Starters
Vorige

1 van 206

Volgende
Volgend artikel:

Hoe Finn en Tijs een vliegende start maken bij Fluvius

7 gouden carrièretips voor Young Potentials

Voor je dertigste al een grote verantwoordelijkheid dragen in de bedrijfswereld, het blijft eerder uitzondering dan regel. Mark portretteert twee ‘young potentials’ met een flinke drive.
#

Doch allereerst ...

7 gouden tips voor 'jonge wolven'

  1. Walk the walk. Geef het goede voorbeeld.
  2. Talk the talk. Werk aan je communicatievaardigheden.
  3. Wees ambitieus, optimistisch, energiek en toon vertrouwen, maar vermijd arrogantie.
  4. Vermijd chaos. Werk efficiënt en georganiseerd.
  5. Zoek klankborden, mensen die je een spiegel voorhouden, confronteren en adviseren. Bouw een netwerk uit.
  6. Handel rechtvaardig. Vermijd kliekvorming en het voortrekken van je favoriete collega's.
  7. Ken je eigen sterktes en zwaktes én die van je team.

Jonge mensen, grote carrières

An Van Esser
An Van Esser: ‘Alles kan altijd beter’ 

  • Geboren: 1986
  • Opleiding: Handelsingenieur
  • 2009: begonnen bij Unilin
  • juni 2011-maart 2012: Unilin Rusland
  • april 2012-mei 2013: Unilin Brazilië
  • mei 2013-mei 2015 Unilin Australië
  • Hobby's: kickboksen en skydiven

An Van Esser (28) beleeft in Melbourne na Rusland en Brazilië al haar derde expatervaring voor Unilin, de laminaatproducent met hoofdkwartier in Wielsbeke. Ze werkt er als operations manager. Een boeiende en veeleisende job met veel verantwoordelijkheid, maar dat is precies wat An wil.

“Ik hou van de uitdaging, ik bewijs mezelf graag en ik kan goed zelfstandig werken. Toen ik bij Unilin begon, ben ik er meteen ingevlogen. Niet veel later kreeg ik de kans om mee te werken aan projecten in het buitenland. Een kans die ik met beide handen heb gegrepen.”

Waar komt die drive vandaan? “Ik vermoed vanuit mijn opvoeding. Ik heb schitterende ouders, maar mijn vader is erg veeleisend: alles kan altijd beter.” Verantwoordelijkheid dragen over mensen die ouder en meer ervaren zijn dan zijzelf, daar schrikt An Van Esser niet voor terug. “Ik heb altijd in functies gewerkt waarin ik de mensen zelf ook iets kan bijbrengen. Ik tracht de praktijken toe te passen die ik op andere sites heb leren kennen. Hier in Australië hebben we een aantal dingen veranderd op het gebied van bevoorrading en stockbeheer. Het zijn veranderingen die voor iedereen positief zijn, dus dat creëert meteen vertrouwen.”

Wat waren de moeilijkste momenten? “In Rusland was het niet altijd even gemakkelijk: ik sprak de taal nauwelijks en de mensen denken erg hiërarchisch. Daar heb ik nogal wat tegenkanting ondervonden, maar daar leer je ook uit. In Australië is het makkelijker werken. De mensen zijn zalig hier en we hebben een heel goed team.”

Zoals bij de meeste jonge medewerkers met veel verantwoordelijkheid is het succes van An niet alleen te danken aan de bedrijfscultuur en aan de mogelijkheden tot interne opleiding, maar ook aan haar directe leidinggevende. “Zonder hem had ik hier waarschijnlijk niet gezeten. Hij heeft me alle kansen op het juiste moment gegeven. Hij houdt mijn job interessant, en ik leer heel veel van hem bij.”

André Vorage
André Vorage : ’Ik wil een positief verschil maken’ 

  • Geboren: 1987
  • Opleiding: MScBA Finance & Investments
  • juli 2012-juli 2013 Business analyst bij Belfius Insurance
  • juli 2013-mei 2014 Internal consultant bij Belfius Insurance
  • mei 2014-… Process owner van het Document Management System, Belfius Insurance
  • Hobby's: squash, dansen, lezen, reizen, liefdadigheidswerk

Nederlander André Vorage is aan een steile klim bezig doorheen de verzekeringstak van Belfius, voorlopig bekroond met de eindverantwoordelijkheid over het digitale documentenbeheer. “Mijn verantwoordelijkheid is duidelijk afgelijnd, ik kan er dus gemakkelijk op afgerekend worden. Samen met zeven collega's van IT is het mijn taak om de stabiliteit en efficiëntie van het documentsysteem te verbeteren. Ik moet bovendien het overzicht bewaren en de feedback van de gebruikers capteren en opvolgen. Daarnaast wil ik een visie ontwikkelen op de toekomst van ons documentbeheer en die implementeren. We hebben met ons systeem al een voorsprong in de sector en die wil ik graag bewaren of groter maken. Over twee jaar wil ik kunnen zeggen dat ik een positief verschil gemaakt heb.”

De carrière van André bij de verzekeraar kende een kickstart dankzij zijn deelname aan het Young Professionals Program, een high potentials-programma waarvoor hij intern solliciteerde. Zo leerde hij snel het bedrijf en de nieuwste ontwikkelingen erin kennen. Dankzij dit programma kreeg hij ook zijn huidige functie aangeboden.

André viel bij zijn werkgever ook op door zijn engagement in het Young Wolves-project, een initiatief van jonge werknemers met ambitie, die meer willen doen dan in hun functie-omschrijving staat. “Het mooie was dat er naar ons werd geluisterd. Zo mochten we onze visie op de communicatie van de nieuwe bedrijfsstrategie voorstellen op het directiecomité.” Andrés nieuwe verantwoordelijkheid zit hem als gegoten. “Ik ben altijd iemand geweest die graag dingen doet en iets wil bereiken. Ik ben niet geschikt voor een nine to five-job en het spreekt me helemaal niet aan om dertig jaar hetzelfde te doen. Ik hou ervan om een project tot een goed einde te brengen.”

Zijn relatief jonge leeftijd heeft hem daar tot nog toe niet bij gehinderd. “Ik merk een grote openheid en luisterbereidheid bij mijn collega's, die beseffen dat jonge mensen ook goede ideeën kunnen hebben. Je staat er hier trouwens nooit alleen voor. Op de werkvloer heerst er een grote bereidheid om elkaar te helpen.”

(jb) - Illustratie: (Jan vdv) - Foto’s: (kb) - Bron: MARK Magazine 

17 juli 2014
Anderen bekeken ook