Absenteïsme vraagt positieve aanpak: '75 procent van het ziekteverzuim zit in grijze zone'
Ziekteverzuim kost bedrijven heel wat geld. Werkgevers die werk maken van een positief absenteïsmebeleid plukken daar de vruchten van.
De redenen om als werknemer langdurig thuis te blijven zijn divers. Fysieke klachten bijvoorbeeld, zoals intense rugpijn. Of er is een psychische aanleiding, zoals stress. “In de praktijk kan iedereen langdurig thuis zitten. Al duikt het in onze organisatie het vaakst op bij zestigplussers”, vertelt Gisèle Cox, absenteïsmecoach bij de FOD Financiën.
De absenteïsmecoaches van deze overheidsorganisatie worden in alle provincies ingezet. Ze zijn er niet voor wie enkele dagen thuiszit, maar voor langdurige afwezigheden. In de praktijk is dat langer dan één maand. Cox voert in de Stafdienst P&O (Personeel en Organisatie) nog andere taken uit, maar absenteïsmecoaching is een van de belangrijkste. Het project is vrij nieuw. Niet dat de organisatie een groot probleem heeft met absenteïsme, maar voor de FOD is het belangrijk dat ook wie er langdurig uit is aan boord blijft.
“Voor mensen die afwezig zijn, is het soms moeilijk om na lange tijd terug te keren”, weet Gisèle Cox. Coaching kan dan helpen om die terugkeer voor te bereiden. Die coaching gebeurt door Cox en haar collega’s overigens niet met de afwezige, maar met het diensthoofd. “Die kent zijn medewerker immers het best. Samen zoeken we uit hoe we de zogenaamde re-integratie zo vlot mogelijk kunnen laten verlopen, bijvoorbeeld door te verzekeren dat er bij terugkeer geen stapel werk wacht of door een tijdelijke deeltijdse terugkeer voor te stellen.”
Een standaardoplossing is er niet, maar volgens Cox is het alvast aangewezen dat de leidinggevende ook tijdens de afwezigheid contact blijft houden met de medewerker en vertelt over de gebeurtenissen op het werk. “Zo blijft de medewerker zich betrokken voelen. Vertrouwen is hierbij cruciaal.”
Naast langdurig absenteïsme focust de coaching ook op bepaalde korte afwezigheden. Ze moedigt de leidinggevenden onder meer aan om verzuimgesprekken te voeren met medewerkers die vaak kort afwezig zijn en begeleidt hen bij de voorbereiding en de evaluatie van deze gesprekken.
Met het coachingproject moet de absenteïsmegraad binnen de organisatie verder dalen. Het is vaak een gevoelige kwestie, omdat de baas de exacte redenen niet weet waarom iemand thuis blijft, en de werknemer hem of haar daar ook niet de details van hoeft te vertellen. “Een goede relatie met de manager en met de collega’s staat voorop. Daarom ook dat preventie zo belangrijk is.” Vrij vertaald: hoe beter de sfeer en relatie op het werk, hoe minder absenteïsme.
Absenteïsme is geen zwart-witprobleem, ook al wordt dat vaak zo aanzien. “Sommige mensen kunnen misschien niet 100 procent worden ingeschakeld, maar ze kunnen wel werken. Denk bijvoorbeeld aan iemand die zijn arm of been heeft gebroken. De omstandigheden zijn dan niet optimaal, maar die persoon kan tot op zekere hoogte wel nog aan de slag”, aldus Cox.
Wat tenslotte zeker niet de bedoeling is van het project bij FOD Financiën, benadrukt Cox, is dat zieken toch naar kantoor komen. “Mensen die zich echt ziek voelen of bijvoorbeeld koorts hebben, komen best niet naar het werk. Al is het maar om hun collega’s niet te besmetten. Wie ziek is, hoort thuis.”
(wv) - Bron: MARK Magazine
Ziekteverzuim kost bedrijven heel wat geld. Werkgevers die werk maken van een positief absenteïsmebeleid plukken daar de vruchten van.
2012 was een recordjaar voor het ziekteverzuim in Belgische bedrijven. Dat meldt Partena Vitaliteitsmanagement.
VDAB-werknemers die langer dan vier weken afwezig zijn, worden voortaan gecontacteerd door een re-integratiebegeleider van VDAB.
Is je lange afwezigheid (verlof) de reden van je ontslag, dan moet je werkgever bovenop de verbrekingsvergoeding ook een beschermingsvergoeding betalen.
In tijden van economische crisis melden werknemers zich vermoedelijk minder vaak ziek uit schrik voor ontslag. We noemen dit ziek doorwerken presenteïsme.
Uit cijfers die de Nederlandse 'Stichting Burnout' op haar website aanhaalt, blijkt dat men bij een burn-out gemiddeld 189 dagen thuisblijft.
Goed nieuws voor de fietsers onder ons: sinds 1 mei 2023 heeft elke werknemer die naar het werk fietst recht op een belastingvrije fietsvergoeding!
Small talk met je collega's? Het heeft meer voor- dan nadelen. Lees er meer over.
Annemie, Pieter, Laura en Kenny zetten zich elke dag in voor de patiënten van de twee forensisch psychiatrische centra van ons land: FPC Gent en FPC Antwerpen.