Woon-werk & reisvergoeding
Vorige

1 van 66

Volgende
Volgend artikel:

Veel interesse in mobiliteitsbudget

Te voet naar het werk: heb je recht op wandelvergoeding?

Als er een vergoeding is om met de fiets naar het werk te gaan, dan toch ook om te voet te gaan? Het is een pertinente kwestie die HR & Well-being-partner Attentia recent signaleerde op zijn website.
#

Indien werknemers met de fiets naar het werk komen, kunnen ze voor de verplaatsingen tussen de woonplaats en de plaats van tewerkstelling een fietsvergoeding ontvangen. Deze vergoeding is sinds 1 januari 2017 tot maximaal 0,23 euro per kilometer vrijgesteld van inkomstenbelastingen.

In een parlementaire vraag gericht aan de minister van Financiën Johan Van Overtveldt wordt opgemerkt dat werknemers die zich te voet naar het werk begeven momenteel geen recht hebben op een dergelijke vergoeding, terwijl deze werknemers ook kosten maken in hun woon-werkverkeer: hun schoenen slijten door het wandelen en in de winter moeten ze zich bijvoorbeeld warmer aankleden. Bovendien is wandelen niet alleen gezond, het is ook een uitermate goedkope en duurzame manier om naar het werk te gaan. Een manier die kan helpen in de strijd tegen files en luchtvervuiling.

Voetgangersvergoeding?

De vraag lijkt dus logisch: is er ook een voetgangersvergoeding? De minister van Financiën gaat met de redenering echter niet akkoord en stelt dat de fietsvergoeding in het leven is geroepen om een omschakeling te bewerkstelligen van woon-werkverplaatsingen met de wagen naar verplaatsingen met de fiets. Een omschakeling van autoverplaatsingen naar verplaatsingen te voet is volgens hem minder waarschijnlijk.

De minister is dus niet van plan om de kilometervergoeding te verruimen tot werknemers die te voet naar het werk gaan. Fietsvergoeding ja, maar een voetgangersvergoeding (voorlopig) dus niet.


(wv) - Bron: MARK Magazine 

30 maart 2017
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook