VIDEO: Zo gaan ervaren sprekers om met spreekangst
Zweten, trillen, rood worden, stotteren, hartkloppingen, de zenuwen staan op scherp want je moet een presentatie geven en je hebt spreekangst. Wat nu?
“Vorig jaar liepen er bij Securex iets meer dan 6.000 cv’s binnen van mensen die bij ons aan de slag wilden”, vertelt Christine Nauwelaers, talentcoördinator bij Securex. “Maar als je weet dat onze HR-officers ongeveer 45 minuten besteden aan iedere kandidaat die een cv instuurt, is dit een hele uitdaging voor onze rekruteringsdienst. Normaal volgt een telefonisch gesprek met alle kandidaten om hun kwaliteiten en motivatie voor de functie te toetsen, en te weten of ze in het team zouden passen”, klinkt het. Tijdsdruk beperkt dus soms de mogelijkheid om alle kandidaten te contacteren. “En dat is vaak frustrerend voor HR-teams.”
Toevallig kwam Christine Nauwelaers in contact met een bericht over de mogelijkheid van video bij de preselectiefase van kandidaten. In maart ging haar afdeling van start met een proefproject. “Voortaan gebruiken we video voor de interviews in plaats van de telefoon.”
Het beoogde voordeel is, volgens Nauwelaers, de aanzienlijke tijdwinst voor de HR-officers en de mogelijkheid voor Securex om met meer kandidaten contact op te nemen. “Tegelijk krijgt de kandidaat meer kansen om langer mee te lopen in het rekruteringsproces.”
Het proces is erg helder. “Trekken het cv en de motivatiebrief van een kandidaat onze aandacht? Dan sturen we hem of haar een e-mail waarin we hem informeren over onze interesse voor zijn profiel. We nodigen hem uit voor een video-interview dat we op een later moment kunnen bekijken”, vertelt ze. “De kandidaat krijgt zo de kans om meer te vertellen over zichzelf, zijn motivatie en zijn kwaliteiten voor de functie.”
Securex verwijst de kandidaat naar een onlineplatform waar die met zijn of haar webcam een vragenlijst kan beantwoorden op het ogenblik dat het best uitkomt. “De lijst bevat vragen die we zelf hebben opgenomen, maar ook schriftelijke vragen. De kandidaat moet ze binnen de vijf werkdagen beantwoorden op zijn laptop, smartphone of tablet.”
Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om een klassiek interview of gesprek. De kandidaat stelt zichzelf voor aan de hand van vooraf bepaalde vragen. “Dat is natuurlijk een one way-kanaal. Daarom mogen de kandidaten ons vragen om hen later op te bellen zodat zij ons vragen kunnen stellen over de functie en Securex.”
(wv) - Bron: MARK Magazine
Zweten, trillen, rood worden, stotteren, hartkloppingen, de zenuwen staan op scherp want je moet een presentatie geven en je hebt spreekangst. Wat nu?
Uit promotieonderzoek van psychologe Annemarie Hiemstra blijkt dat solliciteren via een filmpje populairder wordt, maar HR-mensen zien er vooral nadelen in.
Het cv en de motivatiebrief staan onder druk en de videosollicitatie wint aan populariteit. Ook bij het solliciteren op Jobat kan je een video gebruiken.
Video-cv's zijn populair, maar intussen is deze vorm van solliciteren al ingeburgerd waardoor gewoon een filmpje opnemen over jezelf niet meer volstaat.
Bedrijven kiezen steeds vaker voor video-interviews in het sollicitatieproces. Pas wel op voor de 3 meest voorkomende fouten bij een videosollicitatie.
Ben je geen kei in het schrijven van sollicitatiebrieven? Niet getreurd. Je kan jezelf ook voorstellen in een filmpje. Dat is origineler en je valt meer op.
Arne is Digital Personal Banker, een commerciële functie waarbij je telefonisch of via Teams klaarstaat om klanten
Van alle mogelijke vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek zou kunnen krijgen, is die naar je loonverwachtingen vaak een onvermijdelijke.
Bij lange na niet iedereen heeft recht op evenveel vakantie in België, zo blijkt uit het Jobat Salariskompas...