Bazen
Vorige

1 van 498

Volgende
Volgend artikel:

Slecht nieuws breng je in 4 stappen

5 vragen over de cultural fit met jouw werkgever

Twegos
“Ook binnen een sector zijn er soms fundamentele verschillen. Een bankengroep als KBC verschilt qua cultuur bijvoorbeeld grondig van ING.” (Jurgen Noel, medeoprichter van Twegos)
Niet alleen tussen mensen, maar ook met een werkgever bestaat er zoiets als een match, mogelijk zelfs een perfect match. Met Jurgen Noel, medeoprichter van Twegos, dat bedrijfswaarden in kaart brengt bij werknemers en werkgevers, beantwoorden we vijf vragen over de cultural fit.

1. Bestaat er zoiets als een cultural fit?

Ja, bij elke organisatie is er sowieo een company culture. Al komt die daarom niet overeen met de cultuur die bedrijven zelf vooropstellen. “De waarden die bij hen spreekwoordelijk aan de muur hangen, zijn soms eerder aspirationeel en voldoen lang niet altijd aan de realiteit”, aldus Jurgen Noel. “Maar bij grote organisaties gaat het eerder om subculturen. Afdelingen verschillen daar bijvoorbeeld meer van elkaar. Een fit met de directe omgeving en manager zijn daar meer voorspelbaar.”

2. Wat als je niet past bij een bedrijfscultuur?

Je voelt als medewerker wel of je in een organisatie past of niet. Al valt er moeilijk de vinger op te leggen. “Doorgaans zijn er twee mogelijke manieren om ermee om te gaan als je er niet past. Ofwel verlaat je de organisatie, ofwel leg je je erbij neer, al zal dat je prestaties en betrokkenheid niet bevorderen.”

3. Welke waarden spelen mee voor vertrek of prestaties?

“Wij hebben op basis van academisch onderzoek alle waarden bepaald die ertoe doen. Wij zagen uiteindelijk bij dertien professionele waarden (zie kader) correlaties met verloop en prestaties. Die dertien zijn allemaal even belangrijk”, aldus Jurgen. De fit met een bedrijf wordt bepaald door de mate waarin de waardenhiërarchie van kandidaat en bedrijf overeenstemmen.

4. Zijn waarden een belangrijker argument om ergens te (blijven) werken dan pakweg loon of woonwerkafstand?

“De cultural fit is een van belangrijke elementen die bepalen of mensen bij een werkgever blijven en er ook qua prestaties tot hun recht komen. Maar er zijn natuurlijk ook andere elementen, zoals de hoogte van het loon of de afstand tot het werk. Algemeen kun je stellen dat waarden 35 tot 40 procent uitmaken van de fit van een individu met een bedrijf”, stelt Jurgen.

5. Kunnen bedrijven uit dezelfde sector qua cultuur grondig verschillen?

Er is wel sprake van industrietendensen. “Bedrijven uit dezelfde industrie zullen meer gelijkenissen vertonen dan bedrijven uit twee totaal verschillende industrieën. Toch zijn er ook binnen een sector soms fundamentele verschillen. Een bankengroep als KBC verschilt qua cultuur bijvoorbeeld grondig van ING.” 

Deze 13 waarden spelen altijd (en overal) mee

Deze dertien waarden zorgen voor een cultural fit. Het zijn de waarden die Twegos meet. In welke mate vinden (toekomstige) werknemers die even belangrijk als de organisatie? “Deze dertien zijn bovendien universeel: ze gelden zowel in Vlaanderen als in Wallonië, de VS of Japan. Al zal niet iedereen de waarden even belangrijk vinden. Dat wordt dan wel cultureel bepaald.”

  1. Samenwerking: een werkomgeving waarin men belang hecht aan teamwerk.
  2. Conformiteit: een werkomgeving zonder conflicten.
  3. Erkenning: een bedrijf waarin inzet door anderen gezien wordt.
  4. Zorg: een werkomgeving waarin mensen elkaar helpen.
  5. Gelijkheid & diversiteit: een bedrijf waarin afkomst, geslacht, of andere persoonsgebonden kenmerken geen rol spelen.
  6. Zelfsturing: een organisatie waarin ze invloed kunnen hebben op hun taken.
  7. Voorspelbaarheid: een georganiseerde werkomgeving.
  8. Prestatiegerichtheid: een werkomgeving waarin eigen verdiensten erkend worden.
  9. Zelfontplooiing: een organisatie waarin ze kunnen leren.
  10. Duurzaamheid: een werkomgeving waarin mensen op lange termijn denken. 


(nd/wv) - Bron: MARK Magazine

18 juli 2016
Anderen bekeken ook