België: het land van de stelende werknemer
België staat in de Europese top drie als het gaat om het diefstal door eigen personeel.
Criminoloog Alan Kabki maakte onlangs een profielschets van de vijf meest courante types van bedrijfsdieven. Kabki verdeelt, volgens het vakblad am:magazine, de boeven in vijf categorieën:
Mensen die plots in grote geldnood zitten door een onverwachte tegenslag. Zij denken vaak eerst aan hun werkgever als ze naar een plek zoeken waar gemakkelijk geld kan worden gehaald. Worden ze gevat, dan opperen ze vaak dat ze geen andere uitweg zagen.
De kassierster in de supermarkt die haar vriendinnen gratis spullen meegeeft of ‘vergeet’ te scannen, is volgens Kabki de typische gelegenheidsdief. Vaak gaat het om onervaren, jonge werknemers die gemakkelijk geld denken te verdienen.
Dit type fraudeurs bedriegt mensen omdat ze zichzelf status en respect willen kopen. Denk aan de beleggingsadviseur met een mooie wagen. De financiële chaos die ze kunnen aanrichten is bijzonder groot. Hoewel ze bijzonder veel schade kunnen veroorzaken, komen ze er meestal zelf ook bekaaid van af.
Dit is de categorie georganiseerde bedrijfsmisdaad. Deze groep houdt zich vaak bezig met faillissementsfraude, waarbij men bedrijven bewust failliet laat gaan door de leveranciers en andere schuldeisers niet langer te betalen. Daarvoor gebruiken de daders dikwijls stromannen, waardoor deze misdaadondernemer zelf meestal vrijuit gaat.
Dit zijn de stromannen die door de misdaadondernemers in dienst worden genomen. Als het fout afloopt, nemen zij vaak de straf op zich en gaan ze voor een tijd de gevangenis in. Al beloont de opdrachtgever hen rijkelijk bij hun vrijlating.
(wv) - Bron: MARK Magazine
België staat in de Europese top drie als het gaat om het diefstal door eigen personeel.
Werknemers met kwaadaardige bedoelingen kunnen ontmaskerd worden aan de hand van de taal die ze in e-mails gebruiken, zo blijkt.
Steeds meer bedrijven installeren een camera op de werkvloer. Wat zegt de wetgeving hierover en hoe zit het met je privacy?
Tegenwoordig kan je niemand meer vertrouwen, zelfs je eigen personeel niet. Winkelpersoneel zou voor maar liefst 1.381 euro aan goederen stelen.
Vorig jaar hebben in België 1.275 bedrijven een aanvraag ingediend voor de installatie van bewakingscamera’s op de werkvloer. Een schending van privacy?
Mannen tussen 24 en 35 jaar hebben de grootste neiging om bedrijfsgegevens te stelen. Dat wijst een studie uit waarin 150 datadiefstallen werden bestudeerd.
De Nederlandse juridische dienstverlener Ontslagspecialist heeft een top-10 gemaakt van de vaakst voorkomende redenen voor ontslag op staande voet ...
The times they are a-changing en ook de manier waarop bedrijven op zoek gaan naar personeel is niet altijd meer zoals vroeger. Dit zijn de trends.
Heb jij een vlotte babbel? En ben je goed met cijfers? Dan heb je alles in huis om het te maken als verkoper. Maar welk loon mag je dan verwachten?