Stress
Vorige

1 van 519

Volgende
Volgend artikel:

3 tips om zonder stress je evaluatiegesprek aan te gaan

Welke werkpauze is goed genoeg?

Tim Vermeire
“Door aandacht te schenken aan je lichaam is er in je hoofd tijdelijk geen ruimte voor werkgerelateerde kopzorgen .” (Tim Vermeire, Attentia)
Oké, we nemen de traditionele koffiepauze, maar geeft zo’n pauze je voldoende energie? Doen pauzes je stressniveau dalen? “Neen, daarvoor zijn ze te oppervlakkig.”

Dat vindt alvast Tim Vermeire, lead consultant HR & well-being bij Attentia, die een alternatieve aanpak voorstelt. “Ga voor een korte, diepe pauze. Haal buiten een frisse neus en doe wat ademhalingsoefeningen. Rek je even uit, ga voor een miniwandeling of neem eens zomaar enkele verdiepingen de trap”, raadt hij aan.

Minder RSI

Het Nederlandse onderzoeksbureau TNO onderzocht de effecten van korte, actieve breaks op de werkvloer en kwam tot de conclusie dat mensen die een ‘actieve’ break nemen minder spierklachten hebben dan diegenen met een ‘passieve’ break, zoals koffiedrinken of Facebook checken.

“Medewerkers die meer bewegen, vertonen bovendien significant minder RSI-klachten (Repetitive Strain Injury oftewel spier- en gewrichtsklachten en problemen door herhaaldelijke overbelasting, nvdr) dan zij die vasthouden aan traditionele breaks”, weet Vermeire.

Topsporters

Wie fysiek actief is tijdens een pauze zou een slecht humeur blijkbaar snel en gemakkelijk kunnen omtoveren tot een aangename mood. Volgens een Brits onderzoek werkt het zelfs beter tegen depressies dan antidepressiva. “Door aandacht te schenken aan je lichaam is er in je hoofd tijdelijk geen ruimte voor werkgerelateerde kopzorgen. Net dát is de essentie van een goede pauze. Dat is ook de reden waarom topsporters vlak voor een belangrijke wedstrijd vaak coördinatie- en meditatieoefeningen doen. Zo ontsnappen ze aan de grote prestatiedruk.”


(wv) - Bron: MARK Magazine 

24 april 2018
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook