Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je in Antwerpen?

Hoeveel verdient een supportmedewerker?

“De assistentfunctie is erg verbreed. Wij zijn daar als organisatie in meegegroeid.” (Violaine Baeten, marketing & communication manager bij Secretary Plus)
De werkende Belg met een supportfunctie verdient gemiddeld 2.837 euro bruto per maand. In Brussel en in het buitenland verdienen supportmedewerkers het meest, al bepalen nog andere elementen hun loon. Dat alles blijkt uit de jaarlijkse Salariswijzer van Secretary Plus, de specialist in werving, selectie en outsourcing van supportfuncties.
Violaine Baeten
“De assistentfunctie is erg verbreed. Wij zijn daar als organisatie in meegegroeid.” (Violaine Baeten, marketing & communication manager bij Secretary Plus)

Naar jaarlijkse gewoonte brengt Secretary Plus de salarisevolutie in kaart bij ondersteunende functies, het profiel waar het zich op richt. De invulling gaat vrij breed: van de klassieke management- of personal assistant tot andere ondersteunende functies. “Ook onder meer medewerkers in customer service en commerciële binnendiensten, projectassistenten en HR-medewerkers komen in aanmerking”, situeert Violaine Baeten, marketing & communication manager bij Secretary Plus.

De ruime invulling wijst op een trend van de laatste jaren. “De assistentfunctie is erg verbreed. En wij zijn daar als organisatie in meegegroeid”, vertelt Baeten. “Supportfuncties vind je over de hele organisatie en hun rol is er cruciaal voor een vlotte werking”.

Pendelen loont minder

Als supportmedewerker verdien je met voorsprong het meest in Brussel (3.042 euro) en gemiddeld gesproken ook het allermeest in een buitenlandse functie (3.304 euro). “Al loont pendelen blijkbaar steeds minder, want in verhouding stijgen de lonen in de andere provincies”, weet Violaine Baeten.

Ook op sectorniveau zijn er grote verschillen. Belgen met een supportfunctie in de farma- en medische sector verdienen het meest, in de reclame, communicatie en de toeristische sector het minst. Tussen de verschillende sectoren kan het loon met 25 procent verschillen.

Het maandelijks brutoloon (in euro) van een supportmedewerker

Wat bepaalt loon nog meer?

Ervaring loont, want na 10 jaar werkervaring verdien je gemiddeld 35 procent meer in vergelijking met een starter. Bij de opleiding is het verhaal dubbel. “Pas vanaf een hoger diploma is er een significant effect op vlak van het gemiddeld brutoloon in vergelijking met de lagere opleidingsniveaus”, weet Baeten.

Naast regio, ervaring en opleiding bepalen nog andere elementen het loon. Zo verdienen supportmedewerkers met budgetverantwoordelijkheid óf zij die leiding geven aan 1 tot 5 werknemers gemiddeld 14 procent meer. Dit stijgt zelfs tot 23 procent als men aan meer dan 5 werknemers leiding geeft.

Extralegale voordelen

Ongeveer 1 op 5 van de supportmedewerkers krijgt in België een deel van zijn loon uitgekeerd als variabel loon. Bijna iedereen in een supportfunctie kan rekenen op extralegale voordelen, waarvan maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, groepsverzekering en ECO-cheques de meest voorkomende zijn in ons land.

Nederland en Duitsland

De verschillen met de buurlanden blijken beperkt. Verdient een Belg met een supportfunctie gemiddeld 2.837 euro bruto per maand, dan is dat in Nederland 2.835 euro. Mensen die in de Nederlandse regio’s Noord-Holland en Utrecht werken, verdienen gemiddeld het meest. In Friesland het minst.

De Duitse supportmedewerker kan gemiddeld op 2.792 euro bruto per maand rekenen. In de regio van München en Frankfurt am Main verdien je als supportmedewerker het meest, in Berlijn dan weer het minst. “Al moeten we die lonen wel bekijken in een brede context”, benadrukt Baeten. “Zo verschillen onder meer extralegale voorwaarden en belastingen van land tot land.”


(wv) – Bron: MARK Magazine 

Het maandelijks brutoloon (in euro) van een supportmedewerker
Bron: Secretary Plus, onderzoek bij 6.329 supportmedewerkers 6 mei 2016
  • Jobs voor support
Anderen bekeken ook