Stress
Vorige

1 van 516

Volgende
Volgend artikel:

Vooral arbeiders lopen risico op burn-out

Hoe zet de Vlaamse Overheid in op werkbaar werk?

“We willen negatieve stress en burn-out voorkomen of desnoods aanpakken bij de eerste signalen.” (Jessy Van Dousselaere, beleidsthemabeheerder welzijn bij het Agentschap Overheidspersoneel, rechts op de foto)
De Vlaamse overheid moet het tegen eind 2019 met 1.950 ambtenaren minder doen. Maar ze creëert hulpbronnen om in deze besparingscontext het werk werkbaar te houden voor haar personeelsleden. “We willen zorg dragen voor onze mensen en gemotiveerde ambtenaren houden. Het zullen er minder zijn, maar de dienstverlening naar de burger moet voorop blijven staan in onze werking.”
Jessy Van Dousselaere
“We willen negatieve stress en burn-out voorkomen of desnoods aanpakken bij de eerste signalen.” (Jessy Van Dousselaere, beleidsthemabeheerder welzijn bij het Agentschap Overheidspersoneel, rechts op de foto)

Twee initiatieven tonen hoe ze bij de Vlaamse overheid omgaan met dit thema.

1. Actieplan stress & burn-out

De Vlaamse overheid pakte in juni van dit jaar uit met een concreet actieplan en bijhorende website om werkgebonden stress en burn-out bij haar medewerkers te vermijden en aan te pakken. “Dat plan bestaat uit tien bouwstenen, waaronder een algemeen welzijnsbeleid en aandacht voor leiderschap. Het maakt deel uit van het strategische HR-beleid, waarbij de Vlaamse overheid een voorbeeldrol opneemt als duurzame en sociale werkgever”, vertelt Jessy Van Dousselaere, beleidsthemabeheerder welzijn bij het Agentschap Overheidspersoneel, de HR-partner van de entiteiten van de Vlaamse overheid.

“Samen met de HR-businesspartners en met de Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming (GDPB), zetten wij samen met de agentschappen van de Vlaamse overheid de beleidslijnen uit voor welzijn op het werk. Co-creatie en samenwerking staan daarbij voorop”, zegt Van Dousselaere.

Burn-out aanpakken

“Ondanks de context van besparingen willen wij onze medewerkers een goede werkomgeving bieden”, vertelt Jessy Van Dousselaere. Cruciaal bij dit alles is de gedeelde verantwoordelijkheid. “Werknemers hebben de taak om voor zichzelf te zorgen, en voor hun collega’s. Wij roepen hen op om ook zelf aan hun gezondheid te werken, door bijvoorbeeld goed te slapen, regelmatig te sporten, gezond te eten en aandacht te hebben voor dingen die hen energie geven. Maar ook leidinggevenden spelen een cruciale rol.”

Vanuit het actieplan wil de Vlaamse overheid zaken als stress en burn-out vooral preventief aanpakken. Een aanzienlijk percentage van de langdurig zieken bij de Vlaamse overheid is te wijten aan psychosomatische oorzaken. “Oorzaken buiten het werk kunnen ook een rol spelen of het proces versterken, maar bij burn-out is er altijd een link met het werk”, stelt Van Dousselaere. “We willen negatieve stress en burn-out voorkomen of desnoods aanpakken bij de eerste signalen. Dit is dan bijvoorbeeld als mensen uitgeput zijn, zich afsluiten, ongewone fouten beginnen te maken of meer dan normaal emotioneel reageren.”

Rol van leidinggevende cruciaal

Ook de leidinggevende speelt bij dit alles een cruciale rol. “Een leidinggevende bij de Vlaamse overheid heeft vier rollen: manager, ondernemer, leider en coach. In functie van welzijn zijn de laatste twee vaak het belangrijkste. Als leider is het belangrijk om de visie helder te formuleren en duidelijk te zijn over de rol van elk personeelslid. In de rol van coach moet de leidinggevende de personeelsleden ondersteunen en begeleiden, stimuleren om zich te ontwikkelen en regelmatig feedback geven. Deze elementen vormen belangrijke buffers tegen burn-out.”

Aangezien het actieplan pas eind juni in werking trad, is het nog te vroeg om de eerste resultaten te zien. Maar het Agentschap Overheidspersoneel (AgO) gelooft er alvast in. “Onze aanpak is evidence based, zoals dat heet in het jargon. Dat betekent dat wij alleen zaken inzetten die al wetenschappelijk hebben aangetoond dat ze ook effectief werken.”


(wv) - Bron: MARK Magazine 

5 december 2016
Anderen bekeken ook