'Mijn job? Hondenpoep opruimen voor de kost'
De Amerikaan Jacob D’Aniello, medeoprichter en CEO van DoodyCalls, verdient zijn brood op een opmerkelijke manier. Hij ruimt tegen betaling hondenpoep op ..
Sommigen weten het misschien niet, maar Mars heeft behalve een chocoladeafdeling ook honden- en kattenvoeding in portefeuille. Bij Mars Petcare (Pedigree, Whiskas, Sheba, Cesar, Royal Canin, …) dragen ze het welzijn van de beestjes en hun werknemers dan ook hoog in het vaandel. Maar ook op alle andere afdelingen van het familiebedrijf zijn ze zot van huisdieren en mogen honden en katten hun baasjes vergezellen naar kantoor. Bij Mars doen ze het wereldwijd intussen zo’n twintig jaar en weten ze perfect waarover ze praten.
Huisdieren maken het leven van hun baasjes beter, wat talrijke studies al bewezen hebben. Een wandelingetje op tijd en stond verbetert de fysieke conditie, maar vermindert ook de stress. Enkele rondhuppelende honden en katten ontlokken glimlachjes én verbeteren de productiviteit en moraal op de werkvloer. Werknemers nemen hun pups en kitten meestal al heel vroeg mee naar het werk, waardoor de beestjes echt opgroeien in de Mars-familie. En dat voelt iedereen. De dieren zijn gewoon aan het kantoorleven en gedragen zich. Voeg daarbij enkele duidelijke regels en de sfeer kan voor niemand nog stuk. Honden lopen gewoon op de kantoren rond, katten spenderen hun tijd in speciale ‘kattenhuizen’.
“Onze pet friendly office vibe is intussen heel gewoon”, vertelt corporate affairs director Kathy Heungens. “Over de hele wereld is 60 procent, in totaal zo’n 170 Petcare-sites, huisdiervriendelijk en er komen er continu bij. Hier in België zijn er altijd wel een tweetal honden op kantoor. Beestjes van 4 tot 84 kilo, van alle soorten en rassen. Mijn hond Louise is hier echt ‘hond aan huis’. Gemiddeld komt ze zo’n drie dagen per week mee naar kantoor. Louise volgt me gedurende de dag: ze gaat dan ook mee naar alle meetings. Niemand kijkt daar nog van op. Integendeel zelfs, als er eens een dag zonder honden is, dan voelt dat raar aan.”
Kathy onderstreept alle voordelen van een huisdiervriendelijk beleid op kantoor. “Ze brengen een ‘natuurlijk’ element binnen in de werkomgeving. Het werkt kalmerend en verbindend. Het is in het algemeen ook gewoon erg plezant. De honden doen ons heel geregeld lachen. Zo staan enkele honden bekend om hun snurkgedrag. Dat relativeert veel tijdens de meetings. En wie moet niet glimlachen wanneer er een puppy voorbij springt?”
Behalve voordelen voor de baasjes zijn die er natuurlijk ook voor de dieren zelf. In België heeft een op de drie families een kat en een op de vier Belgische gezinnen heeft een hond. Meer dan de helft van de Belgische families heeft of een hond, of een kat. “Deze dieren maken echt deel uit van de familie. Door ze mee te brengen naar kantoor zitten ze niet de hele dag alleen thuis. Wij werken ook samen met dierenopvang Het Blauwe Kruis en faciliteren de adoptie van een huisdier. Wij geloven dat huisdieren de wereld beter maken. Dan willen wij met onze visie de wereld ook beter maken voor de huisdieren.”
“Ik werk nog niet zo lang bij MARS. Toen ik kwam solliciteren en de pet friendly visie vernam, hebben we onmiddellijk besloten een hond te nemen. Daar droomden we al lang van, maar wanneer je met twee de hele dag gaat werken, is dat moeilijk. Jul gaat dan ook al mee van toen hij amper vier maand was. Ik wilde hem heel bewust zo vroeg meenemen. Zodat hij snel gewoon kon worden aan de collega’s en andere honden.
