Dagelijks emigreren honderd Belgen
Steeds meer landgenoten vestigen zich in het buitenland. Ruim 36.000 Belgen hebben vorig jaar België verlaten, gemiddeld bijna 100 per dag. Waarom?
Momenteel zijn er ruim 442.000 Belgen geregistreerd in het buitenland. Dat zijn er ruim 60.000 meer dan in 2012. De populairste bestemmingen zijn buurlanden als Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Duitsland, maar ook de Verenigde Staten.
De Belgen emigreren voornamelijk om economische redenen, voor het werk dus en vervolgens voor het (zonnige) klimaat of om sentimentele redenen. Maar het werk primeert. De Verenigde Staten, Luxemburg en Zwitserland nemen zo een plaats in de top tien. Ook de stijging van de emigratie naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, de BRICS-landen en de Emiraten is voornamelijk toe te schrijven aan economische redenen.
Zowel de huidige transportvormen (lowcostvluchten, snelle treinen) als communicatiemiddelen (internet, Skype) zijn factoren die de flinke uittocht in de hand werken. Ook de steeds vroegere ontdekking van verschillende regio's (via studentuitwisselingsprogramma’s, taalstages, …) en de algemene internationalisering hebben hun impact.
Bijna honderd Belgen per dag die emigreren is erg veel, maar dat betekent daarom niet dat we ze nooit meer terugzien. “Er komen ook veel Belgen terug na een paar jaren werken in het buitenland”, aldus David Van Wynsberghe van de vzw International Contacts.
(sd/bv/wv) - Bron: MARK Magazine / Ministerie Buitenlanden zaken, 2017 - Illustratie: (jvdv)
Steeds meer landgenoten vestigen zich in het buitenland. Ruim 36.000 Belgen hebben vorig jaar België verlaten, gemiddeld bijna 100 per dag. Waarom?
Zakenreizen zijn veel minder vrouwvriendelijk dan vaak wordt gedacht. Vrouwelijke medewerkers ondervinden veel meer ongemakken dan hun mannelijke collega’s.
Voor werknemers die overgeplaatst worden naar het buitenland blijkt Luanda, de hoofdstad van Angola, de duurste stad ter wereld om in te leven. De top 10?
Het diploma dat je in België behaalde, maakt vaak heel wat minder indruk in het buitenland. Ook als dat buitenland zich in Europa bevindt.
We vroegen aan Nick (26) uit Tessenderlo - werkzaam als barman in Australië - hoeveel hij netto per maand verdient …
De algemene regel is dat iedereen al het mogelijke moet doen om op zijn werk te raken.
46% van de werknemers meldt zich niet ziek uit angst om collega’s teleur te stellen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek over ziekmeldgedrag.
Wat de schooldirecteur is voor de school, is de winkeldirecteur voor de winkel of supermarkt: een schaars profiel én knelpuntberoep.
De Lijn biedt ál haar medewerkers boeiende doorgroeimogelijkheden aan, ongeacht de functie en voorgeschiedenis. Zo ondervonden ook enthousiaste De Lijn-krachten Yves, Sara en Hicham aan den lijve.