7 foute manieren om een complimentje te maken
Geen betere waardering voor perfect uitgevoerd werk dan een complimentje. Maar toch worden complimenten niet altijd op de juiste manier geuit.
HR-experte Laetitia Verbeck van Agilitas geeft alvast vijf tips waarmee je de koe bij de horens kunt vatten om meer waardering te krijgen van je collega’s en je leidinggevende.
Een stap naar een cultuur waarin het geven van erkenning en waardering normaal is. “Zie je iets bij je collega’s dat je in positieve zin opvalt? Benoem het en probeer specifiek te zijn. Je zult zien dat je zelf ook energie krijgt van complimenten geven”, raadt ze aan.
Maak een afspraak met je baas als je meer feedback wilt. “Je zou hem of haar ook kunnen voorstellen om regelmatige feedbackmomenten in te lassen”, stelt Laetitia voor.
Niemand hoort graag problemen of gaat graag om met negatieve situaties. “Dat geldt zeker ook voor je manager”, merkt ze op. “Probeer daarom vooraf al te onderzoeken wat mogelijke oplossingen kunnen zijn voor het probleem. Dan kan je tijdens je gesprek meteen twee opties voorleggen. Zo heeft je leidinggevende een positief gevoel en kan hij meteen een beslissing nemen. Je baas zal je hiervoor zeker waarderen.”
Wacht dus niet op je baas. “Luister eens bij je collega’s of zij interesse hebben om samen te gaan lunchen, een wandeling te maken, na het werk iets te gaan drinken of sporten enzovoort. Zo leer je je collega’s beter kennen en draag je bij tot een open bedrijfscultuur. Je collega’s zullen je initiatief zeker op prijs stellen.”
Als je dan toch de keuze maakt om op zoek te gaan naar een nieuwe job, stel dan de juiste vragen tijdens je sollicitatiegesprek, raadt Laetitia aan. “Vind je feedbackcultuur en waardering van je baas heel belangrijk? Stel dan zeker een aantal vragen over de bedrijfscultuur hierrond. Hoe word je geëvalueerd en zijn er bijvoorbeeld veel persoonlijke gesprekmomenten? Dat geeft al een eerste indruk. En vergeet niet te luisteren naar je buikgevoel.”
(wv) - Bron: MARK Magazine
Geen betere waardering voor perfect uitgevoerd werk dan een complimentje. Maar toch worden complimenten niet altijd op de juiste manier geuit.
Ben jij ook diensthoofd of leidinggevende? Wij geven enkele tips hoe je werknemers en medewerkers positief kan motiveren.
Haal je voldoening uit je werk? Dat is van cruciaal belang voor je werkgever. Hoe je die werktevredenheid een boost geeft, leggen we je graag uit.
Waardering staat bovenaan. Loon blijkt minder belangrijk. “Toch heeft de meerderheid te hoge loonverwachtingen”, stelt Damien Van der Stichele van Attentia.
Iedere dag spoken er wel duizenden verschillende gedachten door je hoofd. Je kan het vergelijken met een mp3-speler of radio in je hoofd, die op een bepaalde zender is ingesteld. Maar heb je er al eens bij stilgestaan op welke zender je precies bent afgestemd? Wat voor soort gedachten je hebt?
Twee Amerikaanse wetenschappers geven in een recente paper enkele tips om jezelf onopvallend omhoog te slijmen.
Onze maatschappij richt zich heel erg op specialisten. Maar wat als je veel kunt en vooral veel dingen graag doet?
Slechts 1 op de 10 werknemers krijgt energie van zijn job en gaat fluitend naar huis na een werkdag, zo blijkt uit een peiling bij 16.857 Belgen.
Deed je het altijd goed op school? Maar heb je het gevoel dat je het werkleven minder vlot doorzwemt en het meer op spartelen lijkt? Je bent niet alleen.