8 jobs waarbij je (bijna dagelijks) uitgescholden wordt
In de ene job krijg je het al harder te verduren dan in de andere. Welke werknemers krijgen regelmatig (onterechte) kritiek te slikken?
Er zijn altijd goede redenen om (snel) te vertrekken. Maar the money is daar vaak niet bij. “De meesten onder ons willen wel meer betaald worden. Maar je verandert niet telkens van job om net iets meer loon te krijgen”, stelt loopbaancoach Annelies Quaegebeur. De volgende redenen kunnen volgens haar wel valabel zijn.
Het kan zijn dat je getekend hebt voor een nieuwe job, of al in je nieuwe job bezig bent als dé job waarvan je altijd gedroomd hebt vacant wordt én je hem aangeboden krijgt. “Weeg de voor- en nadelen van snel veranderen af ten opzichte van de voor- en nadelen van je droomjob. En ga dan resoluut voor datgene wat je beslist”, stelt Quaegebeur.
Een van de redenen om van job te wisselen, is als je snel beseft dat je geen mentor hebt en er ook geen zult krijgen. “Ook als je in de voor jou juiste job zit, maar je ziet geen enkele manier om te groeien of leren, is dat een reden om te veranderen. Er is geen reden om in een job weg te kwijnen als je jezelf er niet kunt ontwikkelen”, vindt de coach.
Zo’n mentor zorgt ervoor dat je interessante projecten toegeschoven krijgt, hij komt voor je op als er zich opportuniteiten voordoen en staat je bij met raad en daad.
Een baas die je niet steunt zoals je nodig hebt, iemand die je niet respecteert, die je publiekelijk op je fouten wijst, die je pest of agressief behandelt of met je pluimen gaat lopen: die kun je beter vermijden. “Praat erover met HR of je vertrouwenspersoon. Als dat niet kan, of geen resultaat geeft, is het moment aangebroken om te vertrekken”, raadt Quaegebeur aan.
Als het gedacht van naar je werk te vertrekken je al stress bezorgt, dan klopt er iets niet. “Veertig uren per week werken kan zalig zijn als je in de juiste job zit. Als je echter in een job start waar je al snel merkt dat je overwerkt geraakt en dat je levenskwaliteit erop achteruitgaat, dan is het toch snel tijd om eens met je manager te praten”, vindt ze.
Als dat niet helpt en ook een gesprek met HR brengt geen zoden aan de dijk, dan is het volgens haar misschien wel tijd om te vertrekken. “Er staat geen prijs op je gezondheid en geluk. Bore-out of burn-out komen niet noodzakelijk van te weinig of te veel te werken, maar eerder van werk te doen dat verkeerd is voor je: een job zonder zingeving.”
Je mag op zich nog een fijne job hebben, maar als je het gevoel hebt dat je bedrijf onethische praktijken hanteert, zal het liedje niet lang duren. “Onze waarden en normen zijn belangrijk en wat daartegen indruist zou het weleens heel moeilijk kunnen maken om lang te blijven”, vindt ze. “Als je terechtkomt in een situatie waar je je oncomfortabel voelt, oneerlijk behandeld wordt of waar er misbruik van je wordt gemaakt, vertrek dan en ga op zoek naar een werkgever die jou en je waarden respecteert.”
(wv) - Bron: MARK Magazine
Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Heb jij ook loopbaan gerelateerde vragen? Meer informatie kan je vinden op de website www.a-lissome.be en volgen kan via www.facebook.com/alissome
4 april 2017In de ene job krijg je het al harder te verduren dan in de andere. Welke werknemers krijgen regelmatig (onterechte) kritiek te slikken?
Je ontslag geven doe je niet zomaar. Je kan je dus maar best goed voorbereiden. Hoe het wel en hoe het niet moet? Jobat.be zet alles voor je op een rij.
Een nieuwe uitdaging nodig? Je ontslag geven is niet eenvoudig. Deze tips helpen je alvast bij het schrijven van een goede ontslagbrief.
Een nieuwe job gaat vaak gepaard met een aantal tegenvallers. Zes op de tien werknemers zijn zelfs teleurgesteld in minstens één aspect van hun nieuwe job.
Je hebt zo van die momenten op je werk dat de emmer overloopt en je gewoon wil opstappen. Voor je dat doet, neem even deze 5 dingen in overweging …
We wisselen allemaal sneller en gemakkelijker van job dan vroeger. Maar is dat wel noodzakelijk iets slecht? Of is het een logische evolutie?
Je gaat elke dag naar je werk. Je bent blij dat je werk hebt. En toch knaagt er iets. Herken je volgende zaken? Dan is het tijd voor een nieuwe uitdaging!
Sinds 1 januari 2023 heb je als vader of meeouder na de geboorte van je kind recht op 20 werkdagen geboorteverlof.
De stijl waarmee iemand leidinggeeft, bepaalt voor een flink deel of iemand risico loopt op een burn-out.