Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 217

Volgende
Volgend artikel:

Kan ik zomaar een maand vakantie nemen?

Loopbaansparen houdt je job werkbaar

“Over de jaren heen heb ik zo 18 maanden meeruren gespaard. Ik blijf mijn volledige loon ontvangen, maar hoef hiervoor niet meer te werken.” (Etienne Van Langenhoven, Colruyt Group)
Dankzij de nieuwe wet-Peeters rond loopbaansparen kunnen werknemers in de toekomst tijd opsparen om tijdens hun loopbaan als betaald verlof op te nemen. Colruyt Group past het systeem van ‘loopbaansparen’ al langer toe voor de ongeveer 3.000 kaderleden. Op termijn zullen alle medewerkers van Colruyt Group kunnen genieten van ‘loopbaansparen’.
Etienne Van Langenhoven
“Over de jaren heen heb ik zo 18 maanden meeruren gespaard. Ik blijf mijn volledige loon ontvangen, maar hoef hiervoor niet meer te werken.” (Etienne Van Langenhoven, Colruyt Group)

Etienne Van Langenhoven: ieder jaar een extra week verlof genomen

“Ik werkte bij de dienst diefstalpreventie van Colruyt Group, mijn taak bestond erin om de veiligheid van de sites te waarborgen en diefstallen te voorkomen”, vertelt Etienne Van Langenhoven. Hij geniet nu volop van de voordelen van het loopbaansparen.

“Colruyt verloont volgens het principe ‘gewerkte tijd is betaalde tijd’. Een normale werkweek telt 35 uren – op maandbasis 152 uren – en alles wat je meer presteert, komt op je zogenaamde prestatiemeter. Eenmaal per jaar nam ik een extra week verlof, de andere ‘meeruren’ gingen naar mijn prestatiemeter om vroeger te kunnen stoppen met werken. Over de jaren heen heb ik zo 18 maanden meeruren gespaard. Ik blijf mijn volledige loon ontvangen, maar hoef hiervoor niet meer te werken.”

Etienne Van Langenhoven ervaart alleen voordelen aan het systeem van loopbaansparen. “Je beschikt immers elk moment over extra verlof, indien nodig voor onvoorziene omstandigheden. Neen, ik kan echt geen nadelen opsommen van het systeem.”

Griet Poppe: dankbaar voor de kansen van loopbaansparen

“Ik ben momenteel in een eindeloopbaantraject. Sinds een tweetal maanden ben ik niet meer actief maar ik blijf wel in dienst van Colruyt en maak hierbij gebruik van loopbaansparen”, vertelt Griet Poppe (61).

“Ik startte mijn loopbaan op de personeelsafdeling in 1983 en heb er heel wat functies ingevuld. Ik kom uit een generatie waarin ouderschapsverlof nog niet bestond. Ik werkte altijd voltijds in functies met heel wat verantwoordelijkheid. Voor kaderleden, die ook allemaal punteren, telt een arbeidsweek 36 uren, maar in de praktijk presteerde ik gemiddeld tussen 42 à 50 uren. Zo heb ik doorheen mijn hele loopbaan tijd ‘opgespaard’. Concreet kan ik tot mijn wettelijk pensioen mijn opgespaarde tijd recupereren via loopbaansparen, ik blijf dus in dienst tot mijn wettelijk pensioen.”

Maatschappelijke bijdrage

“Ik voel me goed in dit systeem: ik blijf tot mijn 65ste belastingen en sociale bijdragen betalen, zo lever ik ook een maatschappelijke bijdrage. Voor alle duidelijkheid: ik behoud niet mijn volledige salarispakket, van een aantal extralegale voordelen kan ik vanzelfsprekend niet meer genieten. Tegelijkertijd heb ik nog de ruimte voor een andere activiteit, bijvoorbeeld als zelfstandige. Voor mij persoonlijk betekent het systeem van loopbaansparen een grote meerwaarde. Het liet me toe zelf aan het stuur te blijven, ik ben Colruyt Group heel dankbaar dat ze mij deze kans heeft geboden”, besluit Griet Poppe.


(bv) - Bron: MARK Magazine 

Griet Poppe
24 april 2017
Anderen bekeken ook