Vroege vogel vs. nachtraaf: wie is het meest succesvol?
Ochtend- of avondmens, dat zit in onze genen. Topmanagers en artsen bijvoorbeeld zijn meestal vroege vogels. Kan je als avondmens een topcarrière vergeten?
Landen als China en Rusland drijven hun economische groeicijfers vaak kunstmatig op met 15 tot 30 procent. Dat moet blijken uit een rapport van Luis R. Martinez van de universiteit van Chicago. Martinez vergeleek, aldus The Washington Post, de zelf aangeleverde groeicijfers van een land met de nachtelijke verlichting in datzelfde land. In tegenstelling tot het eerste cijfer waren die lichtdata van een externe (en nieuwe) bron. Ze kwamen namelijk van satellieten via de NASA.
Eerder onderzoek gaf al aan dat de toename in verlichting ’s avonds en ‘s nachts een zeker verband houdt met een toename in economische activiteit. “Naargelang het inkomen van mensen stijgt, gaan ze meer investeren en consumeren én in de avonduren dus ook meer licht gebruiken”, aldus Martinez.
Die redenering ging op voor een reeks westerse landen zoals de Verenigde Staten en landen in West-Europa. Een toename van 10 procent in het nachtelijk elektriciteitsverbruik leidde daar tot een groei van gemiddeld 2,4 procent in het bruto binnenlands product (bbp). Maar toen Martinez dezelfde oefening deed voor meer autoritaire landen, moest hij vaststellen dat hun aangehaalde stijging van het bbp in verhouding een stuk hoger lag dan de feitelijke toename van het elektriciteitsverbruik bij duisternis.
De onderzoeker veronderstelt dat sommige regimes hun groeicijfers bewust opkrikken om de economische verwezenlijkingen van plaatselijke politici in verkiezingsjaren te doen overschatten. Of hoe licht veel kan verklappen.
(wv) - Bron: MARK Magazine
Ochtend- of avondmens, dat zit in onze genen. Topmanagers en artsen bijvoorbeeld zijn meestal vroege vogels. Kan je als avondmens een topcarrière vergeten?
Probeer geen gewoonte van overwerken te maken, voor je het weet, zit je met een burn-out. Maak snel komaf met al dat overwerken aan de hand van deze tips!
Nederlandse onderzoekers hebben aangetoond dat wie 's nachts moet opstaan om te plassen, overdag een kwart minder productief is op het werk.
Voor slaap en ontspanning moet je kunnen loslaten, en dat is moeilijk voor managers die gewoon zijn altijd alles onder controle te houden.
Werknemers die minstens 60 uren per week werken, regelmatig overwerken en een veeleisende job hebben, maken 15 keer meer kans op een depressie.
Schiet je weleens wakker omdat je een mail naar je collega bent vergeten te sturen? Dan lijd je misschien aan ‘semi-somnia’, een ongezonde slaapstoornis.
Mensen willen op kantoor werken, maar geen tijd verliezen met pendelen. Daarom omarmen Belgische bedrijven en HR-professionals steeds meer hybride werken.
HR-specialist Unique behaalde overtuigend een plaats in de top tien van Great Place to Work. Wat doet het bedrijf om daar te geraken?
Bij 24+ staat intern talent voorop: “We kijken eerst naar onze eigen teams om posities in te vullen”