11 tips om je werkweek goed te beginnen
Maandag, het begin van de werkweek. De meest gemaakte fout is om je meteen op je werk te storten en er hard in te vliegen. Enkele tips hoe het wél moet!
In het boek Grip zet ondernemer Rick Pastoor uiteen hoe je efficiënter kunt werken. Het boek bevat inzichten die ook in eerdere boeken over productiviteit terugkwamen, maar is heel praktisch. Er staan onder meer de volgende tips in.
Een manager werkt in uren of zelfs halve uren. Voor hem is het evident om continu te schakelen tussen activiteiten. “Maar voor makers, zoals copywriters of programmeurs, is dit snelle schakelen ondoenlijk”, stelt Pastoor. Een maker werkt het best in blokken van hele of halve dagen. Het is ingewikkeld, zo niet onmogelijk, om in een uur een goede slag te slaan met een ingewikkeld stuk tekst.
In een werkweek waar alle plannen op elk moment kunnen veranderen, is je agenda dat instrument om altijd op terug te vallen. Het is je navigatiesysteem voor je werkweek en brengt ook je tijdsbesteding in kaart. “Ik gebruik mijn agenda niet alleen om afspraken te maken, maar ook om mijn werkweek te structureren door de belangrijkste activiteiten in te plannen. Daarom is het belangrijk dat je agenda klopt en dat je doet wat in je agenda staat.”
Behalve tijd hebben we elke dag maar een beperkte hoeveelheid energie ter beschikking. Pastoor verwijst naar het credo eat that frog. Want als je ’s ochtends al een kikker hebt gegeten, kan niets ergers de rest van de dag je nog overkomen. “Begin dus met de vervelendste dingen eerst, in plaats van die voor je uit te schuiven.”
Je bent niet op elk moment van je werkweek tot alles in staat. “Hoe eerder je die momenten gaat herkennen, hoe effectiever je wordt en prettiger je werkt. Je werkt met de stroom mee in plaats van ertegenin te zwemmen”, schrijft hij. “Daarom is in ons bedrijf dinsdag een meetingloze dag. Na het opstarten op maandag met de bijhorende meetings is die dag een goede dag om veel werk te verzetten.”
Zoals je je spieren kunt trainen door te sporten, kun je ook beter worden in focus en concentratie. Hoe vaker en langer je je concentreert, hoe beter je hierin wordt, oppert Pastoor. “Je agenda kun je hiervoor inzetten. Bouw de duur van je concentratieweek week voor week uit, net zoals bij een hardloopschema”, raadt hij aan.
(wv) - Bron: MARK Magazine / Grip - Het geheim van slim werken, Rick Pastoor, Uitgeverij Nz, 2019,ISBN: 9789082881202
Maandag, het begin van de werkweek. De meest gemaakte fout is om je meteen op je werk te storten en er hard in te vliegen. Enkele tips hoe het wél moet!
Acht uur per dag werken? Het is uitzonderlijk! Onderzoek wijst uit dat een werkdag perfect gereduceerd kan worden tot zes uur. En dat zonder één enkel nadeel.
Een permanent verlengd lang weekend van 4 dagen? Veel mensen zullen dit toejuichen. En ze zullen geen ongelijk hebben…
We voelen allemaal de druk om sneller te werken. We krijgen meer werk dat in kortere tijd moet afgewerkt worden. Hoe kan je voldoen aan al deze eisen?
Elke week een verlengd weekend? Daar zegt niemand nee tegen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een 4-daagse werkweek écht wel beter is.
Sommige mensen weten elke vorm van chaos het hoofd te bieden. Enkele tips om één van hen te worden...
De klok rond werken, het lijkt onmogelijk. Niet voor Qiu Hao, een nieuwsanker uit China. Let op, niet de man zélf kan 24 uur per dag, zeven dagen op zeven, werken. Wel zijn digitale kloon.
Kantoorwerk doen in hippe koffiebars is trendy, maar kunnen we ons wel concentreren met al dat geroezemoes en die kletterende koffietassen? Een onderzoek.
An werkt voor de dienst Verbouwpremies bij Wonen in Vlaanderen