Lang zitten is ongezonder dan roken
Lang zitten is echter slecht voor je gezondheid. Veerle Hermans (IDEWE Leuven) geeft tips voor een gezond leven op kantoor.
“Als production manager was ik altijd al vragende partij voor een rookverbod op fabrieksniveau. Ook van de medewerkers zelf, zowel rokers als niet-rokers, kwam meer en meer de vraag naar een algemeen rookverbod. We hanteerden jarenlang een soort gedoogbeleid waarbij we één rookpauze per shift toelieten. Tegelijk stelde ik wel vast dat dit heel moeilijk onder controle te houden was en dat er altijd een ongelijkheid tussen rokers en niet-rokers bleef bestaan. Bovendien was roken niet meer aangewezen in het kader van ons gezondheids- en veiligheidsbeleid”, vertelt Davy Ooghe van UNILIN.
Samen met een collega van HR en de HSE-Manager (health, safety & environment) kon hij de directie en werknemersvertegenwoordigers overtuigen van een algemeen rookverbod.
Sinds iets meer dan een jaar geldt bij UNILIN de afspraak dat er tijdens en buiten de werkuren niet meer mag worden gerookt op de bedrijfssite. “Cruciaal is dat we er een positief verhaal van wilden maken. Een verbod komt al snel negatief over, maar wij wilden de rokers niet voor een voldongen feit stellen en hen samen begeleiden naar de dag dat roken niet meer toegestaan was op onze site. Ik stelde vast dat de meeste rokers ook effectief wilden stoppen met roken. Zo gaven we, voordat het verbod inging, de mogelijkheid om een rookstop-cursus te volgen. Veel rokers gingen hierop in”, vertelt Davy.
Het ging om een sessie van zes uur, gratis aangeboden door de werkgever, waarop ook de partners van de rokende medewerkers welkom waren. Nadien kregen de deelnemers opvolging via e-mail of telefoon. “De cursus baseerde zich op de zogenaamde Alan Carr-methode. Die werkt niet zozeer in op de gezondheidseffecten van roken, maar doet vooral het verslavingsmechanisme van roken uit de doeken”, zegt Davy. “De methode toont duidelijk aan dat je geen sigaret nodig hebt om je goed te voelen.” Effect had de cursus beslist: zowat 45 procent van de rokers die er bij UNILIN aan deelnamen, kon later ook effectief stoppen met roken.
Ook Philippe Perneel, als ploegleider werkzaam in de afdeling afwerking bij UNILIN, kon stoppen met roken op basis van dit initiatief. “Ik heb tijdens een rookpauze op die cursus mijn laatste sigaret gerookt. Ik heb 35 jaar gerookt”, vertelt hij. “Het was niet echt mijn bedoeling om te stoppen, al stond ik er wel voor open en was ik er ook benieuwd naar. Als je zoon zegt tegen je kleinkind dat vake weer stinkt naar sigaretten, blijft die boodschap wel hangen.”
Stoppen met roken is tegelijk moeilijk en niet moeilijk. “De lichamelijke verslaving valt nog wel mee. De eerste weken loop je er wat humeurig bij. Na vijf dagen ben je ervan af en vraagt je lichaam geen nicotine meer. Nu rook ik al anderhalf jaar niet meer. Maar ik besef maar al te goed dat zodra ik opnieuw een sigaret opsteek, ik verloren ben”, vertelt hij. “Eén nevenverschijnsel is wel dat je wat kilo’s bijkomt, in mijn geval was dat twaalf kilogram. Het duurde ongeveer een jaar vooraleer ik me ook echt weer fitter voelde”, stelt Philippe. “Positief gevolg is, naast de zorg voor je eigen gezondheid, dat je behoorlijk wat geld uitspaart. Ik rookte anderhalf pakje per dag. Als je dat omrekent, besteedde ik zowat 10 euro per dag aan sigaretten. Reken dat maar eens uit op jaarbasis. Daar kun je al behoorlijk ver mee op reis gaan.”
(wv) - Bron: MARK Magazine
Lang zitten is echter slecht voor je gezondheid. Veerle Hermans (IDEWE Leuven) geeft tips voor een gezond leven op kantoor.
Roken op de werkvloer is niet toegelaten, maar hoe zit dat eigenlijk met de elektronische sigaret? Jobat.be zocht het voor je uit ...
Inge Wiame, manager Partena Vitality, over het nieuwe workshopprogramma ‘Zitten is het nieuwe roken’ en de voordelen van een gezond vitaliteitsbeleid.
Volgens het Nederlandse dagblad Sp!ts roken sommige conducteurs van de Nederlandse Spoorwegen (NS) regelmatig een joint na hun dienst of in de pauze.
Zwaarlijvige medewerkers betekenen voor bedrijven een grotere gezondheidskost dan rokende werknemers, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Wat zijn de momenten waarop bedrijven het hardst inzetten om werknemers een goed gevoel te geven?
Vind je die middagpauze tijdverspilling? Vind je je collega’s te saai om mee te lunchen? Opgelet!
Stress op het werk gaat al te vaak hand in hand met rampzalige eetgewoonten met nog meer vermoeidheid, en waarschijnlijk ook overgewicht, tot gevolg.
Eigenlijk weten we niet goed wat een vakantie geslaagd maakt. Gelukkig hebben psychologen onderzocht hoe je jouw vakantiegeluk kan maximaliseren!