dapper verder...
'Je hebt tegenwoordig geen diploma meer nodig om aan een goede job te geraken'. Je hoort het wel vaker. Maar klopt deze stelling ook?