Go for happy
Vorige

1 van 746

Volgende
Volgend artikel:

Beobank doorbreekt stereotypes in banksector

Wat topvoetballers en gladiatoren met elkaar gemeen hebben

Radja Nainggolan
Radja Nainggolan
Gladiatorenshows in het oude Rome waren gruwelijk en wreed. Maar ook mateloos populair. In het boek met de voor de hand liggende titel Gladiatoren doet historicus Fik Meijer alle details van de gladiatoren uit de doeken. En die oude gladiatoren hebben opvallend veel gelijkenissen met de topvoetballers van vandaag.

1. Ieder zijn specialiteit

In het topvoetbal heb je verdedigers, middenvelders en doelmannen. Ook gladiatoren hadden voor de strijd hun eigen specialiteit, zoals een lans, drietand of zwaard. De opvallendste (zeg maar de doelman onder de gladiatoren) was de retiarius, die het moest doen met een drietand en werpnet.

2. Big money

Aan het hoofd van een (grote) hedendaagse voetbalclub staat vaak een rijke voorzitter die een groot deel van de club, en eigenlijk ook de spelers, bezit. Een gelijkaardige situatie bij de gladiatoren: de baas van de gladiatorenschool was zowel eigenaar als makelaar van de gladiatoren.

De meest succesvolle gladiatoren konden veel geld verdienen omdat ze een deel van de opbrengst opstreken van hun optredens, en dat ook contractueel vastlegden. Daardoor konden ze zich nadien vrijkopen.

3. Voetbal is oorlog

Ook een gladiatorengevecht was een strijd op leven en dood, letterlijk dan. Gemiddeld had je als gladiator zowat 10 procent kans om die dag levend uit de strijd te komen. Sommige krijgers kregen genade van keizer en publiek. Doorgaans deed een gladiator maar twee tot vier 4 shows per jaar, al waren er soms tornooien.

4. Korte carrière

Er bestaan uitzonderingen, maar als voetballer ga je rond je 35 stilaan met pensioen. Ook bij gladiatoren lag het hoogtepunt van de carrière tussen 30 en 35 jaar, al waren er ook bij hen uitzonderingen.

5. Brood en spelen

Net als het WK in Rusland straalde er bij de organisatie van gladiatorenshows toch enig prestige af naar de plaatselijke heersers. Een gladiatorenshow moest qua publiek overigens niet onderdoen voor een WK-finale. Zo bood het Circus Maximus indertijd plaats aan 200.000 toeschouwers. Ook toen al werden supporters van elkaar gescheiden om rellen te vermijden.

6. Interne concurrentie

Voetballers trainen samen met andere voetballers, die de kans niet laten liggen om je plaats in het elftal veroveren. Bij gladiatoren was die concurrentie nog iets intenser. Je trainde met collega’s die je de dag nadien bij een gevecht perfect zouden kunnen doden.

7. Vrouwen

Net zoals in het voetbal werden er ook bij de gladiatoren vrouwenkampen georganiseerd. En ook net als bij de voetballers lagen bepaalde gladiatoren goed bij het andere geslacht. Zo werd Faustina, de dochter van de keizer, verliefd op een gladiator, die hierdoor op bevel van de keizer werd vermoord. Maar toen Faustina nadien een zoon kreeg, Commodus, gedroeg die zich meer als een gladiator dan een heerser.


(wv) - Bron: MARK Magazine 

Gladiatoren, Volksvermaak in het Colosseum, Fik Meijer, Uitgever: Atheneaeum - Polak & Van Gennep, 256 pagina's, ISBN: 9789025308308 

25 juli 2018
Anderen bekeken ook