Go for happy
Vorige

1 van 746

Volgende
Volgend artikel:

Beobank doorbreekt stereotypes in banksector

Dresscode smart casual, business casual en smart business: ken jij het verschil?

Dresscodes verschillen van bedrijf tot bedrijf en naargelang de gelegenheid. Maar ken jij het verschil tussen business casual, smart business of stadskledij?
#

In haar boek De etiquettebijbel op de werkvloer geeft auteur Brigitte Balfoort tips en etiquetteregels voor professionele omgang. Het gaat van solliciteren en vergaderen tot tafelmanieren en kledij. Hierbij ook de dresscode, die weleens op uitnodigingen vermeld staat.

Een term die ook in de zakelijke sfeer vaak opduikt is casual kledij. “Comfort is hier het codewoord, al mag je er ook niet slordig bijlopen”, waarschuwt Balfoort. “Versleten schoenen of een T-shirt met opdruk: no go”, vindt ze. Overigens zijn er varianten van dresscode én casual.

1. Smart casual

De deftige variant van casual kledij. “Voor heren is dat een gestreken jeans of losse deftige pantalon, met jasje of colbert”, weet Brigitte Balfoort. “Dames kiezen een nette trui of bloes boven een rok of pantalon. Sexy toetsen zoals diepe inkijk, korte rok of spaghettibandjes zijn uit den boze.”

2. Business casual

Business casual is doorgaans een mix van klassieke kledij met lichte vrijetijdsaccenten. “Heren kunnen een overhemd met knopenkraag dragen, zonder das en losse broek. Eventueel zelfs in combinatie met een das”, vindt ze. “Al zijn witte of lichtblauwe overhemden te formeel.”

Dames dragen, volgens haar, bij business casual een broekpak, rok of jurk, wijde vrouwelijke broek, bloes of nette trui en gesloten schoenen met halfhoge of lage hakken.

3. Smart business

Dit is de kledij van hogere zakenlui, weet Balfoort. “Het overhemd heeft dubbele manchetten en is wit, lichtblauw of roze van kleur, eventueel met kleine strepen of ruiten. Grijs en blauw zijn de meest courante kleuren in zakelijke kledij, een gestreept pak is altijd formeel.”

Ook voor de dames heeft Balfoort advies. “Zij combineren kokerrokken, effen jurken, jasjes en mantelpakjes met effen bloezen en eventueel een kleurrijke sjaal. Ook een deftig donkerkleurig broekpak met brede broek is ideaal”, stelt ze. “De hakken zijn iets hoger dan bij business casual.”

4. Stadskledij

Het woord ‘stadskledij’ is een instinker, vindt Balfoort. “Deze dresscode past bij onze huidige manier van leven om verschillende activiteiten te combineren”, stelt ze. Maar eigenlijk word je verwacht in je netste kledij.

Heren kiezen, volgens haar, voor een donkerblauw of -grijs goed zittend tweedelig pak. Hierbij een wit of lichtblauw hemd van gladde stof met kraag zonder knopen. “De enige frivoliteit die je je kunt permitteren, is een gekleurde das zonder frivole tekeningen.”

Voor dames raadt Balfoort een middagjurk aan. “Dat kan een donkere jurk met mouwen zijn of een donker mantelpakje. Zo’n jurk is niet wit of zwart, behalve bij begrafenissen. Overdag kunnen gesloten halfhoge hakken met sobere juwelen zoals een korte parelketting. ’s Avonds iets hogere hakken en dan mag het qua juwelen ook iets uitbundiger”, vindt ze. “Maar hoeden, handschoenen of laarzen laat je beter thuis.”

Lees ook: Solliciteren in stijl (e-gids)

(wv) - Bron: MARK Magazine

15 februari 2017
Anderen bekeken ook