Natuurlijk heeft hij puppystreken gehad. Maar over het algemeen is er nooit iets vervelends gebeurd. Overdag is hij vooral heel rustig en slaapt hij veel. Of gaat hij eens rustig rondsnuffelen. Juls gedrag varieert van hilarisch tot ontroerend. Wanneer hij op zijn rug met alle vier zijn poten in de lucht luid ligt te snurken, laat dat niemand onberoerd. De aanwezigheid van Jul doet het sociaal contact op de werkvloer enorm toenemen. Hij heeft er ook voor gezorgd dat ik heel snel nieuwe collega’s heb ontmoet. Ik denk dat ik in de eerste twee keer dat hij meekwam naar kantoor met dertig nieuwe mensen heb gepraat.
Wanneer hij bij mij is, word ik (tot op vandaag) regelmatig aangesproken door mensen met wie ik anders niet direct mee in aanraking zou komen. Zo past de pet friendly visie helemaal in de algemeen vlotte MARS-cultuur. Hij dwingt me om ook eens naar buiten te gaan. Om mijn hoofd leeg te maken. Dat vergeten veel mensen als het druk is. Dan blijven ze net de hele tijd aan hun bureau zitten. Maar na een wandeling is de motivatie en concentratie weer een pak groter om er weer in te vliegen. Gewoon even opzij kijken en hem zien liggen, helpt ook al. (lacht)”
Myla is een complex beestje. “Ze komt ongelofelijk graag mee, maar wordt ook al eens graag alleen gelaten. Dus komt ze maar af en toe mee. Ik ben ook vaak op de baan, dus dan lukt het ook niet. Maar als ze mee is, dan komt ze aan op kantoor en gaat ze dag zeggen aan enkele collega’s en alles een beetje afsnuffelen. Anderen komen haar dan weer halen voor een wandelingetje op tijd en stond. Tussendoor ligt ze voornamelijk heel rustig onder mijn bureau. Dat was in het begin niet altijd zo. In Japan wordt dit ras gebruikt voor de jacht. Ze zijn heel nieuwsgierig en ook wel een beetje nerveus. Vandaag is ze gewoon aan het kantoorleven. Binnen Mars kent iedereen elkaar, we zijn bijna zoals een echte familie. Het is dan leuk als je een deeltje van je eigen familie, in de vorm van Myla, kan meenemen naar kantoor. Dat is niet alleen voor haar erg fijn. Ik geniet er erg van dat collega’s haar opnemen in hun persoonlijke leven. Dat ze haar mooi en aangenaam vinden.”
Myla heeft een grappige gewoonte opgebouwd. “Toen ze acht maand oud was, brak ze haar poot. Ze heeft zes weken lang niets kunnen doen. Dan nam ik haar op de schoot aan mijn bureau thuis. Vandaag denkt ze nog steeds dat ze mini is en springt ze ook bovenop me op kantoor. Dan laat ik haar een halfuurtje liggen om haar tevreden te stellen, daarna wordt ze echt wel te zwaar (lacht). Honden op de werkvloer zijn pure ontspanning. In andere bedrijven halen ze een koffie, wij aaien onze viervoeters of maken een kort ommetje buiten. Ze kalmeren en werken socialiserend. Door Myla heb ik al praatjes gemaakt met collega’s tegen wie ik daarvoor nog nooit babbelde.”
(td) - Bron: MARK Magazine
28 juli 2017De Amerikaan Jacob D’Aniello, medeoprichter en CEO van DoodyCalls, verdient zijn brood op een opmerkelijke manier. Hij ruimt tegen betaling hondenpoep op ..
Wie een baby krijgt, heeft recht op ouder-, moeder- en/of vaderschapsverlof. Bij de Schotse brouwerij Brewdog krijgen werknemers voortaan ook … puppyverlof.
Je kan je collega’s wel degelijk laten doen wat jij wil. Een glimlach, instemmend knikken, een koekje, ... Zoals bij honden: een beloning werkt altijd!
Is het personeelsfeest iets waar jij met tegenzin naartoe trekt? Bij de Uncle Ben’s-fabriek van Mars in het Kempense Olen tellen ze er de dagen voor af!
Wat als ... je je hond mee mocht nemen naar kantoor?
Waarin blinken de beste werkplekken uit? Deze vier elementen maken het verschil tussen een gewone, goede werkplek of de beste werkplek.
Huisdieren meenemen naar het werk is goed voor de gezondheid. Ze verbeteren de sfeer en verlichten de werkdruk.
Wat voor job je ook uitoefent, elk beroep verdient respect en waardering. Toch blijkt dat het ene beroep aanzienlijk meer aanzien heeft dan het andere...
We vroegen aan Stephanie (31) hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...