De 7 vereisten voor een optimale flexwerkplek
Steeds meer bedrijven laten hun werknemers kiezen waar en wanneer ze werken. Maar hoe zorg je ervoor dat je flexwerkplek zowel fijn als productief is?
Als storemanager in de Lidl-vestiging van Lochristi heeft Liesbeth veertien vaste medewerkers die met en voor haar werken, en daar komen nog twee jobstudenten bij. “Die krijgen allemaal een week de tijd om voor de vier weken erna de uren in te vullen waarop ze het liefst willen werken”, vertelt ze.
Opmerkelijk: in de meeste gevallen kan Liesbeth ook de werktijden aanbieden die haar collega’s vragen. “Toen ik ermee begon, zag ik veel verbaasde gezichten. ‘Gaat je dat ooit lukken?’, vroegen sommigen.” Ja dus.
“We hanteren wel enkele spelregels”, stelt ze. “Niet werken op zaterdag, wat voor ons als Lidl eigenlijk onvermijdelijk is, gebeurt steeds in overleg. En mensen kiezen nooit telkens dezelfde vrije dag. Zo vermijden we dat iemand een vaste vrije dag zou claimen”, weet Liesbeth. “Ten derde doet iedereen minimaal twee keer een vroege shift en ook minimaal twee keer een late shift”, klinkt het. Maar binnen dat speelveld kan iedereen kiezen.
Naast de positive vibes (lees: meer motivatie en minder ziekteverzuim) en een betere work-life balance, is er nog een positief neveneffect: de aanleiding tot jaloezie – als die er al zou zijn – valt totaal weg. Heel vaak is hij of zij die het uurrooster vastlegt in organisaties, diegene die als bevoordeeld wordt aanzien. Want het is doorgaans de enige die zijn of haar keuze kan laten blijken. “Bij ons is het anders. Iedereen is gelijk en kan zijn voorkeur weergeven. Ik merk dat dat medewerkers een fijn gevoel geeft.”
Het doe-het-zelf-keuzesysteem van Liesbeth is intussen anderhalf jaar in gebruik. En het slaat zo hard aan dat het ook de directie van Lidl niet ontgaan is. Of hoe één iemand samen met haar team, ergens in Lochristi, het verschil maakt.
(wv) - Bron: MARK Magazine
Steeds meer bedrijven laten hun werknemers kiezen waar en wanneer ze werken. Maar hoe zorg je ervoor dat je flexwerkplek zowel fijn als productief is?
Flexibel werken toestaan is de beste manier om de dagelijkse productiviteit van werknemers te verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van wervingsbureau Ortus.
De grootste effecten van de recente regeringsvoorstellen rond ‘werkbaar werk’ zouden vooral te merken zijn op het gebied van werktijden en vakantie.
‘Werkbaar werk’ is hot in de politiek. Bij de FOD Financiën bepalen medewerkers grotendeels zelf hoe hun werktijd eruitziet!
Uit een onderzoek van Regus, een aanbieder van flexibele werkplekken, blijkt dat flexwerk niet altijd eenzaam maakt.
Naar je werkgever stappen en om loonopslag vragen, is niet evident. Geen wonder dat 6 op de 10 Belgen het nog nooit heeft aangedurfd...
Naast opleiding, ervaring, regio en functie bepaalt ook de sector waarin je werkt wat je loon is. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat.
Beu om je rekeningen bij te houden en maandelijks af te rekenen met je baas? Forfaitaire vergoedingen voor de gemaakte kosten zijn de oplossing.
Ziektekiemen nemen geen vakantie … maar wat als je ziek bent en alsnog op vakantie wil gaan? Wat zijn je rechten en plichten?