45 Plus focust op oudere werknemers
Werd je vroeger op je 55 als ouder aanzien op kantoor, dan is dat vandaag soms al op je 45.
Dat we langer zullen moeten werken, is onvermijdelijk. In een poging dit te ondersteunen, heeft de overheid een aantal maatregelen getroffen. “Enerzijds worden eindeloopbaanstelsels, zoals het vroegere brugpensioen, geleidelijk afgebouwd. Anderzijds moeten organisaties HR-maatregelen uitwerken die langer werken mogelijk maken”, stelt Els Slembrouck, consultant corporate vitality bij Attentia. Het werkgelegenheidsplan voor 45-plussers of de zogenaamde cao 104 valt hieronder.
Els Slembrouck: “Oudere werknemers zijn noodzakelijk op de arbeidsmarkt. Er is dus echt noodzakelijk om hen aan het werk te houden. Concreet moet elke werkgever met meer dan 20 werknemers jaarlijks een werkgelegenheidsplan opstellen of opvolgen. Dit moet 45+-medewerkers flexibel, wendbaar, vitaal én gemotiveerd houden zodat ze langer kunnen en willen doorwerken.”
“Dat klopt. Maar toch is het goed om als werkgever naar de toekomst te kijken. Werknemers worden sowieso ouder en opleiding is voor iedereen van toepassing. Deze maatregel hoeft niet per se een administratieve last te zijn. Bedrijven staan er soms niet bij stil, maar een grote plotse uitstroom van kenniswerkers kan een behoorlijke impact hebben. Ook hoge verzuimcijfers kunnen heel wat onevenwicht en zelfs frustraties veroorzaken. De wet is een opportuniteit om je HR-beleid te optimaliseren én je oudere medewerkers gemotiveerd aan het werk te houden.”
“De cao 104 biedt een lijst met mogelijke gebieden waarop werkgevers actie kunnen ondernemen. Dit gaat dan onder meer over de selectie en indienstneming van nieuwe medewerkers. Over de ontwikkeling van de competenties van het personeel, zoals toegang tot opleidingen. Over loopbaanontwikkeling en -begeleiding binnen de onderneming. Of onder meer over de aanpassing van de arbeidstijd en de -omstandigheden. De lijst is breed.”
“Inderdaad. Hij mag op een of meerdere van deze domeinen inzetten. Of andere zelf bepalen. De werkgever kan jaarlijks een plan opmaken of hij kan kiezen om een meerjarenplan met jaarlijkse opvolging in te voeren. De procedure tot invoering en evaluatie hangt onder meer af van de grootte van de onderneming en de opgenomen maatregelen.”
“Niet helemaal, want je bent als werkgever wel verplicht om actie te ondernemen om het werk werkbaar te houden. Het is dus goed dat je hiermee aan de slag gaat en deze cao effectief als denkoefening opneemt. Hoe ziet bijvoorbeeld de leeftijdspiramide eruit in mijn organisatie? Kunnen jongere medewerkers de taken van oudere kenniswerkers overnemen? Wat met hun gezondheid? Er is veel om te bekijken en aan te pakken. De mate waarin dit gebeurt, is bij het ene bedrijf inderdaad misschien omvattender dan bij het andere. Bij sommige organisaties wordt er daarom mogelijk eerder minimale aandacht aan geschonken. Maar minimale aandacht is ook nog aandacht.”
In het Goldies-programma geven de experten van Attentia advies over hoe je 45-plussers gelukkig en gemotiveerd aan het werk houdt. Meer info vind je op www.attentia.be/nl/goldies
De Belgische leeftijdspiramide toont aan dat 45-plussers een aanzienlijke groep vormen binnen onze samenleving. “Ze zijn niet alleen sterk vertegenwoordigd in aantal, maar hebben ook heel wat te bieden op het vlak van kennis, ervaring, ambitie en persoonlijke talenten”, zo klinkt het bij Attentia.
(wv) - Bron: MARK Magazine & Attentia
Werd je vroeger op je 55 als ouder aanzien op kantoor, dan is dat vandaag soms al op je 45.
Volgens de ene is Georges Leekens een opportunistische jobhopper, volgens de andere een vakman. Wat kunnen oudere sollicitanten van hem leren?
Bedrijven moeten voortaan voor 45-plussers een werkgelegenheidsplan maken, om zo oudere werknemers aan te trekken of langer aan het werk te houden.
Het is voor 50-plussers niet evident om zich te bewijzen op de arbeidsmarkt, toch zien bedrijven steeds vaker de meerwaarde van deze beroepsgroep.
Belgische bedrijven werven meer en meer 55-plussers aan. Het gaat om een stijging van bijna 50%, zo blijkt uit cijfers van ACERTA.
Wanneer jouw job je een gelukkig gevoel geeft, mag je van geluk spreken: je behoort dan tot de 'happy few' die zich oprecht goed voelen op hun werk.
Hoe ziet het diversiteitsbeleid van De Lijn eruit? En wat zegt het over de kansen die je er krijgt?
Wat hebben Michelle Obama, Bill Gates en Richard Branson met elkaar gemeen? Ze doen allemaal aan timeboxing!
Vervelende kwaaltjes hebben we allemaal weleens. Maar wat als je niet weet waar ze door veroorzaakt worden? Let eens op of je onderstaande symptomen terugziet.