Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

Slecht nieuws breng je in 4 stappen

4 mogelijke carrièrepaden: wat is het jouwe?

“Men focust in de bedrijfswereld soms te veel op waar mensen niet goed in zijn. Het omgekeerde zou beter zijn: je moet uitgaan van de sterktes van de medewerker.” (Nick Leenaert, talent director bij UNILIN)
Carrière maken, dat is voor de meeste mensen hogerop klimmen. “Klopt niet”, oppert Nick Leenaert, talent director bij UNILIN. Hij ziet maar liefst vier mogelijke carrièrepaden. “En de rol van de medewerker is hierbij cruciaal”, benadrukt hij.
Nick Leenaert
“Men focust in de bedrijfswereld soms te veel op waar mensen niet goed in zijn. Het omgekeerde zou beter zijn: je moet uitgaan van de sterktes van de medewerker.” (Nick Leenaert, talent director bij UNILIN)

“Een succesvolle carrière betekent dat je gelukkig bent in je job omdat je je competenties optimaal kunt uitspelen”, zo ziet Nick Leenaert het. Bij het vooropstellen of overwegen van je eigen carrière is het vooreerst cruciaal om naar jezelf te kijken. “Jij bent de ondernemer van je eigen carrière. Kijk naar jezelf: wat geeft jou energie, maar wat zijn tegelijk de taken die bijvoorbeeld energie vreten? Wat doe je graag? Wat zijn je competenties, je sterktes en zwakheden? Op welk pad zit je en waar wil je naartoe?”

Bij deze overweging sta je ook open voor feedback. “Bij ons staat in dit kader de wisselwerking tussen de medewerker en de rechtstreekse manager centraal”, stelt Nick. “Men focust in de bedrijfswereld soms te veel op waar mensen niet goed in zijn. Het omgekeerde zou beter zijn: je moet uitgaan van de sterktes van de medewerker.”

Vier carrièrepaden

Op basis van de inschatting van jezelf en de bijhorende feedback, kun je verschillende carrièrepaden inslaan. Bij UNILIN zijn dat er vier: sustaining, broadening, managing of deepening (zie kader). “Veel bedrijven hanteren maar twee of drie mogelijke carrièrepaden”, stelt Leenaert. “Maar iemand kan bijvoorbeeld ook verder groeien in zijn of haar eigen rol, want de context van de job verandert regelmatig. Iemand die tien jaar hetzelfde doet, ziet rondom zich vaak veel gebeuren, en heeft zich voortdurend moeten aanpassen aan die nieuwe realiteit.”

Bij UNILIN worden medewerkers aangemoedigd om naar deze vier career angles te kijken en te kiezen welke hen het meest ligt. Opleidingen worden hierop afgestemd. “Het is belangrijk om bij evaluaties de geleverde prestaties en progressie in te schatten in het perspectief van het gekozen carrièrepad. Medewerkers moeten zichzelf ook de tijd geven om zich hierin te ontwikkelen. Elk gekozen carrièrepad krijgt bij ons evenveel respect.”

Belangrijk is bovendien dat het gekozen pad kan evolueren. “Een typisch traject voor een young graduate is eerst gaan voor deepening en vervolgens evolueren naar managing of broadening”, illustreert de talent director. “Uiteraard staan de vier soorten carrières niet los van elkaar. Het kan ook gaan om een combinatie van verschillende angles.”

Wie van de vier?

Bij UNILIN bekijken ze de carrière van de medewerkers vanuit vier invalshoeken of een combinatie ervan:

  1. Managing: je groeit hiërarchisch. Dit is de traditionele benadering van carrière maken. Je leidt bijvoorbeeld eerst een klein team, en daarna een groter team.
  2. Sustaining: je blijft groeien in je huidige rol.
  3. Broadening: je staat open voor een ander functioneel domein of een andere divisie.
  4. Deepening: je diept je (technische) expertise verder uit.


(wv) - Bron: MARK Magazine 

19 oktober 2016
Anderen bekeken ook