Ziekte
Vorige

1 van 149

Volgende
Volgend artikel:

De deur van het Loopbaanhuis staat altijd open

Meer bewegen kan opmars lange afwezigheden beperken

“Een gezonde leefstijl met genoeg beweging verlengt de levensduur met gemiddeld een jaar.” (Heidi Verlinden, HR-researchexpert bij Securex)
Het aantal langdurig zieken neemt in ons land ieder jaar structureel toe. Psychische problemen en spier- en gewrichtsklachten zijn de belangrijkste oorzaken. “We zitten meer dan we bewegen. Dit brengt heel wat gezondheidsrisico’s met zich mee, voor oud én jong”, zegt Heidi Verlinden van Securex.
Heidi Verlinden
“Een gezonde leefstijl met genoeg beweging verlengt de levensduur met gemiddeld een jaar.” (Heidi Verlinden, HR-researchexpert bij Securex)

Op een gemiddelde werkdag waren in 2016 meer dan 7 op de 100 werknemers afwezig door ziekte of ongeval. Dat aantal blijft toenemen. Het totale ziektepercentage evolueerde van 6,95 procent in 2015 naar 7,26 procent in 2016. Dat blijkt uit cijfers van Securex.

Jongere werknemers

Deze opwaartse evolutie wordt, net zoals in de vorige jaren, bepaald door de continue stijging van de afwezigheden langer dan een jaar. “Drie op de honderd van alle werknemers is vandaag langer dan een jaar afwezig. En op vijftien jaar tijd is het langdurige ziektepercentage verdrievoudigd”, stelt Heidi Verlinden, HR-researchexpert bij Securex vast.

Vooral jonge werknemers blijken ook steeds langer afwezig te zijn, een trend die vermoedelijk de komende jaren zal aanhouden. Het aantal dertigers dat meer dan een jaar afwezig is, verdubbelde de afgelopen vijf jaar en verdrievoudigde in tien jaar tijd.

Meer psychische oorzaken

Psychische problemen en spier- en gewrichtspijnen blijven in 2016 de belangrijkste oorzaken van lange afwezigheden, meer nog dan andere medische problemen zoals kanker en cardiovasculaire aandoeningen. Het aantal ziektedagen met een psychische oorzaak groeide in vijf jaar tijd met 27 procent. Spier- en gewrichtsklachten, de tweede belangrijkste oorzaak van het langdurig absenteïsme, bleven stabiel. Behalve bij jonge werknemers.

Securex ziet in zijn onderzoeken alvast steeds meer overmatig gestresseerde werknemers met meerdere spanningsklachten (+30 procent), die in sommige gevallen zelfs chronisch worden. “Vooral dertigers zien hun stress het sterkst stijgen”, stelt Verlinden vast. “Volgens de werkbaarheidsmonitor spanden zij in 2016 de kroon met een verstoorde balans werk-privé. Vaak omdat ze de lat voor zichzelf zowel professioneel als privé erg hoog leggen. Zo combineren ze dikwijls opgroeiende kinderen met het (ver)bouwen van een woning en het nastreven van promotie”, klinkt het.


(wv) - Bron: MARK Magazine 

25 juli 2017
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook