1 op 5 bereidt sollicitatiegesprek amper voor
Onderzoek van Randstad toont aan dat bijna één op de vijf kandidaten vooraf geen enkele informatie opzoekt over de functie waarvoor ze gaan solliciteren.
De kandidaat-salesmanager die zijn sollicitatiegesprek niet haalde, stuurde een dramatische mail over een accident met een foto van zijn gehavende BMW. Zogezegd zijn BMW, want dezelfde foto kon de opmerkzame recruiter ook terugvinden door in Google ‘BMW car accident’ in te typen en bij een artikel van The Hindu terecht te komen. De foto bleek namelijk in India te zijn gemaakt.
Foute kledij is een klassieker bij sollicitaties. Maar een flagrant voorbeeld ervan is de man die verscheen in joggingpak, want hij ging na het interview nog joggen.
Bluffen is tijdens een sollicitatiegesprek niet altijd een goed idee. Denk maar aan de sollicitant die tijdens het gesprek een telefoontje van een concurrent van de recruiter beantwoordde. Of aan de sollicitant die de krant van de recruiter in brand stak toen die zei 'Maak indruk op me'.
Flirten met je recruiter komt niet altijd even professioneel over. Buitensporige interesse in het personeel ook niet. Denk dan bijvoorbeeld aan een man die tijdens het gesprek naar de naam en het telefoonnummer van de receptioniste vroeg. Hij zag haar wel zitten. Een ander voorbeeld is een kandidaat die na het sollicitatiegesprek nog een knuffel wou.
Iemand solliciteert als chauffeur, terwijl hij pas enkele weken ervoor zijn rijbewijs had gehaald. “Nu zal u wel denken dat ik nog niet zoveel ervaring heb, maar ik heb daarvoor negen jaar lang zonder rijbewijs gereden in een personenwagen zonder ooit een keer schade of een ongeval te krijgen. En ook nooit aangehouden. Gelukkig!”, zo lezen we. De betreffende sollicitatiebrief circuleert via sociale media, al is het niet zeker of de brief echt is.
(wv) – Bron: MARK Magazine
Onderzoek van Randstad toont aan dat bijna één op de vijf kandidaten vooraf geen enkele informatie opzoekt over de functie waarvoor ze gaan solliciteren.
Je sollicitatiegesprek is meestal de ultieme kans om je van je beste kant te laten zien. Je sluit het daarom maar beter sterk en memorabel af.
Iedereen denkt ongeveer te weten hoe men zich moet gedragen tijdens een sollicitatiegesprek. Maar is dat wel zo? Dit doe je beter niet!
Je bent niet zoals alle anderen, dus ook je (creatief) cv springt uit de band. Dat kan zeker geen kwaad, maar pas wel op met té creatieve vondsten.
Deze twaalf voorbeelden van blunders vermijd je best als je je kansen tijdens een belangrijk sollicitatiegesprek niet wil vergooien ...
Meer dan een op de drie werkgevers vindt dat vrouwen te veel make-up dragen op het werk. Dit blijkt uit een rondvraag door een Britse bedrijfsmakelaar.
De 15 minuten voor de start van een sollicitatie kunnen zenuwslopend zijn. Als je het verstandig aanpakt, kunnen ze je echter ook in de juiste mood brengen.
Na uren in dezelfde houding te zitten op kantoor kan je wel ontspanning gebruiken. Met deze 5 oefeningen hoef je daarvoor je bureaustoel niet te verlaten.
Een kwart van de werknemers werkt door terwijl ze hun lunch naar binnen werken. Maar eigenlijk heeft het overslaan van die pauze een averechts effect...