MARK Magazine sprak met iemand die al jarenlang deel uitmaakt van de special units, de speciale eenheden van de Federale Politie die in specifieke omstandigheden tussenbeide komen. Denk aan ontvoeringen of gijzelingen. Of denk aan de actie in Verviers waarbij terreurverdachten werden opgespoord. “Dergelijke interventies springen het meest in het oog, ook omdat ze in de media opduiken. Al zijn er ook nog heel wat andere, zoals bij arrestaties of huiszoekingen. Deze laatste zijn soms gepland, maar soms worden wij opgeroepen voor een dringende tussenkomst. Je weet nooit wanneer zoiets gebeurt en elke keer is anders”, vertelt het DSU-lid.
De criteria om deel uit te maken van dit eliteteam – voor velen een jongensdroom – zijn divers. “Leden moeten uiteraard lichamelijk perfect in orde zijn. Zo worden ze geselecteerd op basis van fysieke proeven, waar bijvoorbeeld een gevecht bij hoort. Ze draaien ook een testweek mee met ons.” Anderzijds is er natuurlijk het mentale aspect. “Je moet uiterst stressbestendig zijn. Ook daar peilen de proeven naar. Bijvoorbeeld door op hoogte of andere omstandigheden stresssituaties te simuleren”, vertelt hij.
Een ander belangrijk aspect is het sociale. Enerzijds heeft een job bij de speciale eenheden een impact op je gezinsleven. “Je moet beschikbaar zijn, ook op momenten dat dit niet vanzelfsprekend is. Al kun je de job perfect combineren met een gezin”, weet hij. Voorts is er het sociale aspect binnen het team zelf. “Je moet echt een groepsdier zijn”, vindt hij. “Door jarenlange ervaring en training zijn wij allemaal perfect op elkaar afgestemd”, klinkt het. “En ook al is onze job bloedernstig, wij kunnen als groep ook veel plezier maken.”
(wv) - Bron: MARK Magazine
We vroegen Luc Serlet (57) uit Knesselare hoeveel hij verdient …
Een kantoor vol Sovjetwandkaarten en een paar replica's van antipersoonsmijnen: bij de Conflict Research Group(UGent) is het altijd een klein beetje oorlog.
We vroegen aan politieagent Jozef De Maere (53) uit Erpe-Mere hoeveel hij maandelijks verdient ...
Na de afdeling Moordzaken (Witse) en Vrouwenhandel (Matroesjka’s) krijgt ook de zedenpolitie met Code 37 nu haar eigen tv-serie. Commissaris Maurice De Grauwe lijkt echter in niets op de harde tante die Veerle Baetens in de reeks neerzet.
De Belgische bediende volgt gemiddeld 3,4 dagen opleiding per jaar. Dit ligt onder de huidige verplichting van 4 dagen. Hoe jonger, hoe meer opleiding.
Wie aan een carrière in het onderwijs begint, doorloopt een hele procedure alvorens een vaste benoeming te krijgen. Hoe verloopt het en wat zijn de voordelen?
Je bent recent ontslagen. Maar hoe leg je dat uit op je volgende sollicitatiegesprek? Jobat geeft je 5 tips die je kans op nieuw werk niet hypothekeren.
VDAB heeft een strijdplan klaar om zoveel mogelijk mensen aan de slag te krijgen in de vele vacatures die de provincie rijk is.
De functie die een ingenieur na zijn studies gaat uitoefenen, kan flink verschillen... Waar gaan jonge ingenieurs het vaakst aan de slag?