6 bureaus per 10 werknemers in 2020
Uit onderzoek blijkt dat het aantal werkplekken op kantoren fors zal dalen. In 2020 zouden maar iets meer dan 6 bureaus per 10 werknemers beschikbaar zijn.
Het is HR- en well-being-specialist Attentia die vijf HR-trends voor 2018 voorspelt. Die zijn ook voor jezelf en jouw bedrijf van tel.
Mensen die streven naar work-life balance zitten sneller met een burn-out. Want die balans is echt niet meer van deze tijd: niet alleen word je in je vrije tijd geconfronteerd met werkgerelateerde dingen, tijdens het werk glipt je privéleven er soms tussen. “Wie checkt er niet snel even het nieuws tijdens de lunch of de Whatsapp-groep van de school van de kinderen?”, stelt Mirabel Hoys, lead consultant HR & well-being bij Attentia. “In 2018 draait het meer rond integratie van werk en persoonlijk leven, bedrijven zullen dat inzien en daarop inzetten.”
Niet alleen werk en privé, maar ook HR en well-being, twee werelden die vroeger heel ver uit elkaar lagen, komen dichter bij elkaar. Dat is een visie die Attentia alleen maar toejuicht. “Bedrijven zijn meer en meer bezig met psychosociale aspecten én investeren erin, bijvoorbeeld via risicoanalyses en ondersteuning op het terrein. Soms zelf 24 uur op 24 en 7 dagen op 7”, oppert Hoys.
Qua HR en well-being doen bedrijven nog heel wat interne functionele processen manueel (berekenen vakantierechten, aanvraag educatief verlof enzovoort). “In 2018 gaan bedrijven die functionele taken en processen meer uitbesteden aan HR- en well-being-partners, die de middelen, schaalgrootte en mogelijkheden hebben om die processen te automatiseren en robotiseren”, meent Guy Van Hauwermeiren, directeur consulting bij Attentia.
Toch gaat het, zelfs in het digitale tijdperk, niet zozeer over tools, maar over mensen. “Neem nu individuele verloning. Er zijn bijvoorbeeld medewerkers die in de zomer een grotere wagen willen. Of hun salaris deels willen gebruiken om bij te studeren. Bedrijven die dat faciliteren met digitale tools, zetten hun medewerkers aan het stuur van hun eigen carrière.”
Organisaties reiken hun medewerkers steeds vaker tools aan die hun zelfredzaamheid én actieve participatie in hun eigen gezondheid verhogen. “Denk aan bevragingen en metingen, bijvoorbeeld met activiteitentrackers. Op die manier krijgen werknemers zelf continu meer inzicht in hun gezondheid, in plaats van één keer per jaar een foto”, weet Lieve Mets, directeur risicobeheersing bij Attentia. “Bovendien krijgen ze zo ook meer verantwoordelijkheid over hun eigen mentale en fysieke gezondheid.”
Als je het aantal burn-outs ziet en daarbij het aantal mensen telt dat zich niet geapprecieerd voelt op het werk, is het duidelijk dat we nood hebben aan een nieuw soort leiderschap. “Leiders zullen inzien dat ze hun mensen productiever maken wanneer ze hen inspireren, op een correcte manier benaderen en autonomie bieden”, weet Tim Vermeire, lead consultant corporate vitality.
Bij leiderschap hoort ook de opmars van positieve psychologie, iets wat in de Verenigde Staten al langer van tel is. “In 2018 zullen de meeste bedrijven in ons land inzien dat ze moeten focussen op het psychologisch en mentaal kapitaal van de medewerkers, met openheid, positiviteit, zelfsturing en veerkracht als essentiële ingrediënten.”
Medewerkers die progressie maken, zijn gemotiveerde medewerkers. “Dus waarom één keer per jaar terugkijken, als je dat evaluatiemoment ook zou kunnen gebruiken om naar de toekomst te kijken?”, vindt Guy Van Hauwermeiren. “Het is veel interessanter om samen te kijken waar de medewerkers willen staan en welke stappen ze daarvoor moeten zetten, als link tussen het doel van de organisatie en de identiteit van de medewerkers.”
(wv) - Bron: MARK Magazine
Uit onderzoek blijkt dat het aantal werkplekken op kantoren fors zal dalen. In 2020 zouden maar iets meer dan 6 bureaus per 10 werknemers beschikbaar zijn.
We gaan het dit jaar anders doen! Maar voor we het beseffen zitten we opnieuw in onze 9 tot 5-routine … Hoe doorbreek je die?
Wist je dat je jouw allerbeste jaar kunt plannen? Neem deze 5 praktische tips mee voor 2017 en verbeter je leven en werk na 365 dagen!
Jos Vanhoof, bestuurslid van artsensyndicaat BVAS en zelf ook huisarts, ziet diverse oorzaken waarom zijn beroep onder druk staat...
Bla bla bla. Zijn dit de woorden die spontaan in jou opkomen wanneer je tijdens de pauze met je collega’s praat? Met deze tips pak je smalltalk aan als een pro…
Word jij ook niet enthousiast van jouw aantal wettelijke vakantiedagen? Dan is jeugdverlof of Europees verlof misschien wel iets voor jou.
Je bent er helemaal klaar voor om eindelijk die loonsverhoging aan je baas te vragen. Maar wat gaat er door je baas heen wanneer je de bewuste vraag stelt?
In 2 op 3 kmo’s zien werknemers onvoldoende kansen op promotie, zo blijkt uit onderzoek van Hogent, KU Leuven, UGent en Securex.
Pas afgestudeerd? Dan wil je wellicht héél graag weten welk salaris je mag verwachten in je eerste job binnen de meest courante business support functies.