Werkongeval kan ook als je thuiswerkt
Werk je regelmatig thuis? Dan ben je zeker niet alleen. Maar wat als je van de trap valt tijdens de werkuren? Of uitglijdt over een gladde vloer?
Marina Coningx maakt deel uit van de Belgische reanimatieraad. Bij HR- en well-being-bedrijf Attentia is ze als lesgever gespecialiseerd in eerste hulp en reanimatie. Zij somt voor ons vier extra redenen op waarom iedereen kennis zou moeten hebben van EHBO en reanimatie.
Een EHBO-cursus is in diverse sectoren verplicht. “Iets afdwingen is niet altijd de beste manier, maar in dit geval is de verplichting welkom”, vindt Marina. Of het al dan niet verplicht is, hangt af van de risicoanalyse. De preventieadviseur beslist hierover. “Om een voorbeeld te geven: de kans op een zwaar bedrijfsongeval is in een petrochemisch bedrijf groter dan in een dienstenbedrijf.”
Tegenwoordig kun je de cursus ook deels online volgen via EHBO Blended Learning, zodat je niet zo veel meer in een klaslokaal moet zitten en de cursus kunt doen op het moment dat het voor jou past.
Een van de grootste voordelen van een EHBO-cursus is dat de medewerkers de opgedane kennis ook buiten de kantoormuren kunnen gebruiken. “Thuis kunnen ze snel reageren als een familielid zich verwondt, maar ook op de sportclub en in het verenigingsleven kunnen ze terugvallen op deze EHBO-opleiding”, stelt ze.
Marina illustreert dit met een (erg) mooi voorbeeld. “Een van onze cursisten was aanwezig bij een rugbywedstrijd. Toen iemand op het terrein onwel werd, heeft hij deze persoon kunnen redden door de aangeleerde reanimatietechniek.”
Cursisten zijn vaak eerder aarzelend bij het begin van een opleiding en hebben soms schrik. Sommigen kunnen geen bloed zien of panikeren als iemand het bewustzijn verliest. “Het is menselijk om bij een onvoorziene situatie even te panikeren. Maar personen die de EHBO- en reanimatiecursus al volgden, geven aan dat ze door de opleiding snel weer focus kregen.”
De rode draad is volgens de lesgeefster: gebruik je gezond verstand. “Zelfs met een defibrillator. Die AED-toestellen (automatische externe defibrillator, n.v.d.r.) zijn namelijk zo ontworpen dat je niets verkeerds kunt doen. Eenmaal je het toestel aanzet, begint er een rustig gesproken handleiding met een stappenplan. Gewoon doen, is de boodschap.”
In het leven zijn er durvers en niet-durvers. “Als je tot de tweede categorie behoort, kun je bij een noodsituatie misschien enkele tellen de kat uit de boom kijken. Maar als er niemand anders aanwezig is, dan moet je wel reageren. Weet dat je in principe niets verkeerds kunt doen. Als er niemand te hulp schiet, is het resultaat altijd slechter”, weet Marina.
Ze besluit met een belangrijke en praktische tip: “Zorg eerst voor je eigen veiligheid en dan pas voor de anderen. Vergeet indien nodig ook niet om de hulpdiensten te bellen via 112.”
'Dankzij EHBO-opleiding sta ik sterker in m’n schoenen'
(nd) - Bron: MARK Magazine
Werk je regelmatig thuis? Dan ben je zeker niet alleen. Maar wat als je van de trap valt tijdens de werkuren? Of uitglijdt over een gladde vloer?
Sinds zijn ongeval zit David Boel in een elektrische rolstoel. Dat verandert heel wat, maar niet alles.
Hoe maak je achttienjarigen warm voor een job in de zorg? Een Reanimatiemarathon in de straten van Gent is een begin.
Als gevolg van een arbeidsongeval kan je enkele maanden niet werken. Wat betekent dit voor je loon? Jobat zocht het voor je uit...
Via e-learning konden we op kantoor al veel aanleren, maar EHBO via e-learning was eerder uitzonderlijk. Tot nu, met dank aan Attentia.
Op kantoor delen we alle levensgebeurtenissen. Maar wat als een collega plots overlijdt?
Tijdens de middagpauze op kantoor scheurt een collega bij het joggen zijn enkelligament. Is dat een arbeidsongeval of niet?
Je bent afgestudeerd. Maar toch is het leuk om leeftijdsgenoten te ontmoeten. Door de Young Grads Community is dat mogelijk bij Colruyt Group.
Hard werken loont, een wijsheid die je met de paplepel meekrijgt. Maar wanneer werk je te hard? Wanneer trek je dan toch aan de alarmbel?