(On)gelukkig op het werk? Loopbaancoaching zit in de lift
Het gebruik van loopbaancentra is in Vlaanderen op 2 jaar tijd verdubbeld. Voor wie is een loopbaancoach? Hoe werkt het? 3 coaches praten over hun aanpak.
Presentatrice, omroepster, actrice, zangeres: Geena Lisa had al meer (neven)jobs dan dat er in ons land regeringen zijn. Maar de belangrijkste vandaag is coach. “Ik geef onder meer cognitieve gedragstherapie, sta ook in voor stress- en burn-outpreventie en geef hartcoherentietrainingen”, zo vertelt ze. “Dit komt niet uit de lucht gevallen: meer dan zestien jaar geleden ben ik begonnen aan een resem opleidingen die me hebben voorbereid op mijn tweede professionele leven.”
Tot 2015 werkte de openbare omroep VRT nog met omroepsters die de televisieprogramma’s aankondigden, maar die werden geschrapt. Een beslissing waar ze niet op heeft gewacht. “Ik was ervoor ook al aan het uitkijken om mijn carrière een andere wending te geven”, vertelt ze. “Ik wist dat ik op een dag iets totaal anders zou doen. Ik had ook al lang iets van: mij gaan ze niet liggen hebben. Of beter gezegd: ik wilde toch vooral zelf bepalen wat ik erna zou doen.”
“Ook ik zal moeten werken tot mijn 67, mogelijk zelfs langer. Dat betekent dus dat ik nog niet eens in de helft van mijn carrière zit”, vertelt ze. “En daarom is het ook goed om nieuwe dingen te ontdekken. Om te durven evolueren. Belangrijk dan is om te kijken wat je graag doet en wat je energie geeft. Ik zat als televisiegezicht ook wel een beetje in een gouden kooi, al was dit uiteraard geen kooi. Maar het was wel een beetje een afgesloten en financieel veilige omgeving.”
En dus kreeg Geena een andere job bij dezelfde werkgever, de VRT dus, die ze zelf deels mee kon vormgeven. Eerst werd ze schermmedewerkercoördinator, waarbij de schermgezichten bij de VRT adviseerde en coachte. Nadien werd het dus breder. “Of je het nu interne mobiliteit noemt of jobcrafting, ik geloof er echt in. Het kan dat je, ook na je veertig, een grote bocht neemt en op professioneel vlak iets totaal anders gaat doen”, vertelt ze. “Ik ben blij dat ik die kans heb gekregen, ook om er verder in te kunnen groeien. Wat ik vandaag doe als hoofdberoep, is totaal anders dan pakweg vijf jaar geleden. Het heeft me een stevige boost en vooruitzichten gegeven. Al blijf ik natuurlijk nog heel graag optreden en ben ik graag met muziek bezig.”
Gemakkelijk ging de omschakeling niet. “Ja, ik heb ook geluk gehad, want je werkgever en diens HR-afdeling moet in je verhaal mee willen gaan”, beseft ze. “Maar toch heb ik ook hindernissen moeten overwinnen. Ik heb er vele opleidingen, cursussen en stages voor moeten volgen, dat was best intensief. Studeren, meer dan een fulltimejob, twee opgroeiende kinderen. Ik heb vaak op mijn tanden moeten bijten. En ik heb ook wel tegen vooroordelen moeten vechten. Het is regelmatig gebeurd dat op een opleiding bij sommigen duidelijk op hun gezicht stond af te lezen: ‘Wat komt die omroepster hier in godsnaam doen?’”
Of hoe je geen schrik moet hebben van een ingrijpende carrièreswitch. “Je kunt effectief een grote bocht maken. Ik reken erop dat er een dag komt dat mensen mij eerder als coach zullen zien dan als ex-omroepster”, vertelt ze. “Al komt die ervaring van vroeger me nog wel van pas, bijvoorbeeld om te leren hoe je met druk moet omgaan. Of hoe je energie kunt geven aan mensen.”
Haar nieuwe job als coach, zo vindt ze, is er eentje met veel mogelijkheden én met toekomst. “Er komen nog veel meer veranderingen op ons af, denk aan die hele digitale revolutie. Daarom moet je ook openstaan voor nieuwe dingen”, klinkt het. “Want veranderingen zijn ook mogelijkheden. Daarom raad ik iedereen aan om af en toe eens in de spiegel te kijken en grondig over zijn of haar loopbaan na te denken. Voorbij je comfortzone liggen vele kansen te wachten.”
Andere job, zelfde baas (x4)
(wdh/nd/wv) - Bron: MARK Magazine
Het gebruik van loopbaancentra is in Vlaanderen op 2 jaar tijd verdubbeld. Voor wie is een loopbaancoach? Hoe werkt het? 3 coaches praten over hun aanpak.
Verbeter de wereld en je bedrijf, begin met jezelf. We geven je 6 tips om te kijken of je zelf nog op het goede spoor zit. En dus: om jezelf te vernieuwen.
Jij verandert, je werkgever verandert. Dan is het maar logisch dat je nu en dan ook van jobinhoud verandert. Hoe pak je dat het best aan?
We spenderen decennia aan werken en kloppen vaak meer dan 40 uren per week. Hoe kan je dan een burn-out vermijden? 13 tips!
Bedrijfsleiders van kleine ondernemingen blijken meer onderhevig aan stress dan werknemers of zelfstandigen, zo blijkt...
Een burn-out iets voor oudere werknemers? Door de hoge snelheid van onze economie is de kans groot dat je in het begin al een klop van de hamer krijgt ...
Bedrijven die maar niet kunnen zwijgen over de happiness van hun medewerkers, maar in de praktijk alleen naar productiviteit kijken: ze bestaan.
In welke jobs wordt het vaakst een scheve schaats gereden?
Yasmien en Stijn zijn Onderhoudscoördinatoren Bouwkunde bij Aquafin: “Dit is vrijheid in loondienst”