Burn-out op het werk: ‘Leidinggevenden onderschatten hun impact’
Tegen burn-out lijkt geen kruid gewassen. 3 auteurs – een (psycho)therapeute, een journalist en een procesbegeleider – schreven er een boek over.
De onderwerpen in het boek zijn divers, leuk beschreven en best herkenbaar: van e-mailen, vergaderen en presenteren tot de collega’s. “Wie gelooft dat collega’s vooral praten over klantenorders of rentabiliteit, heeft waarschijnlijk geen werk. Begin er ook niet over, anders zul je snel alleen eten in de kantine”, schrijft Van den Bossche. Welke onderwerpen moet je dan wel aansnijden? Volgens hem de volgende.
Als algemene regel geldt: mannen hebben het te warm, vrouwen te koud. “Vrouwen voelen meer tocht, mannen maken meer tocht. Zet mannen en vrouwen samen aan een eiland en je krijgt gedonder.”
Altijd een succes. “Wanneer je echt niet weet wat je moet zeggen tegen een collega, is de ideale redding: ‘Zeg, hoe was jouw weekend?’ Dat mag je tot dinsdag vragen. Vanaf woensdag kun je vragen: ‘En, wat ga jij doen dit weekend?’”
Voer voor gesprek én discussie. “Altijd is er wel een collega die al in januari haar vakantie van drie weken heeft ingepland op de topdagen van juli. De anderen moeten zich maar aan haar agenda aanpassen.”
Ook koelkasten beroeren mensen. “Iedere dag moet iemand vaststellen dat zijn middagmaal verdwenen is, terwijl sommige dingen er wekenlang liggen te vergisten. Negentig procent van de ijskast wordt ingenomen door potjes, pakjes en flessen die ooit eens geopend zijn en daarna vergeten werden.”
Op kantoor lijkt niemand te weten wat je moet doen met die gootsteen, dat afwasmiddel en het borsteltje. “Ik heb met mijn eigen ogen gezien hoe collega’s groentesoep in een bierglas goten omdat niemand erin slaagde de kommen af te wassen”, herinnert Van den Bossche zich.
De jaarlijkse teambuildingsactiviteit hoort het groepsgevoel te versterken. Maar nog vóór de grote dag er is, begint het geklaag en gezucht al, weet Van den Bossche. “’Hoe komen we daar? Niet iedereen heeft een auto van de zaak’, mopperen sommige collega’s. ‘Moeten het nu echt altijd fysieke opdrachten zijn?’, foetert iemand anders.”
Naast een auto van de zaak is ook je werk-pc een statussymbool. “Dat nieuwe medewerkers die nog niets bewezen hebben meteen een gloednieuwe pc krijgen, veroorzaakt ongenoegen bij de oude rotten, die het moeten stellen met een trage, ouderwetse rammelkast.”
Wie is met wie? De cruciale vraag die iedereen bezighoudt. “De klassieke bronnen van affaires zijn bedrijfsfeestjes en externe opleidingen op hotel. Want waarom had die jonge Kathy van marketing een hotelkamer zo dicht bij die van de baas?”
Wanneer je bedrijf zich elders gaat vestigen, dan verdwijnen de gebruikelijke gespreksonderwerpen in de koelkast. De verhuizing neemt alle mentale ruimte in beslag: van gewenste plek (‘liefst aan het raam’) en de collega’s in je buurt (‘niet bij dat ellendig mens’) tot de te kleine parkeerruimte. En vooral: zal het er ook zo koud zijn? We zitten er nog niet en ik haat het daar al!”
(wv) - Bron: MARK Magazine
Burn-out voor beginners. Jij kunt het ook!, Arnout Van den Bossche, Lannoo, 2017, ISBN: 9789401446891, 192 pagina’s
10 januari 2018Tegen burn-out lijkt geen kruid gewassen. 3 auteurs – een (psycho)therapeute, een journalist en een procesbegeleider – schreven er een boek over.
In verschillende situaties is het belangrijk dat je op slechts een halve minuut indruk kunt maken. Zorg dat je steeds een ‘elevatorpitch’ hebt klaarstaan …
In Nederland heeft een accountant een schadevergoeding van 370.000 euro van zijn werkgever gekregen voor zijn burn-out ...
Gewapend met deze 48 originele vragen baan je je een weg uit de banaliteit richting een boeiend gesprek!
In de eerste zinnen van je motivatiebrief moet je meteen de aandacht trekken, en zo het verschil maken met de tientallen brieven van anderen.
We spenderen decennia aan werken en kloppen vaak meer dan 40 uren per week. Hoe kan je dan een burn-out vermijden? 13 tips!
Niet iedereen praat even makkelijk met collega's over koetjes en kalfjes. Met deze do’s en don’ts word je toch nog meester in smalltalk.
Wat zijn de formaliteiten van het Vlaams opleidingsverlof?
Wil je een welvarend bedrijf? Dan moet je als werkgever 55-plussers aannemen. Waarom? Omdat deze leeftijdscategorie doorgaans gelukkiger is.