‘Innovatie kan onze bedrijven concurrentiëler maken’
“Industriële automatisering is een vangnet voor de hoge loonkosten. Maar dan hebben we wel meer ingenieurs nodig”, meent Koenraad Van de Veere.
“Drones zijn maar een klein stukje van wat we bestuderen en mogelijk kunnen doen”, nuanceert Dieter, die projectingenieur is voor de afdeling EMS (Energie, Milieu en Speciale technieken) bij Colruyt Group, waar zo’n dertig ingenieurs aan de slag zijn. Momenteel bestudeert Dieter met zijn team onder meer toepassingsgebieden rond drones die autonoom vliegen.
“We bekijken bijvoorbeeld of het mogelijk is om drones in te zetten bij onderhoudsinspecties van windmolens of zonnepanelen. En dat is nog maar één van de zaken waar we aan denken”, vertelt hij. Toch is het absoluut niet zeker of het er snel van komt. “De wetgeving laat momenteel niet toe om drones autonoom te laten vliegen. Dat laat mogelijk nog enkele jaren op zich wachten.” Op korte termijn worden autonome drones dus nog niet op grote schaal ingezet.
De rol van de afdeling is overigens om een bepaald technisch onderwerp te bestuderen. “Daarna wordt de innovatie overgeheveld naar de afdeling concept & innovatie binnen de groep. Ofwel is de technologie nog te pril en volgen wij deze met onze dienst verder op.”
Het onderzoeksveld binnen EMS is breed: van robotica (waaronder drones), tot koeling, energie, transport en milieu. Concrete realisaties van EMS zijn divers: van het gebruik van waterstof voor de Dats 24-tankstations, en koeling met vloeibaar ijs voor het transport van verse producten tot de duurzame-energieproducent Eoly met windturbines, zonnepanelen en warmtekrachtkoppeling.
(wv) – Bron: MARK Magazine
“Industriële automatisering is een vangnet voor de hoge loonkosten. Maar dan hebben we wel meer ingenieurs nodig”, meent Koenraad Van de Veere.
Omdat die continu verandert – ook in zijn verwachtingen – is innovatie noodzakelijk om te overleven. Maar het is ook een kwestie van cultuur.
Onderwijsspecialist Tony Wagner (Harvard) beweert dat het onderwijs vandaag amper vaardigheden aanleert die het belangrijkst zijn op de arbeidsmarkt.
98% van de kleuters is geniaal, tegenover 2% van de volwassenen. Waar is de genialiteit bij volwassenen heen? 4 tips om je genialiteit opnieuw te vergroten.
Drones zijn hot. In het project Drone-Age van RVO-Society leren jongeren in Leuven en Asse hoe een drone werkt en kunnen ze er zelf een bouwen.
Bij 24+ staat intern talent voorop: “We kijken eerst naar onze eigen teams om posities in te vullen”
Artificiële intelligentie en slimme robots zijn al lang geen sciencefiction meer. Wat is de impact op de arbeidsmarkt? Welke jobs zijn futureproof?
Lukas werkt voor Boerenbond als consulent. “Ik kan mijn interesse voor landbouw en passie voor techniek combineren”
Wat moeten we volgens onderzoekers precies doen met ons geld, opdat we er gelukkig van kunnen worden? 6 verschillende manieren op een rij ...