3 dingen die kandidaten meestal vergeten tijdens een sollicitatie
Tijdens een sollicitatie kunnen de zenuwen je zo parten spelen dat je bepaalde essentiële zaken vergeet. Sollicitanten zien vooral dit over het hoofd …
Luister goed naar hoe je manager-to-be praat over je toekomstige collega's. Vol trots, met respect, of zelfs met empathie? Of hoor je een andere ondertoon? In het eerste geval is je manager iemand die graag leiding geeft en niet iemand die alleen maar hoger op de ladder wil geraken. Het wordt nog beter als je baas-in-wording voorstelt om een paar teamleden te ontmoeten zodat je zelf een indruk kan krijgen van je collega's.
Dit is jouw kans om in te spelen op je eigen kwaliteiten. Misschien zijn dat wel kwaliteiten die het team nog mist? Luister goed en lees tussen de lijnen. Zo kom je te weten wat je toekomstige manager het meest apprecieert. Komen zijn waarden overeen met die van jou?
Meerdere keren per dag? Af en toe one-to-one? Het juiste antwoord bestaat niet. Belangrijker is wat jij wilt. Hou je van zelfstandig werken, of heb je nood aan voortdurende feedback? Leg de link tussen jouw verwachtingen en het antwoord dat je krijgt. Is die er niet, denk dan na over wat dat voor jou betekent.
Als je baas-in-wording alleen maar het jaarlijkse functioneringsgesprek aanhaalt, is dat een knipperlicht. Eén keer per jaar spreken over je ontwikkeling is ruim onvoldoende. Wil jij echt zolang wachten om je talenten en ambities op tafel te leggen?
Een vraag waar je hem of haar ongetwijfeld mee verrast. Hier word je persoonlijk. Wat betekent dat je extra aandachtig moet zijn. Wat motiveert je baas? Klinkt hij of zij optimistisch? Geniet je baas van zijn werk? Belangrijk, want een ongelukkige werknemer kan geen geweldige manager zijn. Klinkt het antwoord ongeïnspireerd of vlak? Dan ben je gewaarschuwd.
Na het gesprek kun je jezelf nog een aantal vragen stellen. Wat kun je leren van deze persoon? Hoe was je energie tijdens het gesprek? Voel je een band met je baas-in-wording? Heb je gelachen? En ... kijk je ernaar uit om nog eens met deze persoon te praten?
(wv) - Bron: MARK Magazine
Wie meer advies wil lezen van Annelies Quaegebeur vindt dat op www.a-lissome.be en op www.facebook.com/alissome.
1 juli 2015Tijdens een sollicitatie kunnen de zenuwen je zo parten spelen dat je bepaalde essentiële zaken vergeet. Sollicitanten zien vooral dit over het hoofd …
Als je liever niet bij de pakken blijft zitten en toch nog iets moois uit dat slechte sollicitatiegesprek wil halen, overloop dan zeker deze tips.
Solliciteren een spel? Dat wil je wel eens denken als je beduusd uit een interview komt. Maar heb je jezelf al eens afgevraagd of je de spelregels wel kent?
De trends in werving en selectie zorgen voor gerommel in de hr- wereld: “Wat we zeggen wat we zouden moeten doen, is niet wat we doen vandaag.”
Soms hebben HR-managers een aantal vragen in petto waar je in eerste instantie misschien niet aan gedacht had. Bijvoorbeeld deze 8 sollicitatievragen …
Als je dacht dat je al moeilijke sollicitaties gedaan hebt, dan heb je het mis. Bij Google is het pas echt moeilijk om binnen te geraken. Enkele voorbeelden
Ieder jaar maakt de jobsite Glasdoor.com een overzicht van de bizarste vragen die kandidaten tijdens sollicitatiegesprekken voorgeschoteld kregen ...
Rijden met een supersnelle sportwagen én er nog voor betaald worden ook: de job van F1-piloot is voor velen dé droomjob. Maar hoeveel verdient zo’n racepiloot?
De 7 hoofdzonden. Ze zijn al sinds mensenheugenis eigen aan de mens en zorgden al voor eindeloos veel problemen. Ja, ook op de werkvloer.