Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 750

Volgende
Volgend artikel:

Ruim 4 op 10 bedienden krijgen vakantiedagen niet opgebruikt

Wat maakt werknemers gelukkig?

"Belgen willen vooral zekerheid, wat niet altijd garant staat voor een ‘spannende' loopbaan waarin we voortdurend blijven leren.” (Nicky Dries, KU Leuven)
Geluk op het werk, wat betekent dat voor jou? En wanneer vinden we van onszelf dat we succesvol zijn? KU Leuven en MARK Magazine vroegen het aan 880 Belgische werknemers. Wat blijkt? We zijn gelukkig, maar met wat meer durf zouden we nog veel gelukkiger zijn.
gelukkige werknemer
"Belgen willen vooral zekerheid, wat niet altijd garant staat voor een ‘spannende' loopbaan waarin we voortdurend blijven leren.” (Nicky Dries, KU Leuven)

Volstaat een mooi loon om professioneel gelukkig en succesvol te zijn? Neen, zo blijkt uit het onderzoek van Marijke Verbruggen en Nicky Dries, allebei professor binnen de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen aan de KU Leuven.

Zij vroegen aan de deelnemers van de HappyCareer-studie hoe belangrijk ze onder andere opleiding en ontwikkeling, de relatie met de collega's, de balans werk-privé, ondernemerschap, financiële zekerheid en geld verdienen vinden voor het geluksgevoel in hun loopbaan. Daarna werd gepolst hoe gelukkig ze zijn met de mate waarin ze die doelen bereikt hebben.

Wat valt het meest op in de resultaten?

Marijke Verbruggen: "Belgen vinden vooral hun financiële zekerheid en de balans werk-privé erg belangrijk. Maar ook leren, zich ontwikkelen en een goede relatie hebben met de collega's scoren hoog. Aan ondernemerschap hecht de Belgische werknemer minder belang. Misschien typisch voor ons land, al is dit waarschijnlijk ook een gevolg van de focus van ons onderzoek. Dat was vooral op werknemers gericht. Samen met geld verdienen vindt de Belg ondernemerschap het minst belangrijk voor zijn professionele geluk."

Geld verdienen mogen we niet verwarren met financiële zekerheid. Dat vindt de Belg wel heel belangrijk.

Nicky Dries: "Ja, kunnen voorzien in onze basisbehoeften en in staat zijn om voor het gezin te zorgen bepaalt heel sterk hoe gelukkig we zijn met ons werk. Het goede nieuws is dat we van onszelf vinden dat we dat ook erg goed doen. Wat financiële zekerheid betreft, halen we de hoogste score (dit onderzoek werd in 16 landen gevoerd, red.), na Noorwegen. Een meerderheid van de Belgen is gelukkig met het niveau van financiële zekerheid dat ze bereikt hebben. Dit wil zeggen dat wij bij de weinige landen zijn waar werknemers daadwerkelijk financiële zekerheid ervaren. Het land dat het slechtste scoort; is – weinig verbazingwekkend – Griekenland."

Hoe belangrijk is dat voor onze motivatie als werknemer?

Nicky Dries: "Erg belangrijk, maar tegelijk ook relatief. Volgens Frederick Herzberg, een bekende Amerikaanse motivatiepsycholoog, zijn zaken zoals financiële zekerheid 'hygiënefactoren' van motivatie. Het is met andere woorden noodzakelijk om gemotiveerd te kunnen zijn, maar dat we financieel zeker zijn, leidt niet noodzakelijk tot tevredenheid of geluk. Is die zekerheid er niet, dan leidt dat echter vast en zeker wel tot ontevredenheid. Dat is ook logisch. Als je niet kunt voorzien in je levensonderhoud en dat van je gezin leef je eigenlijk in armoede … Maar vanaf het moment dat je dit wel kunt, speelt het niet meer zo sterk mee in hoe succesvol je bent of hoe gelukkig je je voelt in je loopbaan."

Wat vinden we het moeilijkst om te bereiken op het werk?

Marijke Verbruggen: "In vergelijking met andere landen scoren we vooral slecht op de balans werk-privé. Van de 16 landen staan we op een 13de plek. We zijn niet echt gelukkig met het niveau dat we daar bereiken. Onze balans is niet zoals het moet of zoals we het willen. Ook onze relaties op het werk kunnen beter. Op zich is het wel interessant dat het net de twee meer 'relationele' factoren zijn in ons model waarop we minder goed scoren. Een werkpuntje voor de Belg, blijkbaar."

Wie is er nu het meest of het minst gelukkig in zijn job?

Nicky Dries: "Hoe ouder de Belg wordt, hoe gelukkiger hij is met hij bereikt heeft op alle loopbaandimensies die we bevraagd hebben. Wat belangrijker wordt met het ouder worden, is de positieve impact die we willen hebben met ons werk. Geld verdienen wordt minder belangrijk, maar alleen maar omdat we op een bepaald moment genoeg geld verdienden om comfortabel te kunnen leven."

Zou meer ondernemerschap ons nog gelukkiger kunnen maken?

Marijke Verbruggen: "Moeilijk te zeggen. We zien wel dat mensen die vaker van job en/of werkgever zijn veranderd meer belang hechten aan ondernemerschap. En dat werknemers die lang bij dezelfde werkgever of in dezelfde functie blijven minder belang hechten aan leren en ontwikkelen, wat niet echt positief is."

Nicky Dries: "Belgen hebben de neiging om zeer weinig van job en werkgever te veranderen, wat ook blijkt uit loopbaanonderzoek van de OESO. Het liefst settelen we ons al op vrij jonge leeftijd in een job of bij een bedrijf om daar de rest van ons leven te blijven. Dat gaat ten koste van onze ondernemersgeest en de drang om te blijven leren. Uit ander onderzoek weten we dat België één van de meest risicomijdende landen ter wereld is. Alleen Japan scoort daarop nog hoger. Belgen willen vooral zekerheid, wat niet altijd garant staat voor een ‘spannende' loopbaan waarin we voortdurend blijven leren. En dat terwijl onze loopbanen steeds langer worden. Waarschijnlijk is het dus niet zo’n goed idee om ons te jong te settelen in een comfortabele positie …"

Marijke Verbruggen: "Uit onze resultaten blijkt trouwens dat wie veel belang hecht aan leren en ontwikkelen minder problemen heeft met langer werken. In combinatie met bovenstaande resultaten kunnen we afleiden dat regelmatig van job of werkgever veranderen mensen kan aanmoedigen om zich te blijven ontwikkelen en met plezier langer te werken."

Wat maakt de Belgische werknemer gelukkig?

Top-3 van wat we belangrijk vinden

  1. financiële zekerheid
  2. balans werk-privé
  3. leren en ontwikkelen

Top-3 van waar we – volgens onszelf – het best op scoren

  1. financiële zekerheid
  2. positieve relaties met collega's
  3. leren en ontwikkelen

5 tips om gelukkig(er) te worden op het werk

Met deze 5 tips neem je je loopbaan zelf in handen en vergroot je je kansen op professioneel geluk en een promotie.

  1. Je loopbaanvooruitzichten bespreken met iemand met meer ervaring binnen je organisatie.
  2. Je aspiraties bespreken met iemand met meer ervaring binnen je organisatie.
  3. Actief bezig zijn met het plannen van je loopbaan.
  4. Feedback vragen over je prestaties aan je leidinggevende, je collega’s of klanten.
  5. Je vaardigheden verder ontwikkelen zodat je sneller in aanmerking komt voor een promotie.

(wv) - Bron: MARK Magazine 

MARK Magazine 

16 juli 2015
Anderen bekeken ook