15-urige werkweek = de toekomst?
Twee arbeidsmarktdeskundigen geven hun mening over de 15-uren werkweek. Overschat en onrealistisch, of de oplossing voor de kwalen van deze tijd?
Al toen hij in 1989 als journalist bij Het Belang van Limburg begon, combineerde hij die job met die van zanger bij Noordkaap. “Dat was een tijd dat er ook nog veel werd opgetreden”, herinnert hij zich. “Omdat er te veel activiteiten bijkwamen, ben ik zelfstandige geworden en heb ik mijn eigen bvba opgericht. De notaris fronste toen ik vertelde wat ik allemaal deed. Hij suggereerde om mijn bedrijfje ‘Onder andere’ te noemen. Wat ook is gebeurd”, vertelt hij.
Vier lessen van een kwarteeuw slashie zijn ...
“Vandaag heb ik vijf jobs, maar het kunnen er ook vier of zes zijn. Het is maar hoe je het bekijkt. Ik schrijf columns maar bijvoorbeeld ook muziekteksten. Verschillende zaken.”
Doet Meuris ook alles even graag? “Er is geen onderdeel wat ik niet graag doe. Ook de afwisseling vind ik fijn. Maar soms is de zogenaamde logistiek wel lastig. Mijn job impliceert bijvoorbeeld dat je je vaak moet verplaatsen. Ik doe dat graag, alleen begint de mobiliteit in ons land echt wel een probleem te worden. Gisteren had ik enkele afspraken verdeeld over het land en heb ik 2,5 uur in de file gestaan.”
Een groot gevaar is haastwerk. “Ik hoed me ervoor om zaken snel even tussendoor te doen. Ook al is de verleiding soms wel groot”, stelt hij. “Soms zie ik in ons wereldje ook wel dingen waarvan ik al snel de indruk krijg dat het ‘half zijn gat’ is gemaakt. Je moet altijd kwaliteit leveren.”
Planning is cruciaal als je diverse jobs combineert. “Als zelfstandige kun je zogezegd je eigen tempo bepalen, maar eigenlijk klopt dat niet. Je moet voorkomen dat je geleefd wordt. Sinds een jaar of drie heb ik ook een managementbureau onder de arm genomen. Zij beheren mee mijn agenda. Ik voelde dat ik tegen een burn-out begon aan te lopen.”
“‘Neen zeggen’ is ook niet mijn sterkste kant. Ik ben gestopt om mij vooral te plooien naar de wensen van anderen. Ik doe bijvoorbeeld geen dingen meer die mij niets opbrengen. En dan is het financiële aspect daarbij misschien nog het minst belangrijkste.”
(wv) - Bron: MARK Magazine
Twee arbeidsmarktdeskundigen geven hun mening over de 15-uren werkweek. Overschat en onrealistisch, of de oplossing voor de kwalen van deze tijd?
Iedereen kent Stijn Meuris als zanger van Noordkaap, Monza en Meuris. Maar Stijn is ook actief als regisseur. Zijn ultieme droom? Ooit een film maken.
Vind jij het vaak ook moeilijk om een loopbaan te creëren waar je echt enthousiast van wordt … en blijft? Tijd om daar verandering in te brengen!
Zanger/muzikant Stijn Meuris is (bijna) zijn heel carrière ook journalist geweest. Hoe het hem tijdens zijn eerste job verging?
Van drank rondrijden had zanger/muzikant Stijn Meuris eerlijk gezegd wel kaas gegeten. Als jobstudent-huisschilder verging het hem dan weer een stuk erger.
Heb jij ook de kenmerken van een multi-passionate professional? Wat is het én ben jij er zelf ook een?
Heb jij al aan een carrièrebuffer gedacht? Een plan dat je achter de hand kan houden als je het niet meer ziet zitten op je huidige job? Lees er alles over.
Kantoorwerk, thuis óf op je werk, is een kwestie van evenwicht. En meer bepaald de balans tussen goed en gezond werken. Ook jouw ogen horen daarbij.
Jana is bemiddelaar onderwijs bij VDAB en is de brug tussen scholen en leerkrachten