4 netwerkfouten die ook jij maakt
Een goed opgebouwd netwerk ligt vaak aan de basis van een mooie carrière. Helaas is niet iedereen gezegend met netwerktalent. Welke fouten worden gemaakt?
Een zoektocht naar een job gebeurt online én offline. Een eerste fout is om online totaal niet aanwezig te zijn. “Werkgevers en recruiters zoeken talent en online is hierbij voor hen een vooraanstaand kanaal”, stelt Annelies Quaegebeur, loopbaancoach bij A-Lissome. “Zorg er dan ook voor dat je aanwezig bent op LinkedIn, hou ook daar je contacten bij en wees aanwezig in een business community die aanleunt met waar jij mee bezig bent”, suggereert ze.
Anderzijds mag je als actieve of passieve jobzoeker zeker niet alleen vertrouwen op open online posities. “Door contact te houden met recruiters en je netwerk in te schakelen, kom je dikwijls een heel eind verder”, weet Quaegebeur, die benadrukt dat veel mensen niet effectief netwerken. “De meeste mensen denken dat netwerken gewoon inhoudt dat je je contacten laat weten dat je een andere job zoekt. Mogelijk bezorg je hen ook je cv en that’s it”, stelt ze. “Als je je netwerk inschakelt, wees dan ook duidelijk in wat je zoekt, waar, … en zorg dat je je netwerk opvolgt.”
Ook cv’s bevatten dikwijls structurele fouten. “Vaak missen ze een jobdoelwit. Als je cv niet duidelijk vertelt wat je volgende job zou moeten zijn, zullen de meeste mensen ervan uitgaan dat je in de toekomst ‘more of the same’ wil. Gebruik dan ook een elevator pitch, net onder je personalia en vóór je werkervaring, waarin je duidelijk aangeeft wat je zoekt”, raadt de coach aan.
Vaak bevatten cv’s ook irrelevante informatie. “Als er geen toegevoegde waarde is voor de job of de werkgever kan je het beter weglaten”, vindt Quaegebeur. Geen highlights of sleutelwoorden gebruiken, is een andere fout. “Managers die aanwerven, HR en bepaalde systemen voor sollicitatie tracking gebruiken sleutelwoorden om een match te vinden tussen hun openstaande vacature en de cv’s voor ze meer tijd steken in het volledig lezen van de cv’s. Maar ook eens ze je cv beginnen lezen, is het fijn als ze via highlights onmiddellijk de essentie terugvinden.”
Veel cv’s richten zich ook op taken en verantwoordelijkheden. “Dit zegt iets over wat je doet, maar niets over hoe goed je dat doet. Belangrijk is dus je verwezenlijkingen of prestaties te beschrijven. Werkgevers willen niet alleen weten wat je doet, maar ook hoe performant je daarin bent”, oppert de loopbaancoach.
(wv) - Bron: MARK Magazine
Een goed opgebouwd netwerk ligt vaak aan de basis van een mooie carrière. Helaas is niet iedereen gezegend met netwerktalent. Welke fouten worden gemaakt?
Van de studentenwereld ken je alles, maar op het werk ben je nog een groentje. Deze 6 vergissingen kunnen je professionele reputatie snel kraken...
Deze twaalf voorbeelden van blunders vermijd je best als je je kansen tijdens een belangrijk sollicitatiegesprek niet wil vergooien ...
Met een indrukwekkende motivatiebrief en bijhorend cv kan je recruiters overtuigen om jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Enkele tips!
Een nieuwe grote klant die binnengehaald wordt of een project dat succesvol afgehandeld wordt, daar klinken we op. Maar niet alleen successen, ook mislukkingen en fouten zouden gevierd moeten worden.
Tijdens een sollicitatie kunnen de zenuwen je zo parten spelen dat je bepaalde essentiële zaken vergeet. Sollicitanten zien vooral dit over het hoofd …
Sommige zaken durven ons geluk op professioneel én persoonlijk vlak in de weg te staan. De volgende 10 dingen laat je in de toekomst dus beter achterwege.
Bij De Lijn hebben ze een gefundeerde en doordachte HR-aanpak uitgewerkt. “Want elke dag doet ertoe”, vertelt talentmanager An De Bel.
We vroegen een 52-jarige crisisbegeleider jongeren hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt…