Waar heb je de meeste vakantiedagen?
Werknemers in Finland, Frankrijk, Spanje en Brazilië nemen wereldwijd de meeste vakantiedagen op. Maar hoe zit dat in België?
“Wat de werkgever moet doen met deze niet-opgenomen vakantiedagen verschilt naargelang de situatie”, stelt Séverine Maebe, manager van het kenniscentrum bij HR- en well-being-specialist Attentia. Ze legt de regeling uit.
Eerst de bedienden. “Soms is het voor een bediende onmogelijk alle vakantie op te nemen door bepaalde schorsingen, zoals langdurige ziekte, arbeidsongeval of moederschapsrust”, vertelt Maebe. “In dat geval moet de werkgever nog dit jaar aan de bediende het vakantiegeld betalen voor de niet-opgenomen vakantiedagen.” Het gaat hier om het zogenaamde enkel vakantiegeld en omdat de bediende zijn of haar vakantiedagen onmogelijk kan opnemen, worden geen socialezekerheidsbijdragen geïnd.
Anders is het als de bediende zelf kiest om zijn vakantiedagen niet op te nemen, wat regelmatig gebeurt. “Dan belandt de werkgever in een moeilijke situatie”, weet Séverine Maebe. “De werkgever is niet verplicht de niet-opgenomen vakantiedagen uit te betalen. Hij moet echter wel kunnen aantonen dat hij de bediende de mogelijkheid heeft gegeven de vakantiedagen op te nemen”, stelt ze. “Wanneer de werkgever in deze situatie de niet-opgenomen vakantiedagen uitbetaalt, hoewel dit in principe niet mag, is het vakantiegeld onderworpen aan de gewone socialezekerheidsbijdragen.”
Het overdragen van wettelijke vakantiedagen naar het jaar daarop mag dus eigenlijk niet, hoewel dit in de praktijk wel gebeurt. “Vaak gaat het dan niet om de twintig wettelijke vakantiedagen, maar wel om de extralegale vakantiedagen, anciënniteitsdagen of arbeidsduurverminderingsdagen.”
Bij de arbeiders is de regeling anders. Zij krijgen in de maand mei hun enkel en dubbel vakantiegeld uitbetaald door de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) of door hun vakantiekas. “Dit vakantiegeld is definitief verworven, ook al neemt de arbeider zijn vakantiedagen niet op.”
(wv) - Bron: MARK Magazine
Werknemers in Finland, Frankrijk, Spanje en Brazilië nemen wereldwijd de meeste vakantiedagen op. Maar hoe zit dat in België?
Zeg ‘zomervakantie’ en we denken ‘juli en augustus’. Logisch. We zijn allemaal naar school geweest ... toch?
Wat is het wettelijk minimum aan vakantiedagen en op welke manier hebben je tewerkstellingsduur van het jaar ervoor invloed hierop? Lees het hier.
Hoewel er strikte Europese richtlijnen zijn rond wettelijke vakantie, moet België het toch met een beperkter aantal vakantiedagen doen dan sommige buren.
"Ik ben ziek geworden vlak voor mijn vakantie. Kan ik mijn vakantiedagen recupereren?" We vroegen het advocaat Stijn Demeestere ...
Veel werknemers durven hun vakantiedagen niet opnemen, omdat ze denken dat hun baas hun gedrevenheid in twijfel zal trekken.
Heb je veel last van je maandstonden? Dan zouden een paar dagen extra verlof maar wat welkom zijn. In Italië ligt er al een wetsvoorstel op tafel.
Zelfstandigen hebben het toch echt wel makkelijk: alleen maar werken wanneer ze willen, veel vakantie en massa’s geld verdienen… Feit of fictie?
Wil je eenvoudig geld verdienen? Gemakkelijk als in niks doen terwijl je je bankrekening ziet aandikken? Het klinkt als een utopie maar het kan, en wel zo!