10 bewijzen dat een bureaujob je lichaam ruïneert
Naast de stress waar sommige kantoorwerkers mee te kampen krijgen, blijken er nog talrijke andere kwalen hand in hand te gaan met de typische bureaujob.
Uit onderzoek van Securex blijkt dat 'ability' bijna de helft van de inzetbaarheid van werknemers verklaart. Met andere woorden: jouw en mijn mentale én fysieke gezondheid hebben een erg grote impact op de mate waarin we vandaag en morgen aan het werk kunnen blijven in deze steeds veranderende wereld.
Securex past toe wat ze prediken: de onderneming biedt opleidingen aan over hoe medewerkers kunnen omgaan met (werk)druk en ziet in de afwezigheidscijfers dat de mindfulnesstraining die ze aanbiedt een aanzienlijk effect heeft.
Opvallend: de onderneming waarin het grootste deel van de mensen een echte bureaujob heeft, doet er alles aan om mensen zo vaak mogelijk vanachter dat klassieke bureau weg te halen. “Mensen moeten zich bewust zijn van het belang van bewegen en zelf hun gezondheid in handen nemen, maar we kunnen dit als organisatie wel faciliteren”, zegt Erik Gerritsen, die bij Securex als interne preventieadviseur waakt over het welzijn van de 1.600 medewerkers.
“We zijn al sinds 2007 bezig met minder zitten en meer bewegen: we organiseerden trapdagen en we motiveren mensen om minstens 10.000 stappen per dag te zetten. Maar we lanceerden ook 'start to stand': samen met de UGent hebben we gemeten hoe vaak mensen per dag rechtstaan en we motiveren hen om méér te gaan staan. Mensen hebben geen printer meer vlak bij hun bureau, we raden hen aan om recht te staan als ze aan het telefoneren zijn, en als er een vergadering met slechts twee deelnemers is, kan je die misschien al wandelend doen. Maar we hebben tijdens de 'start to stand'-campagne ook de bureau-wave ingevoerd: als de wekker afloopt, doet iedereen een wave.”
Rechtstaan en bewegen zijn belangrijk, ook buiten de werkuren, maar velen onder ons blijven nu eenmaal afhankelijk van de computer om ons werk te doen. Een paar eenvoudige ingrepen aan de infrastructuur blijken bij Securex effect te hebben. “Zitballen, bijvoorbeeld: als je op een gewone bureaustoel zit, is de hoek tussen je bovenlichaam en je benen vaak minder dan 90 graden en worden bloedvaten afgesneden. Dat is met een zitbal niet het geval”, legt de specialist uit. “Maar we hebben nu ook swoppers, stoelen met hetzelfde principe als een zitbal, maar wel met wieltjes onder, wat makkelijker is voor wie aan een bureau werkt.”
Securex heeft ook statafels om rechtstaand te werken of te vergaderen, en experimenteert nu zelfs met bikedesks, zeg maar een hometrainerbureau waarbij je kan fietsen tijdens het werken. “Samen met onderzoekers van de VUB gaan we na wat het effect hiervan is op de gezondheid en of tegelijkertijd op de computer werken en fietsen überhaupt wel haalbaar is.”
(tv) - Bron: MARK Magazine
Naast de stress waar sommige kantoorwerkers mee te kampen krijgen, blijken er nog talrijke andere kwalen hand in hand te gaan met de typische bureaujob.
Studies hebben reeds de vele negatieve effecten van langdurig neerzitten aangetoond, terwijl rechtstaand werken heel wat voordelen met zich meebrengt.
Inge Wiame, manager Partena Vitality, over het nieuwe workshopprogramma ‘Zitten is het nieuwe roken’ en de voordelen van een gezond vitaliteitsbeleid.
Na een drukke werkweek toch de indruk hebben dat je maar weinig gedaan hebt. Herkenbaar? Welke zes zaken zijn absoluut nefast voor je productiviteit?
Meer dan een kwart van de Britse werknemers heeft last van pijnlijke kniegewrichten. De oorzaken? Bureaujobs en de toenemende zwaarlijvigheid.
Mensen met een zittend beroep zullen het maar al te goed kennen: steken in de onderrug, pijnlijke polsen, storende hoofdpijn ...
Taal en solliciteren: de meningen zijn verdeeld. “Het meest onredelijke is om sollicitanten af te wijzen omwille van taalfouten in een sollicitatiebrief.”
Moeite met keuzes maken? Aan de hand van deze zeven tips maak je komaf met je twijfel en neem je de juiste beslissing.
Tijdens het rondetafelgesprek ‘Werken in de zorg’ van Jobat deden Armonea, CM, FOD Justitie, FPC Antwerpen en FPC Gent hun verhaal.