Bij Unilin krijgen medewerkers veel verantwoordelijkheid en kansen
Unilin let er van bij de selectie op dat werknemers passen bij de waarden van het bedrijf. Een fit met de job is belangrijk, maar ook met de cultuur.
Anja Vandendriessche (marketing manager Western Europe), Bert Vandenkendelaere (sales director trade) en Stefaan Vandooren (production engineer) verzamelen rond de tafel. Zij zijn champions van dit traject. Dat betekent dat zij The Arena actief promoten binnen hun divisie. Of innovatie nieuw is voor UNILIN? “Absoluut niet”, antwoordt Anja. “Het zit in ons DNA, het maakt ons succesvol. We blikken terug op een historiek van industry firsts: met onze producten, onze productieprocessen en klantenbenadering.”
“Vroeger was innovatie bij ons vooral productgedreven. We zijn nog altijd een productiebedrijf, maar het is niet langer genoeg om een goed product te hebben. Daarom trekken we innovatie breder. En daarbij betrekken we zoveel mogelijk mensen”, licht Stefaan toe. “We beperken dit niet tot onze R&D-afdeling, want eigenlijk is elk departement met innovatie bezig. Het gaat ook tussen departementen onderling, want dat is het waardevolst. The Arena zien we als een interessante aanvulling daarop.”
Bert legt het uit: “The Arena is een intern innovatietraject. Iedereen krijgt de kans om deel te nemen en wordt heel intensief begeleid om straffe ideeën voor nieuwe producten, diensten of processen uit te denken, om er uiteindelijk sterke businesscases van te maken. Individueel of in groep.”
Vanwaar de naam? “Omdat mensen met veel passie, enthousiasme én strijdlust hun idee ontwikkelen en verdedigen voor een jury”, vertelt Anja. “Het gaat niet zozeer om de competitie, maar de wil moet er wel zijn om te winnen.”
“The Arena is geen paniekaanval om plots te innoveren. Voor ons is het een logische stap om intrapreneurship tot uiting te laten komen”, vertelt Anja. “Voor de medewerkers is het een echte kans om aan de slag te gaan met sterke ideeën, die niet per se in hun dagelijkse jobomschrijving passen. En om hun eigen ambitieus project op poten te zetten.”
Medewerkers creëren niet alleen ideeën en sterke businesscases: als ze The Arena winnen, mogen ze er concreet mee aan de slag. “En dat is voor veel medewerkers een opportuniteit om hun ondernemerschap te ontwikkelen”, licht Bert toe.
Momenteel zit The Arena in de eerste fase. “We zijn begonnen met een aantal inspiratiesessies waarin we de markt as such, de grote megatrends en de trends die aanleunen bij onze kernactiviteiten, bekeken”, vertelt Bert. “Zo inspireerden we de medewerkers, maar het was ook een realitycheck voor zij die al een idee hadden: is het realistisch en marktwaardig?”
“Het is ongelooflijk om te zien wat er na zo’n sessie van 2 tot 4 uur is gerealiseerd”, legt Stefaan uit, “We hebben hiervoor met externe innovatieconsultants samengewerkt. En dat wierp zijn vruchten af: een enorme variatie aan goede ideeën. Ik denk dat veel mensen zichzelf hebben verrast: dat ze eigenlijk veel creatiever zijn dan ze eerst dachten.”
“In de eerste fase beoordelen we de voorstellen puur op het idee zelf: Welke impact kunnen ze creëren? Hoe innovatief is het idee?”, aldus Stefaan. “Naarmate we verder in het proces gaan, blijven er minder ideeën over en spelen ook andere factoren een rol.”
Of innovatie echt het einddoel is van The Arena? “Ergens wel, maar we willen vooral een sterke innovatiecultuur creëren. En dat zien we nu al: door onze inspiratiecafés met speedstorming horen mensen van verschillende departementen elkaars ideeën”, vertelt Anja. “Ze ontdekken dat er een overlap is en werken samen om hun idee nog krachtiger te maken.”
“De verandering die zo’n initiatief teweegbrengt, maakt het interessant en leuk”, voegt Stefaan eraan toe. “Mensen zoeken elkaar op om ideeën te vormen. En dat op zich is al waardevol, want zo ontstaat er een kruisbestuiving. Én magie. We voelen echt dat we een momentum rond innovatie hebben gecreëerd.”
“Voor de deelnemers gaat het niet zozeer om het eindresultaat: het winnen”, aldus Anja. “Het gaat echt om het proces: de inspiratiesessies, de tips en de begeleiding. De kans die je krijgt om van idee naar businesscase te evolueren en het succesvol te presenteren. We investeren heel wat in de begeleiding, want mensen kunnen hierdoor groeien. En we merken dat mensen er heel enthousiast over zijn.”
“Een idee is pas goed als het op alle vlakken goed scoort: het moet haalbaar zijn, marktpotentieel hebben én relevant blijven voor wat we vandaag doen”, vertelt Stefaan. “Dankzij de sessies en trainingen verruimen de mensen zich ongelooflijk. Ze ontwikkelen hun creativiteit in functie van de uitdagingen in onze onderneming. Dat is voor UNILIN het grootste pluspunt van The Arena. Als daar al een straf idee uitkomt, is dat goed meegenomen, maar op lange termijn komen daar ongetwijfeld fantastische dingen uit.”
(sdc) - Bron: MARK Magazine
Unilin let er van bij de selectie op dat werknemers passen bij de waarden van het bedrijf. Een fit met de job is belangrijk, maar ook met de cultuur.
Het Dendermondse ziekenhuis az Sint-Blasius won zopas de Kwinta Excellence Award 2015, een mooie erkenning van de kwaliteit van de organisatie.
UNILIN uit Wielsbeke heeft een aantal rekruteringsprogramma’s. Via Campus Recruitment wordt jaarlijks een dertigtal young graduates aangeworven.
Of de Federale Overheidsdienst Financiën werkt aan innovatie? Absoluut. Maar het sleept wel een geschiedenis van zo’n 180 jaar mee.
Als bekende HR-dienstverlener is Randstad Group betrokken bij de loopbanen van heel wat mensen. Uiteraard staat ook de ontwikkeling van eigen medewerkers centraal. Door autonoom initiatieven te nemen, werken zij elke dag aan hun eigen ontwikkeling.
Steeds meer mensen zouden een job doen via een digitaal platform zoals Uber of Airbnb. Maar het effect daarvan blijft voorlopig beperkt.
We vroegen een 43-jarige winkelverantwoordelijke naar haar jobinhoud en hoeveel zij in de supermarkt maandelijks verdient...
Sinds eind 2022 kunnen werknemers ervoor kiezen hun vijfdaagse werkweek in te korten tot 4 dagen. Maar nu blijkt dat de nieuwe regeling nauwelijks aanslaat...
Wil jij werken in de blauwe economie? Of heb je blauw talent?