Ongewenst gedrag
Vorige

1 van 245

Volgende
Volgend artikel:

Hoe reageer je op verbaal geweld op het werk?

Ken jij de 5 soorten van zakelijke dieven?

Alleen al bij Nederlandse bedrijven wordt er jaarlijks voor 2,8 miljard euro gestolen, blijkt uit cijfers van het bedrijf Hoffmann Bedrijfsrecherche. Diefstal is echter een breed begrip: van de klassieke kauwgom in de supermarkt, het oplichten van klanten tot grootschalige fraudeconstructies.
#

Criminoloog Alan Kabki maakte onlangs een profielschets van de vijf meest courante types van bedrijfsdieven. Kabki verdeelt, volgens het vakblad am:magazine, de boeven in vijf categorieën:

1. Crisisdieven

Mensen die plots in grote geldnood zitten door een onverwachte tegenslag. Zij denken vaak eerst aan hun werkgever als ze naar een plek zoeken waar gemakkelijk geld kan worden gehaald. Worden ze gevat, dan opperen ze vaak dat ze geen andere uitweg zagen.

2. Gelegenheidsdieven

De kassierster in de supermarkt die haar vriendinnen gratis spullen meegeeft of ‘vergeet’ te scannen, is volgens Kabki de typische gelegenheidsdief. Vaak gaat het om onervaren, jonge werknemers die gemakkelijk geld denken te verdienen.

3. Zonnekoningen

Dit type fraudeurs bedriegt mensen omdat ze zichzelf status en respect willen kopen. Denk aan de beleggingsadviseur met een mooie wagen. De financiële chaos die ze kunnen aanrichten is bijzonder groot. Hoewel ze bijzonder veel schade kunnen veroorzaken, komen ze er meestal zelf ook bekaaid van af.

4. Misdaadondernemers

Dit is de categorie georganiseerde bedrijfsmisdaad. Deze groep houdt zich vaak bezig met faillissementsfraude, waarbij men bedrijven bewust failliet laat gaan door de leveranciers en andere schuldeisers niet langer te betalen. Daarvoor gebruiken de daders dikwijls stromannen, waardoor deze misdaadondernemer zelf meestal vrijuit gaat.

5. Beroepsfraudeurs

Dit zijn de stromannen die door de misdaadondernemers in dienst worden genomen. Als het fout afloopt, nemen zij vaak de straf op zich en gaan ze voor een tijd de gevangenis in. Al beloont de opdrachtgever hen rijkelijk bij hun vrijlating.


(wv) - Bron: MARK Magazine 

26 april 2017
Anderen bekeken ook