Directiesecretaresse Katrien (44): “Outplacement heeft me sterker gemaakt”
Het bouwbedrijf waar Katrien (44) jaren had gewerkt, ging in faling. Het outplacementtraject dat haar daarna aangeboden werd, greep ze met beide handen.
Jarenlang gaf hij het beste van zichzelf – eerst als projectingenieur, later als technisch-commercieel medewerker. Maar in mei vorig jaar gebeurde dan toch het ondenkbare: Peter Roose werd ontslagen. “Door de crisis waren de cijfers niet goed, dus ik wist wel dat er iets moest gebeuren, maar toch.” Peter, ingenieur, werkte op dat moment al meer dan zes jaar voor dezelfde onderneming als verkoper van technisch automatiseringsmateriaal.
“Zoals je een oude balpen die niet meer schrijft in de vuilbak gooit”, zo vergelijkt hij zijn ontslag. Als oudere werknemer had Peter recht op outplacement, een kans die hij met beide handen heeft gegrepen. “Ik ben op 18 mei ontslagen, en op 4 juni had ik al mijn eerste sessie bij Securex”, vertelt hij. “Het eerste wat je dan te doen staat, is om van woede tot aanvaarding te komen. Bij Securex vergelijken ze het met een rouwproces na een sterfgeval, en zo is het echt wel.”
Tegelijk start er ook een zoektocht naar een nieuwe baan. Dat gebeurt in twee luiken. Aan de ene kant is er individuele begeleiding waarbij Peter steeds één-op-één kon samenzitten met consulente Monica Sykora. Daarnaast zijn er ook groepssessies waar hij en anderen in een gelijkaardige situatie een heel programma volgen. “Dat start met de opmaak van een cv. Ik heb wel mijn cv altijd à jour gehouden, maar vandaag gebruikt men een ander model dan dertig jaar geleden. Er is ook aandacht voor de kernwoorden die recruiters gebruiken om online op zoek te gaan naar geschikte kandidaten.”
Peter had al een LinkedIn-profiel, maar tijdens zijn outplacementtraject blaast hij er op aanraden van Securex nieuw leven in. Hij leert een motivatiebrief 'anno 2016' schrijven en krijgt informatie over nuttige websites en een basis sociale wetgeving. Peter leert ook erg veel tijdens de simulatie met een recruiter van Securex. “Je stuurt een vacature, je cv en een motivatiebrief, en kom nadien langs voor een interview. Die recruiter stelt dan allerlei vragen, ook moeilijke. Op basis van de feedback achteraf kun je je slaagkansen verhogen.”
In verband met sollicitatiegesprekken vertrouwt Peter ons nog een tip toe: “Je moet daar toch wat inkomen, dus kun je het best eerst een paar keer oefenen. Mijn eerste sollicitatiegesprekken deed ik voor functies die me eigenlijk niet interesseerden. Daar kon ik mijn verhaal verfijnen, zelfvertrouwen winnen. Je moet jezelf vlot verkopen, maar moet daarbij wél altijd eerlijk en correct zijn.”
Op aanraden van Securex kijkt Peter ook eens naar andere mogelijkheden. “Je hebt toch de neiging om alleen te kijken naar wat je kent, maar Monica wees mij erop dat ik ook out of the box moest denken. Ik had ook mogelijkheden in het onderwijs, de verzekeringswereld of bij overheidsinstellingen”, zegt hij. “Maar wat ze zeker niet doen – dat wil ik toch even duidelijk stellen – is werk zoeken voor jou. Je moet het zelf doen.”
(tv) – Bron: MARK Magazine
Het bouwbedrijf waar Katrien (44) jaren had gewerkt, ging in faling. Het outplacementtraject dat haar daarna aangeboden werd, greep ze met beide handen.
Starters snakken naar carrièrekansen die ze onvoldoende krijgen, bij 50-plussers zit de angst voor jobverlies er flink in. Trendhuis ondervroeg 4000 Belgen.
Luc Sneppe (51) uit Houthalen werkte 29 jaar voor Ford Genk. Na de sluiting raakte hij vlot aan een nieuwe baan als orderpicker bij Nike, als uitzendkracht.
Na acht jaar zei Sigrid Van Rompaey haar job als zelfstandig projectontwikkelaar vaarwel. Het was tijd om haar passie voor interieurvormgeving na te jagen.
Veel bedrijven zien met lede ogen getalenteerde werknemers tussen de 35 en 45 vertrekken. Vaak is dat het gevolg van een gebrek aan aandacht ...
Uit een studie van Securex en KU Leuven blijkt dat vijftigplussers zich benadeeld voelen op de werkvloer ten opzichte van hun jongere collega's.
Neem jij je smartphone of laptop van het werk mee op vakantie deze zomer? “Een goede overdracht blijft cruciaal.”
De stijging van het ziekteverzuim in ons land zet zich voort. In 2023 waren Belgische medewerkers bijna 10% van de werktijd afwezig door ziekte...
Ik wil mijn geboorteverlof opnemen. Mijn baas weigert omdat er te weinig personeel is. Kan dat zomaar?