Het outplacementdagboek van Francine (deel 1): Rouwen om het vertrek
"Ik heb mijn ontslag gekregen. Ik zag het wel aankomen. Maar dat maakt de klap niet minder hard. Wat ik voel?" Francine doet haar verhaal ...
Als hr-verantwoordelijke weet ik hoe het eraan toegaat in een tewerkstellingscel. Alleen: nu ben ik zelf kandidaat. Ik sta aan de andere kant en dat voelt vreemd. Toch kijk ik ernaar uit mijn begeleiders te ontmoeten. Als je na tien jaar je bedrijf verlaat, komen veel emoties naar boven. Daarover praten zal me helpen om de breuk te verwerken. De eerste kennismaking met de Ascento-begeleider volgt onmiddellijk na mijn ontslag. De ontmoeting verloopt aangenaam. Mijn begeleider maakt tijd om naar me te luisteren. Ik ben ook opgelucht: ik hoef niet snel-snel brieven te schrijven en te solliciteren. Ik mag op adem komen.
Tijdens de eerste outplacementsessie krijg ik te horen dat ik met drie verschillende consultants contact zal hebben: een voor de individuele begeleiding, een voor de collectieve sessies en verder nog een specialist voor kandidaten die een zelfstandige activiteit willen starten. Voorlopig zeg ik niet neen tegen die optie. Ik volg sinds januari 2014 een opleiding als coach. In combinatie met mijn andere hr-competenties en ervaringen zijn coachingsvaardigheden geen slechte basis voor een leven als zelfstandige.
Ik ben overigens blij dat ik besliste om na mijn ontslag mijn opleiding als coach voort te zetten. Een outplacementtraject verloopt meestal met ups en downs. De opleiding, die ik zelf financier, is goed voor mijn zelfvertrouwen. Ik leer nieuwe mensen kennen, blijf in mezelf investeren.
Voor ik mijn nieuwe profiel opstel, moet ik goed weten wat ik wil, zeggen mijn begeleiders. Ze hebben gelijk. Ik was al vrij zeker dat ik in de hr-branche wilde blijven. De contacten die je er opbouwt, het ondersteunend werk dat je verricht: ik heb dat altijd erg fijn gevonden. Mijn begeleiders stellen me daarover vragen, ook kritische. Uiteindelijk bevestigen de gesprekken me in mijn keuze.
Na een collectieve sessie over alle aspecten van het leven als zelfstandige én een diepgaand individueel gesprek hierover, besluit ik om de optie ‘zelfstandige’ te laten varen. Nu ik dat weet, sta ik een stap dichter bij mijn doel. Ik finaliseer mijn cv en actualiseer mijn LinkedIn-profiel. Ik ben klaar om te solliciteren. Dat roept nieuwe vragen op. Hoe bereid ik me het best voor op de gesprekken? Hoe zullen bedrijven reageren op mijn profiel? Zal ik niet ontgoocheld raken als ik vaak een negatief antwoord krijg?
In de volgende aflevering van het outplacementdagboek lees je hoe Francine het solliciteren aanpakt en hoe haar sollicitaties verlopen.
(ch) - Foto: (kb) - Bron: MARK Magazine
29 augustus 2019
"Ik heb mijn ontslag gekregen. Ik zag het wel aankomen. Maar dat maakt de klap niet minder hard. Wat ik voel?" Francine doet haar verhaal ...
Ons bedrijf herstructureert en ik krijg een outplacementbegeleiding. Maar eigenlijk wil ik die niet volgen. Wat zijn de consequenties?
Het bouwbedrijf waar Katrien (44) jaren had gewerkt, ging in faling. Het outplacementtraject dat haar daarna aangeboden werd, greep ze met beide handen.
Door de verschillende stelsels van regelgeving Outplacement die er momenteel bestaan kom je met deze vraag in een complex kluwen terecht.
Oudere werknemers worden regelmatig geconfronteerd met een aantal hardnekkige en foutieve vooroordelen over 50-plussers. De 6 meest voorkomende?
Mensen aan werk helpen: al veertig jaar is het de job én de passie van Dirk Goethals (Ascento): “De wetgeving op outplacement staat niet aan onze kant.”
De helft van wie vorig jaar outplacement volgde, verdient minder in zijn nieuwe baan. Dat blijkt uit de outplacementresultaten van Right Management.
Verdien je in een bepaalde provincie meer of minder dan in een andere? Ja, zo blijkt!
Het HR-team van netbeheerder Fluvius werd op het HR Gala verkozen tot HR Ambassadeur 2024. Een titel die de organisatie een jaar lang mag dragen.