Go for happy
Vorige

1 van 746

Volgende
Volgend artikel:

Beobank doorbreekt stereotypes in banksector

Creatieve job: 'Ik zorg ervoor dat je hout voelt'

“We maken een scan van echt hout en die bewerken we met Photoshop.” (Carolien Diels, UNILIN)
Sommige jobs liggen meer voor de hand dan andere. Toen Caroline Diels afstudeerde als grafisch ontwerpster, wilde ze iets met haar creativiteit kunnen doen. Nu ontwerpt ze houtstructuren voor laminaatplanken.
Carolien Diels
“We maken een scan van echt hout en die bewerken we met Photoshop.” (Carolien Diels, UNILIN)

“Het is niet simpel om mensen uit te leggen wat ik doe,” lacht Caroline Diels. Samen met haar collega's ontwikkelt ze nieuwe laminaatplanken. Caroline ontwerpt de voelbare textuur die op de plank wordt geperst. “Laminaat bestaat uit meerdere lagen”, legt ze uit. “Eén daarvan is een kleurlaag met daarin de tekening van het hout. Die zorgt ervoor dat de plank eruitziet als hout. Daarbovenop wordt een laag gezet waarin een textuur wordt geperst. Zo krijg je geen gladde plank, maar een stuk laminaat met nerven die je niet alleen ziet, maar ook kan voelen.”

“We proberen de natuur beter te maken”, zegt Oke Nollet, designmanager op de R&D- afdeling van UNILIN. “We worden geïnspireerd door houten planken, maar het is niet altijd even gemakkelijk om die in laminaat om te zetten.”

Scan van echt hout

Echt hout heeft naden, nerven en barsten. Het R&D-team moet daarvan de juiste hoeveelheid overnemen en wegwerken om tot een goed product te komen. “Er wordt maanden gewerkt aan een nieuwe vloer”, zegt Oke Nollet.

Om zo'n nieuw ontwerp te maken, begint Caroline met een scan van echt hout. “Die gaan we bewerken met Photoshop”, legt ze uit. “We halen er de meest geaccentueerde delen uit. Een grote donkere barst wordt misschien wat kleiner gemaakt. Sommige fijnere nerven verlies je door de scan, en dan moet je ze er zelf terug inwerken. Het is design: kiezen wat je naar voren brengt, en wat je wegwerkt.”

Plankenbibliotheek

Elke plank wordt apart behandeld, en elk stukje wordt uitvergroot. “Je hebt wel een goed oog nodig”, zegt Caroline, “Je kan iets mooi maken, maar het moet er ook echt uitzien. Als je een deel te hard overwerkt, dan lijkt het snel fake.”

Een beetje kennis van hoe hout eruitziet, helpt natuurlijk ook. “Het is handig als je daar een visueel beeld van krijgt”, vertelt Caroline. “We hebben op het bedrijf een soort bibliotheek met alle soorten hout, waar we bij wijze van inspiratie kunnen gaan kijken.”

Houtdesign, dat blijkt teamwerk. “Ik maak de textuur,” zegt Caroline, “en ik moet natuurlijk samenwerken met degenen die de decorlaag maken, het dessin dat op de plank geprint wordt. Zij kunnen beslissen om er bijvoorbeeld een barst uit te halen, dan wordt dat ook gedaan in de structuur. Het moet allemaal wel passen, want uiteindelijk wordt het op elkaar geperst.”

(eb) - Foto: (kb) - Bron: MARK Magazine 

4 juli 2014
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook